Německý masopust je tak trochu ve znamení obžerství. Na stole musí být prasečí uši nebo tento falešný zajíc
18. 2. 2023 Historie a zajímavosti
Víte, že Němci masopustnímu času říkají „páté“ roční období? Tato doba je ve znamení karnevalů, masopustních veselic a vydatného jídla i popíjení alkoholu. Skladba jídelníčku se podobá tomu českému, nechybí obdoba našich sladkých milostí a koblih.
Spousta jídla
Každý rok před tradičním postním obdobím se část Německa doslova zblázní. Masopustní veselí, karneval nebo fašank (podle toho, odkud jste) ovládnou jídelníček. Karnevalové průvody, například v Kolíně nad Rýnem, ohlašují tzv. „páté“ roční období. Tedy dobu mezi Třemi králi, kdy končí Vánoce, a čtyřicetidenním půstem před Velikonocemi.
Naši němečtí sousedé si masopust náležitě užívají. Různé oslavy, masopustní průvody a karnevaly probíhají zejména v celém Porýní, Porúří, v Hesensku, Bádensku-Württembersku i v největší spolkové zemi Bavorsku.
Mohlo by vás zajímat
Trochu tuku nevadí
K masopustnímu veselí patří hodně jídla. Důvod byl dříve jasný – před dlouhým půstem bylo potřeba sníst zásoby, které by se jinak zkazily. Šlo mj. o maso z poslední zabíjačky, vejce, špek, sádlo a máslo. Proto bylo zvykem smažit pokrmy, které vyžadují velké množství tuku.
Tučná a vydatná jídla jsou důležitá i proto, aby se do krve příliš rychle nedostal alkohol, který se během masopustu také popíjí ve velkém množství.
Polévka je grunt
Polévka, ve které doslova stojí lžíce, je tím pravým základem do žaludku. K chuti přijde poctivá bramboračka, hustá gulášovka nebo třeba i některá z variant cibulové polévky.
Žaludek potěší dobrý a chuťově výrazný guláš nebo pikantní prasečí uši. Nenechte se mýlit, nejde o sluchový orgán vepříků, ale o závitky z listového těsta ze šunkou, sýrem Gouda, podle chuti kořeněné pálivou paprikou.
Co je to falešný zajíc?
Tradičním pokrmem je také falešný zajíc s vejcem (Falscher Hase mit Ei). Žádnou pečínku typu králík či kuře a la zajíc ale nečekejte. Falešný zajíc s vejcem je totiž sekaná zapečená s vařenými vejci uprostřed. Pokud chcete pozvat návštěvu na falešného zajíce, budete potřebovat:
- 5 vajec (velikost M)
- 50 g šalotky
- 2 lžíce másla
- 500 g mletého masa (ideálně směs vepřového a hovězího)
- 40 g strouhanky
- 3 lžičky hořčice
- sůl
- pepř
A jak „zajíce“ připravíte? Uvařte 4 vejce natvrdo. Mezitím nakrájejte 50 g šalotky na jemné kostičky a osmahněte ji na 1 lžíci másla na středním plameni, aby zesklovatěla. Vejce oloupejte.
Vychladlou šalotku, 500 g mletého masa, 40 g strouhanky, 3 lžičky hořčice dejte do mísy, rozklepněte 1 syrové vejce, osolte a opepřete. Důkladně hmotu promíchejte.
Směs položte na větší kuchyňské prkénko překryté potravinářskou fólií a upravte vlhkýma rukama tak, aby vznikla plocha přibližně 25 x 25 cm. Doprostřed položte vejce uvařená natvrdo, překryjte je mletým masem z okrajů a vytvarujte šišku. Rozpusťte 1 lžíci másla a potřete jím šišku.
Sekanou položte na pečicí papír a vložte do v horké trouby předehřáté na 200 °C (horkovzduch na 180 °C) a pečte cca 45 minut. Pak troubu vypněte a sekanou nechte 10 minut odpočívat ve vypnuté troubě. Nakrájejte na plátky. Podávejte s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.
Sladké tečky
Mezi masopustní sladkosti rozhodně i u našich severních sousedů patří tradiční masopustní moučníky, které známe i u nás. Například na sádle smažené a hojně cukrem posypané nadýchané švábské Fastnachtsküchle nebo bádenské Scherben se podobají božím milostem
To dolnosaské Prilleken či berlínské Pfannkuchen se podobají našim koblihám. Připravují se z kynutého těsta, smaží ve vysoké vrstvě tuku a plní se různými sladkými náplněmi nebo obalují v moučkovém cukru.
Kobližky si můžete připravit také podle našeho videoreceptu na maminčiny koblihy.
Zdroje informací: www.oma-kocht.de a deutsche-delikatessen.de
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co s vejci po Velikonocích. Jak je zpracovat a na co je využít. Oblíbené recepty na pomazánky a saláty z vajíček
Vařená vajíčka v kuchyni Dobře uvařená vajíčka uchováváme v chladu a brzy je spotřebujeme. Přidáváme je do pomazánek a salátů. Hodí se do mnoha… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
20 receptů s oblíbeným bůčkem: Jeho univerzálnost vás jistě překvapí
Nejčastěji bůček pečeme, ale lze ho připravit třeba i jako roládu za předpokladu, že zvolíte vykostěné maso ze středové části boku. Přinášíme soupis… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Je rýžovar zbytečnost v kuchyni, nebo skvělý pomocník? Zjistili jsme za vás, co všechno umí a na kolik vás vyjde
K čemu se v kuchyni může hodit rýžovar? Možná… Číst více
Velikonoční vaječná tlačenka: Co udělat, aby dobře ztuhla a jak ji bez úhony vyklopit?
Těšíte se na velikonoční svátky hlavně kvůli… Číst více
Máte doma rýžovar? Zvládnete v něm víc než jen rýži! Uvaří pohanku, čočku i těstoviny, ale zvládne i lososa s trojitou přílohou
Rýžovar je skvělým pomocníkem, se kterým se rýže… Číst více
Jak udělat vaječnou tlačenku? Dobrota v barvách jara patří k velikonočním svátkům a vaječnému hodování
Vaječná tlačenka zaručeně patří k velikonočním receptům. Je krásně barevná díky zelenině a upotřebíme do ní vařená vejce. Můžeme ji ale připravit i… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Oblíbená jídla našich prezidentů: Zeman si dopřával jitrnice, Masaryk knedlíky a Pavel miluje zelňačku se švestkami
Po deseti letech máme opět nového prezidenta. Po… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
5 nejlepších cibulových polévek: Klasická francouzská, krémová cibulová nebo vyprošťovací s chilli obohatí jídelníček
Masopust 2023: Které zvyky a tradice připadají na Tučný čtvrtek či Popeleční středu a kdy se letos slaví
Jednoduché tvarohové masopustní koblihy zvládneme snadno. Nemusejí se nechávat kynout a jsou krásně vláčné
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 4 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 21 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno 5. 5. 2024 08:06
Bleskové rohlíky
Přidáno 5. 5. 2024 06:51
Přečtěte si Zobrazit více
Slané pizzy z listového těsta na podzim plníme houbovou náplní. Jsou rychlé, snadné a výtečně chutnají
Jak vybrat kvalitní balené mleté maso? To pravé obsahuje méně než 1 % soli a žádné další přísady, vše najdete na etiketě
Jak se jedlo v 60. letech: Voňavé jitrničky, guláš jako předehra a pěkně tučný ovar s křenem aneb Taková domácí zabíjačka