Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frncábníky na sádle: Neobvyklé bramboráky z Podkrkonoší v chuti fantasticky oživí lístky čerstvých kopřiv
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Sezona kopřiv je v plném proudu. Pokud vás tato živinami nabitá rostlinka nadchla a chcete ji použít i jinam než jen do nádivky, jak je běžné, je i spousta dalších možností. Jednou z nich jsou třeba tradiční bramboráky z Podkrkonoší – frncábníky. S kopřivami chutnají totiž ještě lépe. 

Kopřivy jako součást jarního jídelníčku

Rostlinky, které dnes považujeme za plevel a do jídel je přidáváme jen zřídka, se v minulosti používaly úplně běžně a do mnoha pokrmů. A nešlo jen o kopřivy, oblíbené byly třeba i lístky pampelišek a na talíři se objevovaly i dnes méně známé bylinky jako popenec nebo bršlice. Není divu, byly snadno dostupným zdrojem mnoha vitaminů, které bylo třeba po dlouhé zimě doplnit, neboť se daly jednoduše natrhat kdekoliv v přírodě. 

Zelené bylinky se jako symbol jara a probouzející přírody přidávaly hlavně do velikonoční nádivky, třeba z kopřiv se dělal i špenát, který byl oblíbenou přílohou k jarním masovým pečínkám nebo se jedl jen tak s bramborami a vajíčkem. Často se bylinky přidávaly pro osvěžení i do dalších pokrmů, třeba do polévek, do pečiva nebo i do různých placek. Pokud si chcete barevně i chuťově oživit oblíbené bramboráky, můžete vyzkoušet podkrkonošskou specialitu frncábník právě s kopřivami

Jako frncábník se často označuje klasický bramborák, ovšem bez česneku a majoránky. Frncábníky byly v minulosti tradičním pokrmem v oblasti Krkonoš a Podrkonoší. Šlo o chudý a neúrodný kraj, brambory tak byly základem jídelníčku místních lidí. Přidávaly se do nejslavnější polévky kysela, do bramboračky nebo se z nich dělaly placky či právě bramboráky. Ty se zde připravovaly v mnoha verzích, v každém kraji trochu jinak a měly i různé názvy, přičemž frncábník byl jedním z nich. Jinde se jim říkalo bandorníky, fofrovance, kramfleky či drny

Jako frncábník se na některých místech označoval pokrm podobný škubánkům. Třeba v okolí Železného Brodu frncábník znamenal strouhanec a připravoval se následujícím způsobem: Syrové brambory se ustrouhaly, daly se na pekáč a polily se vařící, osolenou vodou. Pak se do nich rozmíchalo 1 až 2 vejce a kousek másla; byly-li brambory vodnaté, dala se ještě lžíce mouky. Při pečení se vše důkladně promíchalo, pak se vybraly lžící bochánky jako škubánky, které se nakonec na talíři omastily. 

Jak připravit frncábníky s kopřivami?

A nebo můžete frncábníky zkusit v jednoduché podobě bramboráků ochucených kopřivami. Jak na to?

Budete potřebovat: 8 brambor, 1 vejce, hladkou mouku, špetku drceného kmínu, sůl, 1-2 hrsti sekaných mladých kopřiv a sádlo na smažení. 

  1. Kopřivy opláchněte, spařte horkou vodou a nechte okapat. Pak je nasekejte nadrobno. Můžete je nasekat i čerstvé, ale pak opatrně, abyste se  moc nepopálili. 
  2. Oloupané brambory nastrouhejte, přidejte vejce, trochu mouky, sůl a kmín, drobně krájené kopřivy a dobře promíchejte.
  3. Ze směsi tvarujte malé bramboráčky a ty smažte na rozpáleném sádle dozlatova. Ihned podávejte. 

Náš tip: Klasické, ovšem zdravější, bramboráky z trouby si můžete připravit třeba podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 
Marhold, J.: Krkonošská kuchařka
Nulk.cz: Lidová mluva v Záhoří
Sobotková, J: Kulinární tradice českých regionů

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více