Kopřivový špenát

Vaclav Fronek Kuchař: Vaclav Fronek

Přílohy 21 názorů

Suroviny

Nedřevnaté vrchní výhonky mladých kopřiv (plný bramborový košík)
2 celá vejce
1 velká cibule
3 stroužky česneku
sůl
pepř
sádlo
strouhanka
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Natrháme (množství dle potřeby) vrchní nedřevnaté vršky kopřiv asi tak 5 cm od špičky.(nejlépe po jaru,ale jde to vždy,když vyrazí nové).

  2. Dáme vařit větší množství osolené vody (jako na těstoviny) a když se vaří, nandáme do ní kopřivy a necháme párkrát převalit (normálně se kopřivy spařují, ale nám vadila chuť kopřiv a proto raději ztratíme tu jejich léčebnou sílu-to si mohu udělat z nich čaj).

  3. Kopřivy scedíme a necháme okapat. Posléze je semeleme nebo na velmi jemně nasekáme.

  4. Nakrájenou cibuku dáme zpěnit na trochu sádla a na ní pak dáme semleté kopřivy.

  5. Vmícháme utřený česnek, osolíme a opepříme (vše dle chuti).

  6. Vmícháme rozkvedlaná vajíčka a dle potřeby zahustíme strouhankou. A JE TO.

Poznámka

Kdo má nemocné ledviny nebo dnu a má rád uzené (ale i vařené vepřové), knedlík a špenát, může si pochutnat i na tomto. Když bude ještě kopřivinu cítit a bude mu to vadit, může vyměnit vřící vodu nebo dát více česneku. Jak kdo má rád a snáší. Dobrou chuť. Váš Václav. Foto dodám po jaru.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 185 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kopřivový špenát

  • Pavla Pavla(neregistrovaná)

    Mam rada chut kopriv, delam si casto caj a chutna mi. Spenat z kopriv je vyborny. Ja ho zamicham do trosky besamelu, je tak chutnejsi..:yes::yes:

    Odpovědět

  • Alena Vondrašová Alena Vondrašová(neregistrovaný)

    :yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes: Rychlý a ke všemu dobrý. Blahopřeji:-K

    Odpovědět

  • jinke jinke(neregistrovaný)

    :yes: Vařím špenát z kopřiv po mnoho let, mám ho od maminky a ta zase od své maminky. je super.:-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    cathleen: Jo, chtěla jsem doplnit:-D:-D:yes::yes: a ještě jedna věc, tenhle název má už svou tradici od dob našich předků ;-);-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Pepek námořník: a navíc - chuť je velice podobná klasickému špenátu ;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Pepek námořník: A jaký název byste navrhoval? Kopřivová kaše? Krom toho, zpracovává se obdobně jako špenát, kopřiva má podobné ale daleko větší účinky a lepší složení než klasický špenát (který by naopak lidé s dnou moc konzumovat neměli)

    Odpovědět

  • Pepek námořník Pepek námořník(neregistrovaný)

    Jak to může být špenát, když v tom špenát vůbec není!?!? Prosím o vysvětlení!!!!http://www.toprecepty.cz/recept/3908-koprivovy-spe... :-S :-//

    Odpovědět

  • Sylva Sylva (neregistrovaný)

    dneska jsem natrhala první letošní kopřivy a je to opravdu pochoutka

    Odpovědět

  • Petr Petr(neregistrovaný)

    Výborné chutné prostě mňamka. Děkují za recept.:-)

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Monča. Ono záleží kolik chceš špenátu. Bramborový košík pro naší rodinu byl dost napěchovanej. Ono se to dost scvrkne.

    Odpovědět

  • monča monča(neregistrovaná)

    A kolik těch kopřiv budu asi potřebova?nemám tucha kolik je plnej brambovej košík:)))díky moc

    Odpovědět

  • hyacintka hyacintka

    Václave díky,právě jsem ho scháněla as on je tady:-D chtěla jsem jej vyzkoušet,ale tolik kopřiv snad ještě ani není.Odpoledne jdu hledat.Až vyzkouším,dám vědět,jak chutnal.

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    :-!:-! A je to zase aktuální, udělat si špenát z kopřiv!
    Už se na něj těším, hned příští týden na chatě ho udělám.
    Přidávám do něj trošku mletého zázvoru a špetičku muškátového oříšku nebo květu.
    Komu nevadí specifická chuť kopřiv, tak je raději jen spařte, aby se nezničil vit.C, který pomáhá zajistit, aby tělo železo z kopřiv řádně absorbovalo.
    http://bylinky.abecedazdravi.cz/kopriva-dvoudoma-u...

    Odpovědět

  • Madison Madison

    Zarucene udeluji bodik.Koprivovy spenat znam varivala ho moje tchyne a ja potom taky manzel ho ma taky rad,strasne rada bych si ho uvarila,strasne nam chutnaval,ale tady nenajdu koprivy smula.

    Odpovědět

  • supina supina

    hmm.... to my máme taky moc rádi ještě raději než špenát normální,dělám ho několikrát za léto vždycky když posekám zahradu a v rohu vyrostou zase mladé kopřivky.:-):yes:

    Odpovědět

1 2

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: kopřivový čaj příprava čaj z kopřiv příprava jak se vaří kopřivový čaj jak udělat špenát příprava kopřivového čaje příprava mraženého špenátu recepty ze špenátu špenát kopřivovej špenát kopřivajako špenát kopriivovy jak uvařit špenát špenátzkopřiv špenat zkopriv jak se vari spenat mraženi špenat příprava kopřivový čaj špenát recept gnochi se spenatem recept kopřiva-spenat

Zapomněl/a jsem heslo