Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prázdniny jsou tu co nevidět a v cestovatelském duchu se nesl i poslední díl pořadu Buchty po ránu. Prostřednictvím dezertu portokalopita se cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou vydali mimo jiné i do Řecka. Pokud se tam rovněž chystáte, tento voňavý dezert vás na cestu spolehlivě navnadí. 

Moučník s vůní pomerančů

Při zmínce o řeckých dezertech si mnozí spíš vybaví baklavu nebo další koláče na bázi křehkého těsta filo nakonec přilité sladkým cukrovým sirupem. Právě podobný sirup je typický i pro koláč portokalopita, který se pekl v posledních Buchtách po ránu. Je osvěžující díky pomerančům, které ho zdobí a dochucují i sirup, díky němuž je koláč až hříšně sladký.

Pokud přemýšlíte, proč jsou řecké, jižanské či blízkovýchodní moučníky nasosané těmito sladkými sirupy, má to své opodstatnění, což potvrdil i Josef Maršálek. Cukr totiž působí jako konzervant, což přijde v zemích, kde bývá velké horko, poměrně vhod. „Zajistí, aby upečené výrobky nevysychaly, cukr totiž zadržuje vláčnost. Také slouží k tomu, aby moučníky neplesnivěly,“ vysvětluje známý cukrář.

Z jednoduchého litého těsta

V originální verzi se i portokalopita připravuje z filo těsta, které se do ní na rozdíl od předchozích zmiňovaných moučníků nepoužívá v plátech, ale rozdrobí se a pak se použije jako základ koláče. Josef Maršálek ale zvolil jednodušší lité těsto s mandlovou moučkou, která koláči dodá další příjemnou vůni a chuť. Mandlovou moučku můžete koupit v obchodě, snadno si ji ovšem vyrobíte i tak, že mandle rozmixujete najemno. „Pokud tam zůstane pár větších kousků, vůbec to nevadí,“ říká Josef Maršálek: „Naopak udělá to hezkou texturu na skusu.“

Do koláče se používá hrubá mouka, klidně ji ale můžete nahradit i krupicí, jemnou, dětskou nebo hrubou. „Potřebujete, aby ta mouka měla hrubou texturu, například v Řecku by určitě použili semolinu.“ I když se těsto na koláč možná na první pohled jeví jako obyčejné, výjimečné je tím, že se do něj používají všechny typické řecké ingredience – například kvalitní olivový olej, který dodá koláči specifickou zemitou chuť.

  • Příprava samotného těsta je velmi snadná, stačí je jen promíchat stěrkou, není nutné nic šlehat, jen musí být promíchané dohladka. „Není třeba, aby tam byly žmolky nebo hrudky, ať je to jednolitá hmota,říká Josef Maršálek.
  • I když je vynikající už samotné mandlové těsto, tu pravou chuť zajistí až pomerančový sirup ovoněný bobkovým listem a skořicí. Výraznou pomerančovou vůni pak dodá sirupu pomerančová kůra. Při jejím okrajování si ale dávejte pozor, abyste neodkrojili příliš bílé vrstvy. „V té je totiž hořkost,“ radí Josef Maršálek.
  • U sirupu je důležité, aby byl byl připravený ve chvíli, kdy se čerstvě upečený koláč vytahuje z trouby. „Vařící sirup se totiž nalévá na právě upečený koláč, aby se vsákl dovnitř. Pokud byste ho dali na studený koláč nebo byste nalili studený sirup na upečený koláč, nevsákl by se,“ upozorňuje cukrář. Hrubá mouka pak navíc díky horkému sirupu nabobtná. 

Portokalopita podle Josefa Maršálka

Chcete-li si domů vnést trochu té řecké prázdninové nálady, můžete se pustit do přípravy portokalopity třeba hned teď. Podle receptu Josefa Maršálka to zvládnete jako nic. 

Budete potřebovat: 150 g hrubé mouky, 100 g cukru krupice, 12 g prášku do pečiva, 4 g soli, 4 vejce M, 150 g mandlí, 80 g medu, 100 g olivového oleje a 300 g bílého jogurtu. Na sirup si připravte: 300 g pomerančového fresh džusu, 2 pomeranče, 150 g cukru krupice, 1 celou skořici, 2 bobkové listy. 

  1. Nejprve rozemelte mandle najemno. Do misky si odvažte hrubou mouku. K mouce přisypejte cukr, mandle, přilijte olej, dále přidejte sůl a prášek do pečiva, vejce, med a jogurt. Těsto pak promíchejte dohladka. 
  2. Mezitím si vymažte pekáček olejem a vyložte pečicím papírem, pak do něj vlijte těsto. Měla by ho být vyšší vrstva. Formu vložte do trouby předehřáté na 170 °C horkovzduch a pečte asi 25-30 minut. To, zda je koláč dopečený, pro jistotu zkontrolujte špejlí. 
  3. Na sirup si nejprve oloupejte kůru z pomerančů. Pak pomeranč oloupejte a vyřízněte jednotlivé díly - segmenty bez blán. Ty pak poslouží na ozdobu. Ke kůře přidejte do hrnce zbytky pomerančů, cukr, čerstvý pomerančový džus, skořici a bobkový list. Vše pak svařte na sirup. 
  4. Horký sirup nakonec přes cedník nalijte na čerstvě upečený koláč. Počkejte, až se vše vsákne a vychladne a nakonec koláč ozdobte dílky pomerančů

Přípravu portokalopity si můžete připomenout v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Řecký pomerančový koláč portokalopita podle Josefa Maršálka: Díky dostatečnému množství sirupu bude dokonale vláčný a bo

Ukázat 11 fotografií

Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více