

Awami - smazene kulicky v sirupu
Suroviny 35 - 40 ks (dle velikosti)
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku kukuřičné mouky
- 1/2 lžíce sušeného droždí
- 1/4 hrnku oleje
- 1 hrnek vody
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
- (hrnek = 200ml)
- olej na smaženi
- na sirup:
- 1,5 hrnek cukru
- 1,5 hrnek vody
- pár kapek citronové šťávy
- trochu růžové vody (esence)
- (hrnek = 200 ml)
Postup přípravy receptu
Sirup: Vodu, ruzovou esenci a cukr rozmichame, privedeme k varu, zakapneme citronovou stavou a svarime na sirup, cca 15 minut. Pote odstavime.
Testo: Kukuricnou moucku rozmichame ve vode. Mouku prosijeme, pridame cukr, sul, drozdi a promichame. Prilijeme olej, rozmichanou moucku a vytvorime mekke, jemne testo, ktere lehce lepi.
Na teplem miste nechame cca 1/2 hodinky kynout.
Pote z testa tvorime male kulicky (zhruba velikosti tresni) a ve vetsi vrstve oleje smazime do zlatova. Kulicky v oleji zvetsi objem. Kulicky v oleji promichavame, aby se rovnomerne osmazily ze vsech stran.
Pote je prendame na papirovy ubrousek, nechame okapat prebytecny olej, cca 10 vterin a jeste horke macime v sirupu, kde je cca 10 vterin promichavame, pote prendame na talir.
Poznámka od kuchařky
Toto cukrovi se pripravuje v mesici Ramadanu, coz je postni mesic. Pust zacina rannim usvitem a konci zapadem Slunce. Ukoncuje se vetsinou datlemi a mlekem nebo vodou. Pote je servirovano mnoho masitych pokrmu, salatu, pomazanek a ovoce. Nakonec se podava cukrovi, kde nesmi chybet prave Awami.
Arabove toto cukrovi konzumuji samostatne, ja bych klidne pridala nejaky dip v podobe kremu nebo slehacky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Awami - smazene kulicky v sirupu
-
jak tak koukám,všude se to asi jmenuje jinak :D ale v pákistánu je to jedna z největších sladkých lahůdek vůbec a jmenuje se to gulab jamun
-
-
Jedla jsem v Egyptě,chutnalo,jen recept nebyl,díky...určitě usmažím,ale musím sehnat růžovou esenci
-
-
Tvoje recepty jsou moc pěkné
-
Znam, jedla jsem v Neapoli, jmenuji se "Sruffòli". Jen se misto esence z ruzove vody se dava esence z kvetu pomerance.
-
-
to musí být bašta!!!
-
krása
-
Jsou úžasné, jedla jsem je v Egyptě. Tam je ten kuchař právě dělal tak, jak popisuješ - vytlačil mezi palcem a ukazováčkem a byla radost ho sledovat při práci
-
aisha:
Nebo spíš mi silnější brýle
-
senky: Chybi mi diakritika, vid?
-
Krása, konečně něco nového a zajímavého
-
aisha:
pardon, přehlídla jsem "č"
už jsem v obraze
-
marcik: To zni zajimave, s cokoladou nebo orechy to bude lahudka..
..diky za inspiraci..