Nový americký fastfood v Česku: Smažené kuře z Popeyes má být konkurencí KFC, prozkoumali jsme, co asi bude v nabídce
6. 10. 2023 Vaření
Smažené kuře z Kentucky bude mít konkurenci. Pokud patříte k milovníkům kuřecích specialit, máme pro vás dobrou zprávu. Od letoška bude možné si v Praze zajít i na pravé louisianské kuře. Víte, jak se liší od toho z KFC? A jaké další dobroty vyhlášený americký fastfoodový řetězec nabízí?
Kuře z Lousiany
Patříte k milovníkům fastfoodových specialit? Pokud před burgery upřednostňujete smažené kuře, budete z příchodu řetězce Popeyes na český trh asi nadšeni. U nás jste o něm možná ještě neslyšeli, v Americe ale patří Popeyes k nejpopulárnějším restauracím rychlého občerstvení.
A nejen tam, v současnosti má po celém světě už přes 4000 poboček a stále přibývají další. Právě ta pražská, která bude brzy otevřena na Václavském náměstí, v Domě módy, bude jednou z nich, a zakrátko k ní přibyde i brněnská. Celkem se jich v nejbližších dvou letech u nás plánuje osm, takže bude z čeho vybírat. Křupavé kuře z Lousiany totiž stojí za to ochutnat.
Mohlo by vás zajímat
Od Pepka námořníka
Dějiny Popeyes jsou kratší než historie jiného slavného amerického kuřete, tedy KFC, i tak si na něm ale lidé pochutnávají již více než 50 let. První smažené jižanské kuře prodával v zakladatel Popeyes, Alvin C. Copeland Sr., v restauraci Chicken on the Run na předměstí New Orleans již v roce 1972.
Velké úspěchy tehdy ovšem neslavil, proto po pár měsících pobočku otevřel znovu, pojmenoval ji Popeyes Mighty Good Chicken a nabízel zde pro změnu neworleanské kuře.
Inspiraci pro název našel podle svých slov v tehdy populárním filmu Francouzská spojka s Genem Hackmanem v hlavní roli, který v něm hrál postavu detektiva Jimmyho „Popeye" Doyla.
I přes toto vysvětlení se název restaurace ale vždy spojoval s komiksovou postavičkou Pepka námořníka, která se dokonce objevovala na obalech místních specialit dlouhých 35 let až do roku 2012. V roce 1980 se pak poprvé objevuje slogan Love that Chicken, který k Popeyes patří stejně jako slavný silák.
Popeyes versus KFC
Popeyes byl od začátku zamýšlen jako konkurence KFC. Na rozdíl od McDonald's nebo Burger Kingu totiž oba řetězce nenabízejí klasické hamburgery z mletého masa, ale zaměřují se na jižanskou specialitu smažená kuřata.
V každém je ovšem tato šťavnatá křupavá pochoutka trochu jiná. Podle mnohých kuře z Popeyes konkurenční souboj vyhrává, protože má údajně příjemnější chuť a vůni, je křupavější, méně mastné a lépe na něm drží těstíčko.
Také přílohy jsou v restauracích Popeyes prý mnohem lepší, mnozí Američané jej proto upřednostňují i před burgerovými giganty.
Nic z toho zatím nemůžeme posoudit, protože na otevření pobočky si ještě pár dní počkáme. Jisté však je, že recept na smažené kořeněné kuře je znám již dlouho.
Smažené kuře - specialita amerického Jihu
I když se obyčejné smažené kuře díky zmiňovaným fastfoodovým podnikům dostalo do celého světa, původně je specialitou amerického Jihu a v tamních kuchařkách se recepty na ně objevují dokonce již od 60. let 19. století.
Pokrm do oblasti amerického Jihu "přinesli" otroci z Afriky a místní jej vzali za svůj. V oblibě zůstal i po zrušení otroctví, výhodou smaženého kuřete totiž bylo i to, že mělo delší trvanlivost.
Slavná kuřecí pochoutka co do šťavnatosti a křupavosti s přehledem překoná spoustu dalších smažených specialit. Kousky kuřete (křidýlka, kuřecí paličky nebo proužky kuřecích prsou) se namáčejí do speciálního kořeněného těstíčka, v němž se pak smaží dozlatova a dokřupava. Právě toto těstíčko jim dodává výjimečnou pikantní chuť a zaručuje, že maso uvnitř zůstává báječně šťavnaté.
Co dalšího v Popeyes ochutnáte?
Kromě křupavých cajun hranolek ke kuřeti nabízejí jako přílohu nejen bramborovou kaši, ale třeba i slavnou americkou specialitu Mac & Cheese, salát coleslaw, který rovněž známe z KFC, a také třeba červené fazole s rýží nebo sušenky s podmáslím, jimiž se restaurace proslavila.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak správně uvařit zelí, aby bylo chutné a zachovalo si blahodárné účinky. Poradíme, jak na to
Umíte správně vybrat a uvařit zelí, které je v našich zemích nejběžnější, neznámější a nejoblíbenější zeleninovou přílohou? Víte, jak se liší… Číst více
Jak nakrájet zelí jako v restauraci. Obdobně zpracujete i kapustu
Příprava hlávek Při nákupu zelí vybíráme svěže působící hlávky. Jejich okrajové listy by měly být spojeny s košťálem, aby neosychaly. Spodek košťálu… Číst více
Jak dlouho se vaří kysané zelí? Čas není vše, důležité je i pravidelné ochutnávání
V létě si dopřáváme lehká a svěží jídla, k podzimu zase neodmyslitelně patří ta o něco tučnější. Pečené maso s kysaným zelím patří k těm velmi… Číst více
Jak ochutit červené zelí, aby chutnalo božsky: Med dodá sladkost, ořechy křupavost, šéfkuchaři sázejí ale ještě na jednu surovinu
Dušené zelí je oblíbenou přílohou obzvláště na… Číst více
Jak na fantastické červené zelí ke svatoštěpánské kachně? Skvělou chuť zajistí jablka a svařené víno
Připravujete každoročně na Štěpána pečenou kachnu… Číst více
Vepřové výpečky jsou poměrně levné jídlo a s knedlíkem a zelím tvoří výborný nedělní oběd. Vyzkoušejte je podle našich rad
Výpečky se připravují z levnějšího masa, většinou bůčku. Pokud je hodně prorostlý, přidáme k němu libové maso z plece nebo kýty. Kdo nemá rád bůček,… Číst více
Jak připravit kysané zelí ke kachně či huse? Nezapomeňte na sádlo a zlatavou cibulku
Ke svatomartinským oslavám neodmyslitelně patří husa se zelím. Kyselost zelí pomáhá k lepšímu trávení tučného masa, proto je zelí skvělou přílohou ke… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
5 neoblíbenějších chilli omáček, po kterých vám bude hořet pusa, ale jídlu dodají říz!
Kuřecí řízek v těstíčku z nivy a jogurtu je nadýchaný, křehký, výrazně šťavnatý a lehce aromatický, a přitom tak snadný na přípravu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 2 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 3 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 13 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42