Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Soutěž Peče celá země musel Antonín opustit již po třetím kole, přesto ze zapsal mezi nejvýraznější účastníky letošní řady. V šestnácti letech se totiž dokázal postavit složitým výzvám stejně zdatně, jako ostatní, daleko zkušenější soutěžící. Proto Toprecepty.cz požádali Tondu, jestli by se nepodělil o svůj oblíbený recept.

Konec v soutěži je začátkem

Přestože Tonda dokázal vytvořit spoustu skvělých pekařských a cukrářských výtvorů, musel show Peče celá země opustit. Na jeho účast ale diváci jen tak nezapomenou. „Samozřejmě mě vypadnutí ze soutěže mrzelo, ale nejvíc určitě to, že jsem nemohl být u dalších výzev s tou super partou,“ svěřil se Antonín Vízner pro Toprecepty.cz.

Zároveň potvrdil, že jeho další životní kroky by mohly vést cestou, kterou úspěšně zahájil v oblíbené televizní soutěži. „Zatím sám moc nevím, co bude dál, ale mým cílem je otevřít si cukrárnu, uvidíme jak to dopadne,“ prozradil Tonda.

Pochvala od profíků

Určitě by byla škoda, pokud by se nechtěl nadále věnovat pečení, protože jeho dovednosti ocenil i porotce Peče celá země Josef Maršálek. „Když šestnáctiletý kluk vypadne ve 4. kole z deseti, považoval bych to za obrovský úspěch,“ řekl populární cukrář po vyřazení mladého gymnazisty.

Navíc, společně s druhou porotkyní Míšou Landovou dokonce Tondův crème brûlée označil za nejlepší ze všech, které účastníci třetí řady soutěže amatérských kuchařů připravili.

Domácí pečení

Šestnáctiletý mladý muž rád překvapuje svými dovednostmi převážně členy rodiny, v nichž má velkou oporu. Kromě složitějších dezertů jim Antonín rád připravuje i mnohem „obyčejnější“ skvosty, jako je třeba koláč s blumami. „Jde o jeden z mých nejoblíbenějších dezertů,“ sdělil Tonda webu Toprecepty.cz a přidal recept.

Koláč s blumami

Na přípravu Tondova oblíbeného moučníku budete potřebovat: Na těsto: 120 g moučkového cukru, 40 g mandlové mouky, 270 g hladké mouky, 3 g soli, 160 g másla a 40 g vajec. Na náplň: 150 g máku, 210 g polotučného mléka, 52 g cukru krupice, 1,5 polévkové lžíce rumu a 1/4 čajové lžičky skořice.

Jak na to?

  1. Nejprve si připravte těsto. Všechny sypké ingredience smíchejte a prosejte.
  2. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a vypracujte drobenku. Nakonec přidejte vejce a připravte těsto.
  3. Nechte asi 30 minut rozležet v lednici. Těsto vložte do formy o průměru 24 cm, propíchejte vidličkou a předpékejte na 160 °C asi 20 minut.
  4. Mezitím se pusťte do přípravy náplně. Mléko přiveďte v rendlíku k varu, přidejte mák a chvilku povařte. Poté odstavte a přidejte cukr a skořici, rum přidejte až po vychladnutí.
  5. Náplň navrstvěte na předpečený korpus po celém jeho povrchu. Navrch naklaďte do měsíčku rozkrájené blumy
  6. Vložíte do rozehřáté trouby na 160 °C a pečte zhruba 30 minut. A máte hotovo.

Na Tondovu cestu soutěží Peče celá země se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Peče celá země - Antonín Vízner

Ukázat 8 fotografií

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit lahodný koláč s tvarohem. Neváhejte a pusťte se do něj:

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den bramborových lupínků

Den bramborových lupínků

Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více