Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Doba maková: Český mák je vysoce kvalitní, má příjemnou vůni, nasládlou chuť a nejlepší je umlít ho až před použitím
Zdroj: Toprecepty, Hella

Milujete makovou náplň? A víte, že Česko je významným producentem potravinářského máku? Poradíme vám, jak poznat ten kvalitní, jak si ho připravit a kde všude ho můžete využít.

Český mák vs. zahraniční

V naší republice se tradičně pěstuje mák a jsme jeho významným pěstitelem. Často se objevuje v našich kuchyních jako součást klasických i moderních receptů.

Český mák je velmi ceněný pro svou kvalitu a je označován pro obsažené látky za superpotravinu. Ceněný je pro vysoký obsah vápníku, hořčíku, fosforu, mědi, zinku, železa a manganu. Kromě toho obsahuje i vitaminy skupiny B, vitamin E, bílkoviny a omega-6 mastné kyseliny. Pro kuchyňské využití je vhodný český mák potravinářský. Ze zahraničí se někdy dovážejí pro konzumaci nevhodné druhy máku, často jde o technický mák, který má vyšší obsah morfinu. 

Nákup máku

Jak poznat kvalitní mák? Má modrou barvu, příjemnou makovou vůni a nasládlou chuť. Při nákupu máku je třeba hlídat jeho kvalitu. Nejlepší je kupovat celá semínka, protože mák se snadno kazí. Umeleme si je pak před využitím třeba na elektrickém kávomlýnku. Díky mletí pak náš organismus snáz získá hodnotné látky. Čerstvě namletý mák kromě toho vyniká lepší chutí. Je sladší, není nahořklý a nemá tendenci se vysoušet. Na náplni pak oceníme, že je vláčnější. Nespotřebovaný mák se dá skladovat v dobře uzavřené nádobě v mrazničce. 

Využití máku 

Mák se hodí na posyp, jako náplň, ale také jako další součást dezertů. Využijeme ho studený, ale i po tepelné úpravě. Chuť máku můžeme zvýraznit tak, že ho nasucho opražíme na pánvi. 

Maková náplň

Buchty s mákem a koláče s mákem jsou součástí našich tradic natolik, že se dostaly i do pohádek. Maková náplň se většinou připravuje z máku a mléka a směs se vaří do zhoustnutí. Nejlepší maková náplň obsahuje rum, může v ní být i perník, džem, ale i vanilka. Taková náplň putuje nejen do buchet a koláčů, ale také do závinů, 

Dezerty s mákem 

Nejspíš nejoblíbenějším makovým dezertem bude makovec. Ať už ho polijeme citronovou polevou nebo necháme bez ní, je už desetiletí hitem. Vyzkoušejte makovec ve zdravé podobě.

Velmi oblíbená je také bábovka s mákem. K máku se hodně hodí švestky a dohromady dávají skvělou kombinaci. Za vyzkoušení strojí třeba koláč se švestkami a mákem a křupavou drobenkou.  

Mák na posyp

Mák nebývá jen v dezertech, nebo sladkých jídlech jako takových. Najdeme ho také ve slané kuchyni, a to jako posyp pečiva. Pokud si zkoušíme připravit domácí pečivo, je mák skvělou ingrediencí na posyp. Upečte si třeba rohlíky, sušenky, placky, či pletenky a ozdobte je mákem.

Ve sladkých jídlech můžeme mákem ochutit a ozdobit těstoviny, ale také třeba škubánky. Bramborové těsto se uplatní i v případě ovocných knedlíků se švestkami, které posypeme mákem. 

Česká

Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…

Makové mléko

Makové mléko je jednou z možností, jak využít mák. Je náhradou kravského, pokud živočišné konzumovat nemůžeme nebo nechceme. Makové mléko je krémové a má velmi příjemnou chuť. A můžeme si ho snadno připravit doma.

Zdroje informací:

Vitalia.cz: Mák v ČR obsahuje příliš morfinu
Novinky.cz: Makové kouzlení v teplé i studené kuchyni

Náš tip: Připravte si z máku oblíbené makové řezy Čuč na drát podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více