Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Peče celá země přišla o svého nejmladšího účastníka, teprve šestnáctiletého Antonína Víznera. Ještě něž musel gymnazista z Hradce Králové pekařskou show opustit, předvedl, co v něm je. Například jeho crème brûlée zaujalo nejen porotu, ale i diváky. Tonda pro Toprecepty.cz prozradil nejen svůj recept, ale také, jak se cítil po vyřazení nebo jaké má plány do budoucna.

Budoucnost ve hvězdách

Přestože jeho umění podle porotců nestačilo na postup do finále, zanechal Tonda v soutěži velkou stopu. Nejen tím, že měl stále dobrou náladu, s ničím si nelámal hlavu a vše bral s úsměvem, ale především tím, jak skvěle pekl.

Když musel Peče celá země opustit, bylo to líto spoustě lidí. „Samozřejmě mě vypadnutí ze soutěže mrzelo, ale nejvíc určitě to, že jsem nemohl být u dalších výzev s tou super partou,“ přiznal pro Toprecepty.cz Antonín.

Na dotaz, kam budou dál pokračovat jeho „pekařské“ kroky odpověděl nejistě: „Zatím sám moc nevím, ale mým cílem je otevřít si cukrárnu, uvidíme jak to dopadne“.

Chvála porotců

Jedna věc je ovšem jistá, pokud by v ní Antonín prodával crème brûlée, měl by rozhodně úspěch. V posledním dílu Peče celá země totiž v technické výzvě, která obsahovala právě tento dezert, zvítězil.

„Krásně udělaný karamel nahoře, první vydařený krém, nesražený, příjemná vanilková chuť. Vanilku navíc máme krásně rozdistribuovanou přes celou tu hmotu, není jenom na spodku,“ hodnotil Tondův výtvor cukrář a porotce soutěže Josef Maršálek.

Mladý muž měl z jeho slov velkou radost. „Rád doma připravuji crème brûlée, je to velmi jednoduchý dezert, který má vždy úspěch. Mé rodině moc chutná a často ho vyžadují,“ řekl webu Toprecepty.cz Antonín a přidal i svůj recept.

Crème brûlée

Na přípravu tak skvělého dezertu, jako umí Tonda, budete potřebovat: 12 žloutků z vajec typu M, 200 ml plnotučného mléka, 600 ml smetany na šlehání 33%, 140 g krupicového cukru, 1 vanilkový lusk, hnědý cukr na posypání. 

Jak na to?

  1. Rozehřejte troubu na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C. Do trouby vložte hluboký plech s asi 1–2 cm vody (dle výšky misek, v nichž se bude dezert péct, ideální objem je cca 200 ml). 
  2. Z rozříznutého vanilkové lusku vyndejte špičkou nože semínka. Do hrnce nalijte smetanu a mléko s vanilkovými semínky a přidejte i prázdný lusk.
  3. Smetanu zahřejte na teplotu přesně na 37 stupňů. Pokud nemáte teploměr, teplotu okolo 40 stupňů poznáte tak, že když do smetany ponoříte prst, nepálí to.
  4. Do misky dejte žloutky, smíchejte je s cukrem a přidejte zhruba třetinu zahřáté smetany s vanilkou. Vše znovu pečlivě promíchejte.
  5. Smetanu, která zbyla, v hrnci přiveďte k varu. Poté ji hned sundejte ze sporáku a pomalu přimíchejte směs žloutků a smetany s vanilkou. Pozor, teplota tekutiny by při přilévání ke žloutkům neměla být vyšší než 82 °C, jinak se žloutky srazí.
  6. Do zapékacích misek nalijete vzniklou smetanovou směs a dejte je do pekáče s vodou. Voda v pekáči musí dosahovat zhruba do poloviny misek
  7. Pekáč dejte zpět do trouby a krém pečte zhruba 50 minut, nebo dokud na povrchu nezpevní.
  8. Po upečení vyndejte pekáč z trouby, opatrně vyjměte misky z vodní lázně a nechte je vychladnout. 
  9. Jakmile bude krém zcela vychlazený, posypte každou misku lžící třtinového cukru a flambovací pistolí cukr na krému opalte tak, aby zkaramelizoval. Pokud nemáte cukrářskou pistoli, můžete dát krém s cukrem krátce pod gril. Takto připravený dezert ihned podávejte a třeba sklidíte takové ovace jako Tonda v soutěži. 

Na Tondovu cestu soutěží Peče celá země se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Peče celá země - Antonín Vízner

Ukázat 8 fotografií

Náš tip: Pokud si netroufáte na složitější dezerty, připravte si podle našeho videoreceptu skvělou bábovku:

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více