Drobenka - žmolenka - posypka atd.
Drobenka na koláči je tou správnou tečkou, bez které by koláč nebyl to pravé. Zlatá křupavá vrstva vonící máslem, která skvěle chuťově vyváží kyselejší ovoce. Pojďte se s námi podívat, jak se dělá.
Suroviny pro 1 dávka
množství na velký plech
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 152 kJ / 1 470 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,56 g |
Tuky | 67,20 g |
Vláknina | 4,80 g |
Cholesterol | 204 mg |
Sodík | 5 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 197,44 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vše smícháme dohromady ručně nebo mixerem.
Krok 2: Pokud chceme mít drobenku bleskově hotovou, tuk rozehřejeme, vlijeme do cukru s moukou a lehce promícháme.
Krok 3: Takto připravená drobenka se ale po upečení na moučníku více drobí a opadává.
Krok 4: Každá kuchařka má svůj recept na drobenku, někdo preferuje mouku hrubou, někdo polohrubou, někdo dokonce hladkou.
Krok 5: Někdo dává cukr hrubší, někdo cukr moučkový.
Krok 6: Ale tuk by měl být vždy co nejlepší, velmi ovlivní celkovou chuť moučníku.
Krok 7: I váhové poměry bývají různé, většinou se mouky dává tolik, kolik váží dohromady tuk a cukr.
Krok 8: Velmi také záleží na tom, na co drobenku použijeme.
Krok 9: Pokud posypáváme na koláči ovoce, které pustí šťávu, můžeme udělat drobenku s menším obsahem tuku.
Krok 10: Pokud ji použijeme např. na loupáčky, měla by být mastnější, aby lépe na hladkém pečivu držela.
Zveřejněno 16. 5. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Drobenka - žmolenka - posypka atd.
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/99RY
Moje poznámka
Drobenka - žmolenka - posypka atd.
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/99RY
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 5 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 20 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 20 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 21 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 21 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Barevný guláš - neguláš
Jan Nemec před 9 minutami
Srbská fazolová polévka s koprem
pavlina.simr před 1 hodinou
Hadrová polévka našich babiček
VeraHajany před 2 hodinami
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 5 hodinami
Kedlubnové zelí
Merylas před 6 hodinami
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 7 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 22 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 23 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova 15. 6. 2025 13:09
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik 15. 6. 2025 11:41
Tématické fráze:
drobenka,
žmolenka,
posýpka,
posypka na koláč,
zmolenka recept,
posýpka na koláče,
zmolenka na kolac,
jak se dělá drobenka,
jak se dela posypka,
posypka recept,
drobenka recept,
jak se dělá žmolenka,
nejlepší drobenka,
posypka na kolac recept,
recept na zmolenku,
drobenka z másla,
recept na posypku,
posípka,
posypka na buchtu,
posypka na koláče recept
Suroviny:
máslo,
cukr krupice,
mouka hrubá
Komentáře (22)
Ráno mě chytla mlsná na tento, u nás zhusta frekventovaný, koláč s černým rybízem (z mrazáku): https://www.labuznik.cz/recept/kolac-lehky-jako-pi...
Leč, bylo zatěžko čekat na změknutí másla z mrazáku, tak jsem zkusil posypku z páně premiérova oleje...
Možná vlivem absence v másle obsažených bílkovin se stalo, že tak jak jsem tu hmotu na koláč nanesl (přes řídké síto), tak zůstala sypká a bledá i po upečení
No, nerad bych předčil Járu C. vulgo mistra slepých uliček