Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce si dlouhodobě uchovávají své jedinečné zvyky, spojené i s gastronomií. Jedním z kulinářských klenotů, který se v našich končinách s oblibou připravuje právě o velikonočních svátcích, je nádivka. Spoluautorka knihy Jarní Tradinář Martina Boledovičová nabídla webu Toprecepty.cz jedinečný recept na tu, kterou dělávala její maminka.

Rodinné poklady

Velikonoční nádivka je lahůdkou, která je dokonalým příkladem toho, jak lze ze základních surovin vytvořit pokrm, který si oblíbí téměř každý. Historie velikonoční nádivky sahá daleko do minulosti a je úzce spojena s křesťanskými tradicemi a oslavami Velikonoc.

Recepty na velikonoční nádivku se liší stejně jako způsoby oslav velikonočních svátků. Každá rodina, která nádivku peče, má většinou vlastní recept, který se dědí po generace a stává se jakýmsi rodinným pokladem. V některých rodinách je třeba zvykem připravit nádivku v předstihu a následně ji nechat posvětit v kostele.

Recept od maminky

Spoluautorka Tradinářů Martina Boledovičová, která na sérii těchto knih o tradicích, zvycích a gastronomii spolupracuje s farářkou Martinou Viktorií Kopeckou, nabídla pro Toprecepty.cz recept na nádivku, kterou byla zvyklá jíst odmala. „Tuhle nádivku mě naučila maminka, pamatuji si přesně tu mísu, v které jsem hnětla máslo se žloutky, když mi bylo asi 10 let,“ vzpomíná spisovatelka.

Zrychlená verze

Vždycky si mohla vybrat, jestli bude raději chystat oběd, nebo půjde pomáhat na zahradu. „Maminka plela zahrádku (dneska už to chápu a vybrala bych si to taky) a já za ní běhala s mísou se radit, jak pokračovat dál. Jsem ráda za tyto vzpomínky,“ říká Boledovičová. Přiznává také, že když měla malé děti a velmi málo času, zjednodušila si nádivku na nejrychlejší a taky nejlevnější variantu.

Vynechám máslo, jen smíchám pokrájené rohlíky s vajíčky a mlékem a nasekanými zelenými bylinami a celé to promnu rukama. Chutná nám i tato jednodušší varianta a často ji děláme ke kuřeti,“ říká spoluautorka Jarního Tradináře. Při tomto postupu, kdy se ani nešlehají bílky, jen se vše smíchá, ušetříte čas a trochu i peníze z vynechaného másla. 

Pro naše čtenáře ovšem nabízíme původní recept, ve kterém máslo nechybí a chuť bude tedy ještě lepší. Je na vás, kterou verzi si vyberete. 

Velikonoční nádivka

Na přípravu chutné a cenově výhodné nádivky budete potřebovat: 10 rohlíků, mléko dle potřeby – cca 300 ml, 8 vajec, 125 g změklého másla, 1/2 lžičky kmínu, velkou hrst kopřiv, popence, petrželky nebo pažitky, sůl a máslo na vymazání pekáče.

Jak na to?

  1. Rohlíky nakrájejte na kolečka, zalijte je mlékem a nechte několik minut stát.
  2. Žloutky oddělte od bílků a utřete s máslem.
  3. Promíchejte s namočenými rohlíky, přidejte kmín, sůl, pokrájené bylinky (kopřivy nejprve spařte vařící vodou) a celou směs dobře rozmíchejte.
  4. Z bílků ušlehejte sníh a opatrně vmíchejte do směsi.
  5. Přendejte do vymazaného pekáče a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut dozlatova.
  6. Náš tip: pro rychlejší postup jen smíchejte všechny suroviny a nádivku upečte. Nebude sice tak nadýchaná, ale zato skvěle nahradí knedlíky či jinou přílohu. 

Rada Martiny Boledovičové:

Když do nádivky přidáte uzené maso (to bylo to, které bylo k dispozici a vydrželo od zimní zabijačky), dostanete tradiční velikonoční hlavičku. Původně se vařila hlava zvířete, maso se obralo, nasekalo na malé kousky a přidávalo do této velikonoční obřadní dobroty.

Nahlédnout do nového Tradináře můžete v naší fotogalerii:

Ukázka z knihy Jarní Tradinář byla použita s laskavým svolením nakladatelství Smart Press, které vydává knihy českých autorů s tematikou tradic, koloběhu přírody, kuchařky pro zdravý životní styl, publikace zaměřené na hubnutí, osobní růst a přírodní zahradničení. 

Náš tip: V našem videoreceptu najdete další způsob, jak si připravit velikonoční nádivku:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více