Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prdelačka

Každý, kdo byl někdy na pořádné zabijačce, jistě ochutnal prdelačku neboli zabijačkovou polévku, též zvanou bouřku. Vydatné jídlo ze silného vývaru a krup zasytí a zahřeje.

Hodnocení receptu je 5,0 (28×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

11. 6. 2010 07:44

Suroviny pro 4

4

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie546 kJ / 130 kcal
Bílkoviny3,95 g
Tuky0,34 g
Vláknina9,28 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 15 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy25,80 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Polévku podáváme s rohlíkem. Zprvu jsme dávali do polévky krupky, nebo rýži, ale zdálo se nám to být zdlouhavé z důvodu jejich máčení a předvaření. Zahuštění nám udělá stejnou službu i syrový brambor, který má škrob a tak je polévka taková trošku krémovější. A hlavně nahrubo nastrouhaný brambor zkracuje vaření a není nutná předběžná příprava. JDE POUZE O ZKRÁCENÍ VAŘENÍ.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

21. 12. 2012 12:13

Milan:Snad už naposled se vracím k problému "PRDELAČKA". Vážím si názoru neregistrovaného Milana i když byl raději, kdybych věděl o koho jde a to z registrace. Ale to nevadí.
Víte když jsme u příbuzných pomáhali /hlavně jídlem/ při zabíjačce, tak se vše vařilo v jednom kotli. Ať to byl ovar, jitrnice, jaternice (což je rozdíl. Jitrnice více ošizené a jaternice bytelné)tlačenky a vše ostatní. Tu a tam se povedlo, že někdy prsklo střívko, odloupl se kousek masa, plavalo sádýlko a další kdo ví o čem mluvím. Pak je to jiné. Stejně tak jako dnešní Gothaj, ble ble ble , ale dá se sehnat super , kdo hledá. U nás je ještě pár poctivejch řezníků, kteří nezklamou. A na letošních "Vánočních trzích" na budějckým náměstí bylo domácí uzený, jak libové, tak ŇAM bůček. Furt to umíme, ať si říkají v Bruselu co chtějí.

Milan

20. 12. 2012 14:53

Prdelačka sa dá dobrá uvariť aj bez hlavnej suroviny -prasaťa pri zabíjačke.Stačí to spojiť s výrobou jelít a tlačenky.Zakúpime 2-3 kolená,5 kg bočku,3-4 pľúca,2-3 sleziny,1 hlava,5-6 sŕdc a jazykov,2-3 kg pečienky-játra ak je možnosť tak väčšie množstvo kostí a koží,toto všetko uvaríme v jednom hrnci,aby sme dostali dobrý vývar.Prdelačku robí dobrou vývar zo všetkého čo sa varí u zabíjačky až do samého konca -čo je ovarenie jelít,jaterníc a tlačenky.Potom sa dodajú dochucovadlá-soľ.korenie,krúpi,majoránka,krv-je možné kúpiť aj v konzerve a ďaľšie podĺa chuti.Toto je skoro pravá prdelačka akurát jej chýba posledná ingredijencia-atmosféra pri zabíjačke.A ešte do jelít patrí hlavne vnútorné sadlo od čriev,ktoré vytopíme a v masti osmežíme cibulu do jelít a oškvarky pomeleme.Toto dodáva tú pravú chuť jelitám.Prajem dobrú chuť a už musím končiť lebo mám mokrú klavesnicu od slín.:-p:yes:

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

15. 12. 2012 11:22

standa: Nechci se stále vracet k takové PRKOTINĚ. Je pravda, že správná prdelačka vzniká při zabíječce, ale to věršinou již není pro normální lidi dostupné, takže kdo může krev sežene /i u nás se dá na jatkách sehnat na polívku i pečení/, ale co vím i ve většině hospodách PRDELAČKU dělají z krvavých jelit a i pár jitrnicema. Věz, že ani ta není špatná, když je dobře dochucená a moc neošizená. Já protože jí mám rád s rohlíčkem a jinou možnost už nemám spokojuji se i s touto naší náhražkou. A když od některých kamarádů, když zabíjejí a dostanu krev tak si udělám pravou a pečenou krev s kočičákem.

helmi

13. 12. 2012 17:18

standa:asi jsi nikdy neměl prdelačku,protože i bez krve se dá udělat.

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

17. 10. 2012 10:22

Milý Stando. Je mi líto. že jsi můj recept vzal GLOBÁLNĚ jako jediný možný. Já sám jsem z vesnice (alespoň dříve/ a dost si zakládám na tradici /jestli sleduješ/. Vím jak vlastně vznikla PRDELAČKA !!! ale dnešní doba je jiná. Ani u nás v Rožnově nepěstujeme púrasata a tak se musíme spolehnout na určité suroviny, které jsou nám dostupné. Věřím, že ty se opostaráš aby celá republika měla přístup k základním surovinám. K tomu to chce alespoň nebýt anonym a dát možnost lidem aby se ¨na tebe obrátili a ty jim jistě vyhovýš.

jarda Kadic jarda Kadic

14. 10. 2012 11:32

standa: Tak sem dej lepší, když umíš!!!

standa

10. 4. 2012 21:08

jak tam může někdo dát recept na náhražku prdelačky. styděl bych se !!! :-((

Lucas

15. 4. 2011 16:51

lahuudka
:yes::yes:;-)

Suvicka Suvicka

11. 6. 2010 18:17

Mame radi, posilam 9. bodik. :yes::-):-K

jan.alois jan.alois

11. 6. 2010 11:24

U nás v Kamenici se dá koupit krev .Tak že prdelačka :-D je z ovaru a z krve. Ham ham. :-)) :-)):yes: jinak je to také možnost jak ji uvařit. ;-) bodik

Bibinka Bibinka

11. 6. 2010 10:30

No jo Vašíku, prdelačka je prostě prdelačka a výborná, není co řešit a tak ti dávám ti 6.bod:yes:

pipre pipre

11. 6. 2010 10:19

Na prdelačku jsem se ze zabíjačky těšila nejvíc :-) Podobně jsem ji dělala, jen zatím bez zahuštění bramborem a s kroupama. Jinak nastrouhaným bramborem zahušťuji běžně některá jídla, takže vyzkouším i prdelačku a také si myslím, že tím nic nezkazím.:yes:+5

Věrka.

11. 6. 2010 10:06

Taky jí tak dělám, ale ten brambor jsem ještě nezkoušela, já dávám kroupy a ty si vařím zvlášť. Zrovna minulý týden jsem jí měla. Brambory vyzkouším, těma se nic nezkazí.

Simona Skolakova Simona Skolakova

11. 6. 2010 09:08

Ivi,a víš,že mi to taky napadlo když jsem psala komentář,přesně,udělám si je do mrazáku,ono i do uzené polévky je mám ráda a tak se jistě brzo upotřebí.:yes:Ano je to za bod.:yes::-K

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

11. 6. 2010 09:00

Víte děvčata. Samozřejmě jelito bez krup není jelito. Oni ve skutečnosti v jelitech kroupy jsou, takže se jedná pouze o nastavení, když je potřeba. Jinak se od krup, případně rýže neodtahuju. A s tím mrazákem JE TO N8PAD ZA BOD9K. :yes::yes:

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: zabijackova polevka domácí prdelačka prdelačka z prejtu prdelanka polévka prdelačka prdelačka z jelita prdelačka z jelit polívka prdelačka prdelacka polevka černá polévka polévka prdelačka recept jelitový prejt trdelacka jak se vaří prdelačka prdelanka recept polevka z jelita prdelačka polívka prdelacka z krve jelitová polévka prdelonka

Suroviny: jelito, česnek, cibule, majoránka, vývar vepřový, pepř mletý, brambory, sádlo, rýže

TopRecepty.cz

Prdelačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pkX2