Černá polévka

majda1512 Kuchařka: majda1512

Polévky 8 názorů

Suroviny

800 g hovězího masa na polévku
200 g uzeného boku
400 g kuřecího skeletu
200 g růžičkové kapusty
300 g mrkve
100 g kořenové petržele
250 g celeru
100 g cibule
100 g másla
100 g slaniny
150 g cukru
sůl
muškátový květ
Osmažená houska nakrájená na kostičky
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Z masa, boku a skeletu připravíme vývar. Zeleninu nakrájenou na menší kousky orestujeme na rozškvařené slanině a másle do tmavohněda. Pak přidáme k vývaru a vaříme cca 45 minut. Měkkou zeleninu propasírujeme a vrátíme do vývaru. Dvě třetiny cukru necháme zkaramelizovat, přidáme zbytek a vložíme do polévky. Krátce provaříme a na závěr dosolíme a okořeníme muškátovým květem.
    Polévka se podává s osmaženou houskou.

Poznámka

Recept je ze starých českých specialit. Tato polévka se podávala maminkám v šestinedělí a pro naše předky byla zdrojem síly a měla odhánět zlé mocnosti (píše se :-) )

Polévka má zajímavou, ale výbornou chuť a já se k ní budu ráda vracet.

*

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Černá polévka

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • majda1512 majda1512(autor receptu)

    Klarisko, polévce se říká černá díky "karamelu" z cukru, který jí dodá tmavé zbarvení :-) (píší předci :-) )

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    Zvědavost mi nedá, proč černá? :-)

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Polévka zajímavá a já ji tedy vůbec neznám.Samé dobré věci tam jsou.Jen bych pro sebe ten vývar udělala den předem a sebrala pak tuk z vrchu.Nemáme rádi tučnou polévku,jak ji dělala třeba moje bábi - ty velká oka na hov.polévce.Ale nezkusila jsem ,tak nechci posuzovat.Je zajímavá a originální.:-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    spagetka: jj, morkové kosti...to bývala polívka :-p a já pak ten horký morek baštila se slaným rohlíkem - mňam. Staré recepty mám ráda, byly tam poctivé suroviny, žádné náhražky :yes:
    Tady se mi zdá hodně tuku - uzený bůček, máslo, slanina...ale dřív se tak jedlo, předkové těžce pracovali, museli mít bohatý energetický příjem.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Velmi podobný mám také - jen kapustu ani slaninu nedáváme, ale ještě morkové kosti a určitě ještě libeček ;-)

    Odpovědět

  • Jája Jája(neregistrovaná)

    Bodejď by to nezahnalo zlé mocnosti, když to musí být vývar silný jak bejk, po tom bude zdravá matka i dítě :-D

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Hezké, jen bych v šestinedělí vynechala tu kapustu, aby pak miminko nebolelo bříško...

    Odpovědět

Tématické fráze: polévka z černé čočky černá čočka polévka cerna polivka recepty v šestinedělí polévka z černé ředkve vánoční černá polévka recepty.cz recept na cernou polevku cerna polivla polévka v šestinedělí recepty šestinedělí cerna polivka recept recepty pro šestinědelí vanoční polevka černá šestinedělí recepty černá vánoční polévka polévka s černé čočky polívka černá recept černá polívka polévky v šestinedělí