Jablečný závin - podvodní
Závin se strouhanými jablky, rozinkami a skořicí můžeme péct kdykoliv během roku. Stačí mít po ruce vhodná jablíčka a trochu času. I když těsto kyne dvě hodiny, připravit ho, pak naplnit a smotat je poměrně rychlé. Odměnou jsou nám čtyři nohavice úžasného závinu.
Suroviny pro 1 dávka
4 nohavice napříč plechu
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 18 766 kJ / 4 485 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 82,64 g |
| Tuky | 188,67 g |
| Vláknina | 76,80 g |
| Cholesterol | 731 mg |
| Sodík | 1,36 g |
| Sůl | 2,80 g |
| Sacharidy | 575,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na vál dáme mouku, v ní zamícháme sůl, uděláme důlek, do kterého vyklepneme 2 vejce a nastrouháme nahrubo Ivu.
Krok 2: Přidáme trochu mléka a smícháním všech surovin vytvoříme těsto, které vložíme do mísy se studenou vodou tak, aby bylo celé ponořené. Takto ho necháme nejméně 2 hodiny.
Krok 3: Poté těsto vyjmeme z vody a osušíme ho. Vál posypeme moukou (ne moc), těsto rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na plát.
Krok 4: Doprostřed plátu těsta dáme osmaženou strouhanku, na ni nastrouhaná jablka a dále dle vlastního uvážení ořechy nebo rozinky namočené v rumu, vanilkový cukr a skořici.
Krok 5: Závin zabalíme a potřeme žloutkem, všechny 4 uložíme vedle sebe na plech. Vložíme ho péct do rozpálené trouby na 180 °C asi 35 minut. Záviny pečeme do růžova.
Zveřejněno 1. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablečný závin - podvodní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3wrx
Moje poznámka
Jablečný závin - podvodní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3wrx
Nejnovější recepty
Kapr na křenu
Přidáno před 7 hodinami
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 14 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 15 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 16 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 16 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno 10. 12. 2025 14:21:35
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční bramborový salát se sojanézou
puppystaff1993 před 1 hodinou
Celerová pomazánka s nádechem česneku
Olympus před 2 hodinami
Šlehačkové cukroví
KekkyPetra před 2 hodinami
Vánočka II
Sojkal před 3 hodinami
Citronové rohlíčky
Terka39 před 4 hodinami
Nejlepší nadýchané muffiny
VerunkaBerunka před 4 hodinami
Uherská pěna
Daami před 6 hodinami
Zelňačka z hlávkového zelí
Kajkajak před 7 hodinami
Mandlové laskonky
IRBONA před 7 hodinami
Tématické fráze:
jablečný závin,
jablečný závin recept,
podvodní těsto,
tahane testo,
podvodní štrůdl,
tahany štrudl,
zavin pod vodou,
jablečný závin z ivy,
recept na jablečný závin,
recept jablečny zavin,
závin z ivy,
jableční závin,
tahany zavin,
testo na jablečny zavin,
jablečný závin ze zakysané smetany,
vánoční jablečný závin,
jak se dělá listové těsto,
těsto vyskoč z vody,
jak se dělá štrůdl,
strudl z ivy
Suroviny:
mouka hladká,
tuk iva,
vejce,
mléko,
sůl,
jablko,
strouhanka,
cukr vanilkový,
skořice mletá,
rozinky,
skořice mletá,
žloutek
Komentáře (33)
Vyzkoušet ho sama nemůžu, snažím se ztuženým tukům vyhýbat. Ale i tak mě to zajímá.
IVA je 100%ní tuk a možná by bylo vhodné to DOPLNIT DO INGREDIECÍ; Hera ani Rama takové nejsou...
Z podobného těsta také peču..., zkuste místo mléka použít víno
http://www.labuznik.cz/recept/strudl-zavin-z-vina-...