Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boží milosti jsou křehké cukroví smažené v tuku a obalované v moučkovém cukru, připravují se ještě podle receptů našich babiček. Tuto dobrotu si spojujeme především s masopustem a také s Velikonocemi.

Boží milosti jsou českým velikonočním i masopustním cukrovím z hladkého těsta. Nakrájené a proříznuté se smaží ve vyšší vrstvě tuku, poté je obalujeme v moučkovém cukru, do kterého můžeme přidat také mletou skořici.

Jak připravit boží milosti

Na křehké cukroví budeme potřebovat 260 g hladké mouky, 5 žloutků, 80 ml smetany 30% na šlehání, 2 lžíce tvrdého alkoholu (vodka, slivovice), citrónovou kůru a 1 lžíci krupicového cukru. Dále řepkový olej na smažení a také moučkový cukr na obalování.

  1. V míse si nejprve smícháme sypké suroviny. Poté přidáme žloutky, smetanu, alkohol, citrónovou kůru a vše promícháme.
  2. Vypracujeme hladké a poddajné těsto, zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočívat v lednici alespoň 30 minut.
  3. Z těsta poté vyválíme plát o tloušťce 2–3 milimetry a pomocí rádýlka vykrajujeme čtverce. Uprostřed vytvoříme 2 nářezy.
  4. Dostatečně rozehřejeme vyšší vrstvu oleje, vykrajované milosti do oleje vkládáme a smažíme dozlatova.
  5. Usmažené milosti obalujeme ještě teplé v moučkovém cukru.

Pokud se chystáte boží milosti připravit na blížící se Velikonoce, prohlédněte si tento videorecept, který vás přípravou provede krok za krokem. Napište nám do komentáře, jaké pečivo připravujete nejčastěji na masopust či Velikonoce.

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více