Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pohanka na různý způsob

Hodnocení receptu je 5,0 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

eva hubova eva hubova

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 20 min

45 min (25 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Pohanka začíná být v dnešní době oblíbenou potravinou pro její cennou výživovou hodnotu. Pohanka je přirozeně bezlepková a obsahuje důležité vitamíny, bílkoviny a esenciální aminokyseliny. Pohanka se dá připravit na různé způsoby, hlavně ve slané verzi. Ale dá se připravit i jako sladké jídlo.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 958 kJ /
3 336 kcal
Bílkoviny82,62 g
Tuky123,57 g
Vláknina99,46 g
Cholesterol 282 mg
Sodík 70 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy425,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pohanku přebereme, dáme na husté sítko a pod tekoucí vodou 2-3 x propláchneme. Dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby sahala si 1 cm nad pohanku. Mírně osolíme, přidáme sádlo a promícháme. Krok 2: Přikryjeme poklicí a dáme do předehřáté trouby na spodní mřížku a dusíme na 180 °C doměkka. Během dušení promícháme. Krok 3: Pohanka s houbami: Houby drobně nakrájíme a podusíme na másle, ke konci dušení přidáme prolisovaný česnek, pár kapek sójové omáčky, mírně osolíme a ještě chvíli dusíme.
Houbovou směs vmícháme do uvařené pohanky a na talíři posypeme strouhaným sýrem. Podáváme se zeleninovým salátem. Krok 4: Pohanka s brambory a houbami:
Houby připravíme podle bodu postupu 3.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, lehce osolíme a podusíme téměř do měkka. Pak smícháme s pohankou a houbovou směsí. Můžeme přidat špetku majoránky, dát do vymazaného pekáčku, posypat strouhaným sýrem a krátce zapéct v troubě. Podáváme se zeleninovým salátem. Krok 5: Pohanka na slano: Cibuli drobně nakrájíme a na sádle orestujeme dočervena. Na druhé pánvi osmažíme kousek domácího uzeného bůčku, nakrájeného na drobné kostičky. Uvařenou pohanku na talíři polijeme orestovanou cibulí a bůčkem. Podáváme s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem. Krok 6: Pohanka na sladko s borůvkami: Uvařenou pohanku na talíři polijeme rozpuštěným máslem, pocukrujeme a nahoru dáme borůvky sterilované ve vlastní šťávě. Krok 7: Pohanka jako příloha: Uvařenou pohanku podáváme jako přílohu k různému dušenému masu s omáčkou.

TIP: Pohanka v naší kuchyni

Zveřejněno 14. 10. 2010

Poznámka autorky eva hubova

Takto se pohanka vařila a vaří v naší rodině mnoho let.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pohanka na různý způsob

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PQEz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pohanka na různý způsob

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PQEz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Skvělý recept. Jen bych chtěl upozornit na drobný rozdíl mezi pohankou světlou a tmavou. Jedna z nich není příliš dobrá pro naše zdraví. Mrkněte na
https://www.rawmarket.cz/obiloviny/pohanka

Děkuji za všechny rady a podporu, budu dělat pohanku poprvé, tak snad se povede:-))

Lenička 8. 6. 2013 17:11
Děkuju všem za inspiraci,pohanku budu dělat po prvé,tak snad mi zachutná :-)) určitě jí zkusím i nasladko jako zdravou snídani :-D

Evi,určite ešte s niečim bude,lebo mi zostalo trištvrte sáčku:-DPotom pridám fotku;-)Dnes som ju dojedla a chutila mi ešte viac,tie chute sa viac prepojili:-)

Ivana79: Ivanko díky za fotečku...doufám, že Ti pohanka zachutná a příště bude fotka třeba s houbami:-))

Evička,ďakujem za tieto recepty,lebo pohanku som dnes kúpila a jedla prvý raz v živote.Nemala som ani potuchy ako to bude chutiť a priznám sa,že na sladko si to ani neviem predstaviť:-8Je to zvláštna chuť.Urobila som si k tomu sójovú čínu;-)+20

zdenina56@centrum.cz 8. 3. 2012 18:37
:yes:díky za inspiraci všempohanka-naruzny-zpusob:-p:yes:

Pohanku mám poslední dobou také moc ráda, zalitou horkým sojovým mlékem s medem a ořechy:-p:yes:+

tak tohle je vytecny....pohanku mam,ted uz mam i inspiraci a s tema boruvkama nebo svestkama to bude jist i synator...ale pro mne je to za boda a velkou pochvalu za pouziti skoro zapomenutych surovin....:yes::-K

Díky v šem za komentáře a:yes:
Terezko,vím že spousta lidí dnes vaří pohanku tak jako Ty aby byl zachován rutin proto jsem dala do poznámky,že se vaří takto v naší rodině:-))moje babička pocházela z chudobného valašska a vařila pohanku víckrát týdně na oběd a to už je víc jak 70 let.Myslím,že se tenkrát nehledělo na vitamíny,atd. ale aby se rodina najedla.:-))taky uvařenou pohanku nám zalila mlékem-to si dělám i dnes.Jeden z receptů byl pohanka zapečená se sušenými švestkami,ale to si nepamatuji jestli se uvařená zapékala ze švestkami nebo syrová a pak se polila máslem a pocukrovala,možná někdo bude vědět jak se to vaří

Díky za variace, pohanku máme taky rádi :-p:yes:

Pohanku bych docela vyzkoušela, ale známá před taťkou a synem řekla že je cítit myšinou. Nesmím ji přinést ani do špajzu.

Evička, recepty sú super, len pohánka sa veruže nevarí...zaleje sa horúcou vodou, zakryje a šup s ňou do perín ( ako píše Jana ), :-D;-) je krásne nadýchaná, mäkká a nestráca sa rutín;-)
Pohánku milujeme, je to to najlepšie, čo pre svoje cievy môžeme urobiť :-D:yes:

nevařím, jen dám teplou vodu a nechám "jít":-)):-O, ale beru zdejší inspiraci na další "dobrůtku":-!:-p,jsem ráda za každou dobrou radu:yes::-K

Evi, úžasná variace receptů :-):yes:.

Na internetu i na obalu pohanky jsem se dočetla, že se má vařit maximálně minutu (a že se nesmí slévat!) a pak nechat cca 20 minut dojít. Tím se zabrání zbytečným ztrátám rutinu a dalších prospěšných látek, které obsahuje. Píšu to jako tip pro ty, kteří by z pohanky chtěli vytěžit maximum ;-).

Načíst další komentáře (10)

Tématické fráze:
pohanka na sladko, pohanka jako příloha, pohanka na slano, úprava pohanky, pohanka recepty, pohanka recepty na sladko, jak varit pohanku, pohanka jako příloha recepty, recepty pohanka na sladko, pohanka jak vařit, pohanka jako příloha recept, jak upravit pohanku, pohanka recepty jak vařit, zapečená pohanka na sladko, jak se vari pohanka, pohanka jako příloha k masu, pohanka s houbami, pohanka se švestkami, pohanka, jídla z pohanky

Suroviny:
pohanka, sádlo, sůl, houby, máslo, česnek, omáčka sojová, sýr strouhaný, houby, máslo, česnek, omáčka sojová, brambory, majoránka, sýr strouhaný, sádlo, cibule, sádlo, bůček uzený, máslo, cukr, borůvky

Přidat fotografie receptu