

Pohankové rizoto
Suroviny
- 50 dkg pohanky
- sůl
- 1 větší mrkev
- 1 menší petržel
- 1 plátek celeru
- 1 menší cibule
- majoránka
- plátek slaniny
Postup přípravy receptu
Pohanku dobře propláchneme studenou vodou, ponoříme do vroucí osolené vody a asi 8 minut vaříme. Scedíme a necháme okapat.
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Podusíme na cibulce, okořeníme a smícháme s pohanku. Slaninu nakrájíme na kostičky, orestujeme a přimícháme k rizotu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pohankové rizoto
-
Kupuji pohanku od výrobce Šmajstrla a tam píší vařit 20 min.Ráda si nechám poradit.
. Takže buď ji jen 2x spařím (nebo ji spařím a pak 2 min vařím) a i s vodou ji dám do peřin na 15 min.?
-
Dneska jsem uvařila pohankové rizoto s čerstvou zeleninou: mrkev,celer,pórek,řapíkatý celer na másle cibulku nato kari koření,kmín.
Pohanku jsem vařila 3 minuty,pak jsem dala pod peřiny "dojít"...je to vynikající mňamka,přeji všem dobrou chuť
-
Správně se pohanka vaří do 3 minut a nechá se dojít, jinak je na nic.
-
-
Pohanka se nesmí vařit, ničí se tím rutin, který je blahodárný pro cévy.(Pohanka obsahuje také spoustu minerálů a vitamínů.) Pohanku propláchneme ve studené vodě, necháme stát asi hodinku, lehce přisolíme,pak prudce přivedeme k varu a odstavíme.Necháme opět stát až změkne. Pěkně v teple, nejlépe v peřinách.Asi 15 až 30 minut. Tak se nejlépe zachovají všechny zdraví prospěšné látky. Kdo si chce udělat třeba karbanátky, nebo pohanku zapékat, či dál tepelně upravovat, poničí většinu zdraví prospěšných látek, ale už to, že pohanka je bezlepková a obsahuje vlákninu, je samo o sobě fajn i třeba v karbanátcích.
Kupujte pouze světlou pahanku, ne tmavou. Ta tmavá je zničená loupáním za horka.
-
Tak teď jsem z toho jelen,píšete vařit 2 -3 minuty,aby se nezničily živiny ,nechat dojít,ale když udělám z pohanky karbanátky nebo sekanou,tak to se ještě dál tepelně zpracovává a živiny se ničí nebo nee??Může mi prosím někdo odpovědět..díky
-
Pořád nemám jasno ve vaření pohanky. Zbavím se toho typického pachu tím, že ji napřed propláchnu? Pak ji zaliju horkou vodou, ev, krátce povařím, sliju a nechám dojí? nebo tam mám část vody nechat, v tom případě kolik? Jsem začátečník, poraďte...rodině pohanka smrdí a já ji mám jíst kvůli žílám...
-
Pohanka-lámanka (taková ta drť) stačí spařit nebo vařit 2-3min a nechat odstát, krupka pitřebuje vařit déle.
-
FFgirl:Pohanka když by se vařila 20minut,tak v ní nezůstanou už žádné důležité živiny pro naše tělo a zdraví
Takže pokud výrobce uvádí 20minut vařit je to nesprávné.
-
Pohanku uvařím nebo spařím, na pánev dám nakrájenou slaninu, cibuli, nakrájené žampiony, rozmačkaný česnek a trochu Aromatu. Po deseti minutách vmíchám horkou pohanku, posypu posekanou natí z narašené cibule, kterou pěstuji ve vodě na parapetu,a podávám.
-
Inšpirovala som sa týmto receptom, iný postup (na osmaženú cibuľu, cesnak a mäso so zeleninou som dala pohánku, zaliala vriacou vodou, keď to zvrelo, som vypla platňu). Zvykám si na špecifickú chuť,ale môžem povedať, že to bolo veľmi chutné. +
-
Dneska jsem pohankove rizoto udelala - jako prilohu. Bylo to mooc dobre.
Koupila jsem pohanku ve varnych saccich - a v navodu bylo varit 20 min. Tak nevim jak to je s tou perinou. Uvarena byla akorat. Davam bodik a pridavam si do oblibenych.
-
Pohánku netreba variť. Pohánka sa sparí vriacou vodou, zleje, potom sa opäť zaleje vriacou vodou, prikryje a dá do tepla. Do deky, do perín
Po 20-30 min je hotová.