Quinoa s rozinkami a karamelizovanou cibulí
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 6 556 kJ / 1 567 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 41,39 g |
Tuky | 35,46 g |
Vláknina | 46,83 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 32 mg |
Sůl | 0,03 g |
Sacharidy | 247,13 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Inspiraci jsem čerpala z internetových stránek firmy Sun-Maid, asi nejslavnějšího amerického výrobce sušeného ovoce: http://www.sunmaid.com.
Quinoa má mírně oříškovou chuť a v kombinaci s karamelizovanou cibulkou je opravdu výborná. Navíc je plná vitamínů a důležitých živin. Ke koupi je u nás např. v DM drogerii nebo v prodejnách se zdravou výživou.
Quinoa patří mezi tzv. pseudoobilniny. Neobsahuje lepek, proto ji do jídelníčku mohou zařadit i celiaci. Je velmi bohatá na nejrůznější cenné látky, minerály i vitamíny. Vyrábí se z ní i mouka. Jedná se o drobné kuličky vzhledově podobné jáhlám. Příprava je velmi jednoduchá - promytá quinoa se vaří ve dvojnásobném množství tekutiny 15 minut, poté se může nechat pět minut "dojít" pod pokličkou. Lze ji připravovat na slano i na sladko. Je výborná jako příloha k masům i na různé variace "rizota". Jedná se sice o dražší surovinu (250 g kolem 40 Kč), ale určitě se vyplatí do ní investovat.
V případě nouze by šla jistě nahradit již zmiňovanými jáhlami nebo kuskusem (ten však obsahuje lepek, a není tudíž vhodný pro bezlepkovou dietu).
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 4. 2013 15:37
9. 11. 2012 15:46
9. 11. 2012 15:40
Ke karamelizaci cibule bych chtěla doplnit - když budete mít čas (hooodně času ) tak vyzkoušejte místo přidávání cukru tenhle postup - používám ho na karamelizování cibule do francouzské cibulačky a je to opravdu lahodné:
Používám obyčejnou žlutou cibuli, ale s bílou to asi taky půjde. Na pánvičce rozehřeju máslo, přidám nahrubo nakrájenou cibuli, zesklovatím a potom stáhnu plotýnku na takové minimum, aby se cibule ještě dělala, ale opravdu jen tak tak (u mého sporáku s 9 stupni ji dělám střídavě na 2 a na 3), občas ji promíchám a ona pomaloulinku hnědne, ale nesmaží se - karamelizuje cukr v ní obsažený. Žádný cukr se nepřidává a po cca hodině tohoto procesu (fakt stačí kontrolovat třeba 3-4x, když vychytáte stupeň plamene, nebo i méně) máme krásnou karamelovou cibulku do cibulačky nebo v tomto případě do quinoy.
Pro zájemce podrobný popis tohoto postupu, i s vysvětlením, proč se tak děje, je u receptu na cibulačku tady: kulinarinky.cz/francouzska-cibulacka/
11. 1. 2012 17:05
11. 1. 2012 11:41
11. 1. 2012 11:24
11. 1. 2012 11:11
11. 1. 2012 08:30
11. 1. 2012 08:27
11. 1. 2012 08:24
11. 1. 2012 08:22
10. 1. 2012 23:28
10. 1. 2012 23:20
10. 1. 2012 23:19
10. 1. 2012 23:12
V případě nouze by šla jistě nahradit již zmiňovanými jáhlami nebo kuskusem (ten však obsahuje lepek, a není tudíž vhodný pro bezlepkovou dietu).
Budu moc ráda, když quinou někdo vyzkouší, třeba i jen jako přílohu místo rýže, a dá vědět, jaký měla úspěch. U nás všem moc chutná.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 10 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 19 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 20 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Brokolicové placičky
HanLen uvařil před 1 hodinou
Sachr dort z jablek
marie.ledlova@email.cz uvařil před 6 hodinami
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
TondaJ uvařila před 6 hodinami
Polévka z kuřecích hřbetů
Gregusa uvařila před 7 hodinami
Těsto na pizzu
sarahaj uvařil před 9 hodinami
Domácí vánočka
Andyscha uvařila před 11 hodinami
Štikozubec argentinský s thajskou omáčkou
Ondraska uvařila před 12 hodinami
Čevabčiči s bramborem
8181bartova uvařila před 13 hodinami
Ruské chlebíčky - zapečené
slavka744 uvařila před 13 hodinami
Chutné vafle
PetraJ7 uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Další recepty
Tématické fráze: quinoa příprava quinoa bílá recepty kvinoa quinoa recepty na sladko quinoa na sladko cibule na sladko quinoa na sladko recept quinoa recept na sladko gvinoa quinoa sladké recepty kvinoa recepty priprava quinoa kvinoa mouka quinoa recepty sladké karamelizace cibule jak se karamelizuje recepty z quinoy jak se karamelizuje cibule quinoa quinoa bílá
Suroviny: olej olivový, cibule bílá, cukr krupice, quinoa, vývar zeleninový, rozinky, estragon, sůl, pepř
Quinoa s rozinkami a karamelizovanou cibulí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WjYQ
21 názorů