Valašské frgály
Frgále - tradiční valašská specialita, která si získala oblibu po celé republice. Zkuste si i vy připravit výborné koláče s hruškami, tvarohem, povidly nebo mákem. Vláčné kynuté těsto, sladká náplň, křupavá drobenka a nadšení strávníci.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 27 590 kJ / 6 594 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 101,59 g |
Tuky | 289,38 g |
Vláknina | 24,90 g |
Cholesterol | 1,26 g |
Sodík | 144 mg |
Sůl | 0,30 g |
Sacharidy | 883,47 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept na těsto mám z malé regionální valašské kuchařky a zbytek připravuji odhadem podle svých zvyklostí.
Na Valašsku se pečou nejvíce frgály s náplní ze sušených hrušek i s přídavkem jiného sušeného ovoce, jablek a švestek. Někteří si nakrájené, neloupané hrušky pečou v troubě a pak je pomelou a použijí, nebo i konzervují.
Recept na povidla z hrušek najdete zde
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 2. 2014 10:02
senky: Jani děkuji za odpověď
19. 2. 2014 07:48
19. 2. 2014 02:05
24. 11. 2011 22:07
23. 11. 2011 19:15
8. 11. 2011 20:42
8. 11. 2011 19:06
7. 11. 2011 22:46
7. 11. 2011 22:41
Dávám pouze hl. mouku. Chuť frgálu dělá nádivka poleva-glejt z másla cukru a rumu, bez toho je to jen lepší koláč.Bohužel, co vidím, je málokterý s polevou, no není to zrovna levná poleva! Hrušková povidla se tady vaří tak, jako trnková. V pálenicích v měděném kotlu. Při vaření se dává pouze badián. Dobré hrušky, nebo trnky-dobrá povidla. Kamarádka si vaří povidla doma v remosce. Je to stejný výsledek, jako z usušených, ale méně pracný. Nikdy nedávejte žádné jiné koření, než badián, ani ocet, tak jak popisují, snad vanil. cukr. Všem Vám přeji hodně zdaru a výtečné chutě.A.
Merylas:
10. 10. 2011 18:53
10. 10. 2011 08:55
8. 9. 2011 19:23
7. 9. 2011 14:02
Povrch jsem pomazala tvarohovou náplní, polovinu pokladla hruškami a druhou polovinu malinami.
Spěchám s bodíkem a s obrázky
12. 7. 2011 15:24
11. 7. 2011 15:52
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 13 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 16 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 17 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 20 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Uzená krkovice se staročeským zelím
Pavelvan uvařila před 10 hodinami
Plátky panenky na másle
bohdana uvařila před 10 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Pstruh pečený v troubě
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Drobenkový koláč s jablky
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
maresdag uvařila před 11 hodinami
Frankfurtská polévka s fazolemi
Javor uvařila před 12 hodinami
Pečené vepřové koleno
Jirik S uvařil před 13 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky
panilek uvařila před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Peče celá země: Nejlepší svatební koláče jsou ty dvojctihodné. Jak na ně podle porotců soutěže
Čtvrtá postní neděle se nazývala družebná a pekly se na ni speciální koláče
MasterChef Česko 2022: Sladké moučníky mohou být základem slaných jídel. Je libo frgál se zelím a slaninou nebo vdolky s rajčaty?
Další recepty
Tématické fráze: frgále - domácí výroba nejlepší recept na frgály těsto na frgaly hruškové frgály hrušková náplň do frgálu domácí frgále maková náplň na frgály nejlepsi frgal recept recepty lidové recepty pravé valašské frgály domácí frgál domácí frgály hruškový frgál hrušková náplň pravy valašský frgál tvarohovy frgal recept tvarohové frgály náplně do frgálů testo na frgale valašské recepty
Suroviny: mouka hladká, mouka hrubá, cukr moučkový, žloutek, máslo, sůl, kůra citronová, mléko, droždí čerstvé, mouka polohrubá, máslo, cukr moučkový, rum, máslo, rum
Valašské frgály
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ADX7
72 názorů