Pravé valašské frgály

Kriss Kuchařka: Kriss

Moučníky , Kynuté 33 názorů

Suroviny

700 g polohrubé mouky
120 g tuku (Hera)
80 g cukru
3 žloutky
1/4 l mléka
sůl
50 g kvasnic
Náplně:
Tvarohová:
2 kostky měkkého tvarohu
mletý cukr
vanilkový cukr
vanilkový pudink
(Vše dáváme podle chuti)
Povidlová:
povidla
cukr pro doslazení
(či mléko na rozředění, kdyby povidla byla příliš hustá)
Drobenka:
máslo
hrubá mouka
mletý cukr
Vše zpracujeme, dokud nám nevznikne sypká hmota. Ingredience jsem dávala od oka, nepracuji s žádnými konkrétními poměry
Recept si zatím oblíbilo 30 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného osoleného (špetka soli) a oslazeného (cca 10 g mletého cukru) mléka rozdrobíme kvasnice a necháme udělat kvásek.

  2. Do mísy si nasypeme mouku, zbytek cukru, přidáme 3 žloutky, rozpuštěný tuk a kvásek. Těsto zpracujeme, přikryjeme a necháme kynout.

  3. Po cca hodině kynutí těsto rozdělíme na 4 části a každou zvlášť prohněteme. Těsto vrátíme zpět a necháme dále kynout.

  4. Po dostatečném vykynutí (já počkala asi další 1,5 hodiny) si jednotlivé části těsta rozválíme a natřeme náplní (tvarohová, maková, povidlová, hrušková). Posypeme drobenkou a ještě před pečením pokapeme rozpuštěným máslem (může být s rumem) a kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem.

  5. Frgály pečeme do té doby, než jsou kraje dozlatova upečené. Po vytažení potřeme kraje máslem a necháme vychladnout.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 556 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pravé valašské frgály

  • pavla pavla(neregistrovaná)

    pavla: Myslím ti ty, kdo je pečou na Valašsku, tak jsou opravdu ty pravé. Proto bych tento recept spíš nazvala domácí valašské frgály. A se surovinou jako je Hera už vůbec ne. Recept na pravé jsem se několikrát pokoušela sehnat, ale ten vám bohužel nikdo neprozradí, je to jejich výrobní tajemství, tak jak u více výrobků.

  • casino casino

    pavla:
    No, frgál není Sacher, že:-)

    Milan:
    K té hruškové náplni...
    Nejedná se o povidla jako taková, ale o původně usušené hrušky (kvůli uskladnění), které se posléze (před pečením koláčů) rozvařily (odtud i název "hrušková voda") :-K

  • Dajda Dajda

    pavla: Nezní ta věta nelogicky? Ten, kdo sem tento recept vložil, a to včetně fota, frgály nejspíš peče taky. :-O To nic nemění na tom, že si o označení pravý myslím své.

  • pavla pavla(neregistrovaná)

    Ellen: Správně, nemohou být, protože recept na pravé valašské frgály je tajná receptura, kterou nikdo nezná, jen ti kdo je pečou, Toto může být jen jim přibližný recept.

  • mika59 mika59

    Milan::yes::yes::-K

  • Ellen Ellen(neregistrovaný)

    "Pravé valašské" pečené z Hery?:-O No to snad ne?! Netvrdím, že by nemohly být i dobré, ale "pravé valašské" určitě nejsou...:-(

  • Milan Milan(neregistrovaný)

    Dobry den, také jsem jezdíval jako kluk k babičce, která dělávala frgále a už je dělam také. Pořad mam v paměti chuť a vůni jejich kolaču. Tady se o tom nikdo nezmiňuje......babička sušila hrušky (hniličky), byly to hrušky nedobre, ale když udělala podidla, mohli jsme se umlátit...ale dělala i tvarohove, makove, ořechove, apod...a ta chuť?...děda popíjel prostějovskou starorežnou a tu měla babička každy den po ruce a to byla ta vuně.

  • casino casino

    Jarča:
    Tak co, jak to dopadlo?
    No, asi nedopadlo..., když jste jako hrob.;-)

    "mléko na rozředění, kdyby povidla byla příliš hustá"
    Mlíííko?
    No, vlastně proč neééé, že?
    Ale i do těchto "pravých" frgálů dát raději rum! ...a ani nemusí být pravý;-)

  • Jarča Jarča(neregistrovaná)

    zrovna mi kynou těsta podle vás supr :yes::yes::yes::yes::yes::-Kwww.toprecepty.cz

  • Marcelka Šulcová Marcelka Šulcová (neregistrovaný)

    :-*

  • Petr Petr(neregistrovaný)

    Fůůůůj hnusná Hera to je urážka frgálu
    :-(

  • Radka Radka(neregistrovaná)

    Zaměnila jsem heru za máslo a právě dělám kvásek, snad se mi to povede minimálně tak skvěle na oko jak ty vaše : )))

  • Lucikov Lucikov

    Tak právě mi jich leží osm na stole a jsou opravdu vynikající ;)¨:) Určitě budou někdy znova :) :yes:

  • Ttena Ttena

    Děkuji za odpověď.. :) Tak snad se to nějak podaří.!! :D

  • Kriss Kriss(autorka receptu)

    Ttena: O něco více kvasnic určitě vadit nebude.;-) Co se týče té drobenky, musíte poměr sladit tak, aby byla sypká. Dávám to od oka, takže opravdu nemohu uvést konkrétní gramáže. Držím pěsti, ať se zadaří!:-K

1 2 3

Tématické fráze: frgály recepty moravské frgále valasske frgaly recept na moravske frgale valašské frgály recept recepty valasske frgale těsto na frgale valašské frgále moravský frgál frgale frgaly recept recept na valašské frgály frgale recept frgaly recept na frgály recept moravsky frgal moravské frgály moravsky frgal recept frgal recept těsto na frgály

Zapomněl/a jsem heslo