

Pravé valašské frgály
Suroviny
- 700 g polohrubé mouky
- 120 g tuku (Hera)
- 80 g cukru
- 3 žloutky
- 1/4 l mléka
- sůl
- 50 g kvasnic
- Náplně:
- Tvarohová:
- 2 kostky měkkého tvarohu
- mletý cukr
- vanilkový cukr
- vanilkový pudink
- (Vše dáváme podle chuti)
- Povidlová:
- povidla
- cukr pro doslazení
- (či mléko na rozředění, kdyby povidla byla příliš hustá)
- Drobenka:
- máslo
- hrubá mouka
- mletý cukr
- Vše zpracujeme, dokud nám nevznikne sypká hmota. Ingredience jsem dávala od oka, nepracuji s žádnými konkrétními poměry
Postup přípravy receptu
Do vlažného osoleného (špetka soli) a oslazeného (cca 10 g mletého cukru) mléka rozdrobíme kvasnice a necháme udělat kvásek.
Do mísy si nasypeme mouku, zbytek cukru, přidáme 3 žloutky, rozpuštěný tuk a kvásek. Těsto zpracujeme, přikryjeme a necháme kynout.
Po cca hodině kynutí těsto rozdělíme na 4 části a každou zvlášť prohněteme. Těsto vrátíme zpět a necháme dále kynout.
Po dostatečném vykynutí (já počkala asi další 1,5 hodiny) si jednotlivé části těsta rozválíme a natřeme náplní (tvarohová, maková, povidlová, hrušková). Posypeme drobenkou a ještě před pečením pokapeme rozpuštěným máslem (může být s rumem) a kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Frgály pečeme do té doby, než jsou kraje dozlatova upečené. Po vytažení potřeme kraje máslem a necháme vychladnout.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pravé valašské frgály
-
pavla: Myslím ti ty, kdo je pečou na Valašsku, tak jsou opravdu ty pravé. Proto bych tento recept spíš nazvala domácí valašské frgály. A se surovinou jako je Hera už vůbec ne. Recept na pravé jsem se několikrát pokoušela sehnat, ale ten vám bohužel nikdo neprozradí, je to jejich výrobní tajemství, tak jak u více výrobků.
-
pavla:
No, frgál není Sacher, že
Milan:
K té hruškové náplni...
Nejedná se o povidla jako taková, ale o původně usušené hrušky (kvůli uskladnění), které se posléze (před pečením koláčů) rozvařily (odtud i název "hrušková voda") -
pavla: Nezní ta věta nelogicky? Ten, kdo sem tento recept vložil, a to včetně fota, frgály nejspíš peče taky.
To nic nemění na tom, že si o označení pravý myslím své.
-
Ellen: Správně, nemohou být, protože recept na pravé valašské frgály je tajná receptura, kterou nikdo nezná, jen ti kdo je pečou, Toto může být jen jim přibližný recept.
-
Milan:
-
"Pravé valašské" pečené z Hery?
No to snad ne?! Netvrdím, že by nemohly být i dobré, ale "pravé valašské" určitě nejsou...
-
Dobry den, také jsem jezdíval jako kluk k babičce, která dělávala frgále a už je dělam také. Pořad mam v paměti chuť a vůni jejich kolaču. Tady se o tom nikdo nezmiňuje......babička sušila hrušky (hniličky), byly to hrušky nedobre, ale když udělala podidla, mohli jsme se umlátit...ale dělala i tvarohove, makove, ořechove, apod...a ta chuť?...děda popíjel prostějovskou starorežnou a tu měla babička každy den po ruce a to byla ta vuně.
-
Jarča:
Tak co, jak to dopadlo?
No, asi nedopadlo..., když jste jako hrob.
"mléko na rozředění, kdyby povidla byla příliš hustá"
Mlíííko?
No, vlastně proč neééé, že?
Ale i do těchto "pravých" frgálů dát raději rum! ...a ani nemusí být pravý -
zrovna mi kynou těsta podle vás supr
www.toprecepty.cz
-
-
Fůůůůj hnusná Hera to je urážka frgálu
-
Zaměnila jsem heru za máslo a právě dělám kvásek, snad se mi to povede minimálně tak skvěle na oko jak ty vaše : )))
-
Tak právě mi jich leží osm na stole a jsou opravdu vynikající ;)¨:) Určitě budou někdy znova :)
-
Děkuji za odpověď.. :) Tak snad se to nějak podaří.!! :D
-
Ttena: O něco více kvasnic určitě vadit nebude.
Co se týče té drobenky, musíte poměr sladit tak, aby byla sypká. Dávám to od oka, takže opravdu nemohu uvést konkrétní gramáže. Držím pěsti, ať se zadaří!