Pracny
Ořechové pracny jsou tradiční cukroví, které pekly už naše prababičky. Příprava není složitá, ale neobejdete se bez formiček. Upečte je nejlépe o prvním adventu, na vánočním stole budou proleželé a na jazyku se pak jen rozplynou.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 23 488 kJ / 5 614 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 73,56 g |
Tuky | 341,80 g |
Vláknina | 29,55 g |
Cholesterol | 714 mg |
Sodík | 21 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 546,09 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
1. 3. 2013 20:52
Tak jsem je vyzkoušela a jsou opravdu výborné . Příští Vánoce je udělám zase podle tohoto receptu. Udílím bodík a děkuji za recept .
21. 1. 2013 13:47
Jedny z nejlepsich pracen, jake jsem kdy delala. Moc nam chutnali a pristi vanoce budou zase tyhle. Bodik leti 10 a pridavam i fotku tech mych
6. 12. 2012 18:39
Tyhle pracny jsem jako malá holka milovala, máma je pekla jen pro mě. Později je nahradily pracny z tatranek, ale letos už je musím upéct. Mám na ně hroznou chut´, snad budou chutnat i manželovi a dcerám a udělám je podle tohoto receptu. Pak sem napíšu, jak se povedly.
21. 12. 2011 15:33
Výborné. Jen kdybych, já trouba, nespálila první várku. Pořád se mi zdáli málo pečené, a pak už bylo pozdě . Prostě tmavé těsto . Děkuji za recept .
16. 12. 2011 15:57
Bara: To může klidně být formičkama. Pamatuji se, že jsme doma také s tím vždy zápasili. Co mám svou domácnost, koupila jsem si nové lesklé a není problém, zatím se vždy vyklopily dobře, ať byl recept jaký byl. A ničím nevymazávám, ani nevysypávám. Těsto je mastné dost.
9. 12. 2011 22:08
já každou formičku vymažu tukem (používám Ceres) a vyklepnout jdou perfektně.
používám stejný recept - akorát ještě přidávám malinko rumu
používám stejný recept - akorát ještě přidávám malinko rumu
8. 12. 2011 23:30
Já si uz nevim rady pora dokola to delam podle toho kdo tady co napise a stejne mi to nejde vyklepnout neni to treba formickama mam takove hlinikove stare po babicce...uz jsem z toho na nervy...
8. 12. 2011 17:44
Jaroslav Bláha: Formičky nevymazávam. Robím tak, že z cesta urobím najprv guličku, obalím zľahka v múke a až potom vtláčam do formičky. Nikdy sa mi neprichytí, pekne sa vyklopí ( za horúca ).
Formičky umývam aj so saponátom, nikdy to nevadí, pokiaľ postupujem uvedeným spôsobom.
Formičky umývam aj so saponátom, nikdy to nevadí, pokiaľ postupujem uvedeným spôsobom.
8. 12. 2011 17:06
Jaroslav Bláha: Formičky nikdy nevymazávám, těsto se hůře peče a lepí se na formičky. Formičky pouze vytírám papírovou utěrkou. Pracny většinou nejdou vyklepnou když jsou málo upečené a vymazané nebo moc těsta ve formičce, jak píše Bibinka. Tohle těsto neznám, ale ve formičkách peču asi 10 min. na 200´C, nechám chvíli vychladnout a pak krásně lehce vyklopím.
8. 12. 2011 15:43
Jaroslav Bláha: napíšu několik důležitých rad a pokuste se najít v tom, co jste neudělal-formičky vymazat tukem, nikdy je nemýt v saponátu jen vodou, při plnění těstem dávat málo aby nešlo moc nahoru a musí v nich být žlábek skoro na položený palec, používat pouze práškový cukr na těsto a pracny vyklapovat ihned jak se vyndají z trouby, já s nimi mrskám rukavicí na horké hrnce na vál. To jsem teda zvědavá, protože to jde báječně
8. 12. 2011 15:04
Potřebuji poradit.Dělali jsme doma těsto,formičky jsme vymazávali,pak jsme koupili těsto a v obou případech nam nešli pracny vyklápět.Čím to může být,snad formičkami? Děkuji
26. 11. 2011 12:31
Už se na ně chystám
5. 12. 2010 15:19
jó povedli se,děkuji za recept
5. 12. 2010 11:13
včéra jsem dělala úžasné přesně jak dělala moje mamka
4. 12. 2010 18:35
Naše drahé děti mají už vše za sebou. Máme krásné pracny. Recept je vynikající. Jen trošku víc boptná než dle nešeho rodinného :)
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka s avokádem a ředkvičkami
Přidáno před 7 hodinami
Jahodový dezert do skleničky
Přidáno před 8 hodinami
Marinované kuřecí soté se zeleninou
Přidáno před 21 hodinami
Jablkové růžičky z listového těsta
Přidáno 23. 5. 2024 12:30
Kuřecí nugetky trochu jinak
Přidáno 23. 5. 2024 12:28
Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone
Přidáno 23. 5. 2024 08:33
Právě bylo uvařeno:
Pravý turecký ayran
RabaRoman uvařila před 35 sekundami
Kedlubnový salát se sýrem
Eva07 uvařila před 11 minutami
Řezy s Vitacitem
RenataMaresova uvařila před 11 minutami
Křehký mřížkový koláč
RenataMaresova uvařila před 12 minutami
Rychlořezy s jogurtovo-pudinkovým krémem
RenataMaresova uvařila před 13 minutami
Klasické palačinky
Karelka uvařil před 41 minutami
Žampiónová omáčka
Eva07 uvařil před 1 hodinou
Čokoládová mléčná rýže z hrnce na rýži
mnami uvařila před 2 hodinami
Svíčková na smetaně
kristyna.gebova uvařil před 2 hodinami
Bramborové taštičky s brynzou a opečenou anglickou slaninou
Franibald uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na nejlepší pracny? Do těsta přidejte trochu hřebíčku a nechte ho odležet, na snadné vyklopení z formičky stačí jeden fígl
Sádlové cukroví: Babiččiny výtečné sádlovky o Vánocích rozhodně nesmí chybět
Jak připravit formičky na pečení cukroví? Nové je dobré vypálit v troubě, starší vyčistit solí a dalšími přípravky ze spíže
Další recepty
Tématické fráze: nejlepší recept na pracny cukroví pracny pracny cukroví recept těsto na pracny vanoční pracny medvědí pracny nejlepší pracny pracny vanocni cukrovi ořechové pracny pracny těsto recepty pracny cukrovi vánoční cukroví pracny pracny ořechové pracnové těsto vánoční pracny recept výborné pracny recepty na pracny vánoční cukroví pracny těsto vánoční cukroví nejlepší recepty pracny cokoladove pracny
Suroviny: máslo, mouka hladká, cukr moučkový, ořechy mleté, kakao, skořice mletá, koření hřebíček, cukr moučkový, cukr vanilkový
Pracny
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KrvG
70 názorů