Východniarska paska - velikonoční koláč k šunce a klobáse
Nejen každá země, ale i třeba regiony, mají své sváteční tradice. Na východním Slovensku je to třeba pečení tohoto kynutého pečiva pod názvem paska. Tradičně podáván s dalšími svátečními pochutinami o Velikonocích.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
Nutriční hodnoty
Energie | 23 937 kJ / 5 721 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 156,41 g |
Tuky | 166,02 g |
Vláknina | 33,20 g |
Cholesterol | 931 mg |
Sodík | 3,62 g |
Sůl | 8,92 g |
Sacharidy | 883,70 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Paska sa podáva u nás na východe tradične na veľkonočné raňajky k šunke, klobáse, syrku, vajíčkam a iným dobrotám. Veriaci ľudia ju spolu s ostatnými uvedenými potravinami pred raňajkami nesú do kostola na posvätenie ( posvätenie sa robí aj v sobotu pred večerom po vzkriesení ).
A odkiaľ názov paska ? Gréckokatolícka a pravoslávna cirkev a jej veriaci pre Veľkú noc používajú nazov Pascha. Ak sa nemýlim, tak je to z hebrejčiny. A keďže na východe je gréckokatolíkov a pravoslávnych veľa, tak síce na označenie Veľkej noci sa tento pojem nepoužíva medzi ostatnými, ale na koláč, ktorý sa svätí a konzumuje k veľkonočnej šunke, sa pojem paska zaužíval medzi všetkými. A tak na Veľkú noc sa u nás na východe pečie paska.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
19. 4. 2014 19:09
Majka: Ďakujem za pekné slová Aj ja považujem za dôležité udržiavať tradície. Patria k životu a je mi ľúto ľudí, ktorí povedia, že Veľká noc je pre nich len dátum v kalendári. Ak nič iné, sú to naše tradície a rituály, ktoré nás obohacujú. V neposlednom rade aj stmeľujú rodinu. U nás na východe sa udržiavajú a je jedno, či je človek veriaci alebo nie, zvyky dodrživa každý, akurát tí neveriaci neidú do kostola svätiť jedlá, ale zvyšok tradícií dodržiava každý. A je to podľa mňa dobre. Pekné sviatky.
19. 4. 2014 08:11
Dakujem za recept. Som z vychodu, ale v Bratislave! Uz aj tu v Blave pochopili v kostoloch, ze zlozenie veriacich je asi 89% vychodniar a tak zacali svatit kosiky! (objavili horucu vodu blavaci!)Idem upiect tuto pasku, lebo dojde svokra z juhu (od madarov), ktora to nepozna.Kym som byvala doma na vychode robila to mama a ja som nemala zaujem....dnes mama uz je zdravotne na tom velmi zle a ja som pochopila, ze ak ja zvyk neudrzim a nepodam dalej tak zanikne. Nuz, ale aj tak najdolezitejsie je, aby nezanikla viera, viera vo vzkriesenie po smrti, ze neumrieme, ale budeme zit-lebo to je dovod, preco je velka noc a tato krasna paska......a to chcem dat aj ja mojim detom, aby to podali dalej dalsim pokoleniam.
19. 4. 2013 16:29
ševčíková: Ďakujem Syrek vyskúšajte, je dobrý, u nás na východe je to neodmysliteľná súčasť Veľkej noci Máte pravdu, človek vždy čosi nové pochopí a naučí sa
19. 4. 2013 08:32
tejaja: Článek o Velikonocích jste napsala hezky a vtipně. Díky! Syrek podle Vašeho receptu vyzkouším, doteď jsem totiž myslela, že ta hrudka sýra, o kterém mluvila moje maminka, byl tvaroh. Vidíte, člověk se pořád učí Hodně zdaru!
6. 4. 2013 17:16
kuma:
6. 4. 2013 17:03
tejaja:děkuji, určitě zkusím a pak se pochlubím svému sousedovi východnárovi.díky
6. 4. 2013 16:53
kuma: pozri obrázok spletieš 2 kratšie a 2 dlhšie šúľky do copu a potom ten dlhší obtočíš okolo kratšieho
6. 4. 2013 11:59
tejaja: děkuji za upozornění, jen koukám jak se to zamotá do takového tvaru
6. 4. 2013 10:11
kuma: paska, s krátkym "a", páska je niečo iné
6. 4. 2013 09:37
aisha: tak konečně jsem viděla tu pásku, jak o ní povídal můj známý, že chodili do kostela světit pásku. U nás se peče klasický bochán ek /mazanec/.Děkuji za obrázek.
zizala: faqkt hezké pečivo
zizala: faqkt hezké pečivo
1. 4. 2013 09:36
Moc krásnéNavíc k tomu popsaný zvyk
1. 4. 2013 08:44
Moc pekne, opravdu povedene, radost pohledet..tento druh peciva vubec neznam....mimochodem, krasny clanek jsi napsala..
31. 3. 2013 18:41
sevcikova: tak ako píše hosta, Radek bol taký suprový, že článok už zverejnil. Tak si môžeš o našich zvykoch niečo prečítať. Ďakujem Radku
hostinko díky
http://www.toprecepty.cz/clanky/298-velka-noc-na-v...
hostinko díky
http://www.toprecepty.cz/clanky/298-velka-noc-na-v...
31. 3. 2013 18:10
tejaja: Terezko, článek už "visí" Hezké zajímavé čtení, děkuji za všechny
31. 3. 2013 17:06
sevcikova: dobrý deň Keďže času mám dne s dosť, napísala som článok o Veľkej noci na východe Slovenska. Článok ale musia admini schváliť. Potom bude viditeľný pre všetkých. Keďže je Veľká noc, neviem, kedy to bude. Keď bude "viditeľný", tak vám to tu ku komentárom napíšem. Ak máte teda záujem, občas sa pozrite buď tu alebo do kategórie "Články", podkategória Ostatní.
Ďakujem za Váš záujem
Ďakujem za Váš záujem
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 5 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 16 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 18 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Právě bylo uvařeno:
Jarní křupavý salát
clova uvařila před 5 hodinami
Sváteční koláčky
hkleslova@seznam.cz uvařil před 5 hodinami
Vepřové na žampionech, kari a smetaně
RenKa73 uvařila před 8 hodinami
Chřest s jahodami a mozzarelou
bludicky uvařila před 8 hodinami
Zeleninové lívanečky
vendyb uvařila před 8 hodinami
Toastová pizza v troubě
Duchy29 uvařila před 8 hodinami
Rybízovo-jogurtový koktejl
jankohrasko uvařila před 8 hodinami
Oříškovočokoládové sušenky
PunkyLucik uvařila před 9 hodinami
Sekaná v anglické slanině
eliskac uvařila před 10 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: pascha recept velkonocna pascha slovenské velikonoční recepty slovenská paska majka57 jak se pece paska pascha domaca velkonocny kolac velkonocna paska k sunke velikonocni kolac slovensky slovensky velikonocni kolac slovenska paska pečivo recept na slovenský velikonoční pečivo přání k velikonocům slovensky velikonoční slaný koláč ze slovenska jak se pece velikonocni paska pasch priprava páska na veľkú noc koláč pascha slovensky velikonocni mazanec
Suroviny: mouka hladká, mléko, vejce, cukr, droždí čerstvé, sůl, máslo, vejce, tuk
Východniarska paska - velikonoční koláč k šunce a klobáse
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pogr
29 názorů