Hrachovo-čirokový šoulet
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 5 737 kJ / 1 371 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 63,84 g |
Tuky | 9,46 g |
Vláknina | 43,96 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 62 mg |
Sůl | 0,02 g |
Sacharidy | 237,65 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Šoulet je staré židovské jídlo, připravené ze směsi luštěnin a krup. Podává se jako příloha k pečenému masu, mně ale nejvíc chutná samotný, jen se salátem.
Čirok je jednou z nejstarších obilnin, pěstovali ho už staří Egypťané. V současné době se vecirok-semena-2.jpg světě řadí mezi pět nejvíce pěstovaných obilnin pro lidskou výživu, hned za pšenici, kukuřici, rýži a ječmen. Mezi všemi pěstovanými plodinami zaujímá sedmé místo ještě po sóje a bramborách. Čirok má vysoký podíl kvalitních bílkovin (srovnatelně s quinoou či amarantem), navíc obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v rostlinné říši vyskytuje poměrně vzácně a která je zásadní pro správný růst a vývin mladého organismu. Proteiny obsažené v čiroku se svým složením přibližují kvalitě živočišné bílkoviny a svou biologickou hodnotou předčí i mléko a sójové boby. Navíc nejsou tak alergenní jako např. sója. Čirok je dále bohatý na antioxidanty, vitaminy skupiny B a některé minerály (vápník, draslík, hořčík). V USA je čirok nazýván „pšenice celiaků“. Díky svému vysokému obsahu proteinů je vhodný také pro vegetariány, vegany a makrobiotiky.
U nás čirokové zrno dodává firma Adveni Medical, ke koupi je na jejich eshopu http://eshop.bezlepkova.com/zrno-seminka/cirokove-... a v pokrokových prodejnách zdravé výživy.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Soufflé buchta
Přidáno před 2 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 13 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 16 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 18 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Jemné domácí houskové knedlíky
Mishuu uvařila před 2 minutami
Rybí filé s chřestem
topsysel uvařila před 6 minutami
Vídeňská roštěná s rýží
Obelix uvařila před 28 minutami
Nadýchaný hrnečkový perník
Sabos uvařila před 7 hodinami
Dršťková polévka z hlívy
Valis uvařil před 10 hodinami
Kefírová bábovka
1anoli1 uvařila před 11 hodinami
Vepřový guláš
zutro uvařila před 11 hodinami
Pšenično-žitné dalamánky s prefermentem
Tonja uvařila před 12 hodinami
Francouzské brambory zapečené se sýrem Brie
Elivet uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jídla lásky podle horoskopu: Panny utáhnete na lososa, Býkům stačí pečené kuře, Kozorohy nadchnou obyčejné buchty
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Další recepty
Tématické fráze: čirokové zrno příprava čirokové zrno soulet čirokové zrno recepty čirokový salát čirokove recepty čirok recepty jak chutná čirok čirokove kroupy čiroková zrna recept čirokové zrno - recepty recepty z čiroku červená pšenice recepty správný šoulet šoulet z červené pšenice šoulet se šunkou příprava čirokového zrna
Suroviny: čirok, hrách, cibule, česnek, majoránka, olej, sůl, pepř
Hrachovo-čirokový šoulet
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M2O5
0 názorů