Velikonoční jidáše
Kynuté těsto na jidáše je, oproti těstu na mazanec, hutnější. Díky tomu jej lze tvarovat do tradičních velikonočních symbolů, nejčastěji podoby stočeného provazu, připomínající konec zrádného Ježíšova apoštola. Po upečení se pak potírají medem.
Suroviny pro 50 kusů
50 kusů
Nutriční hodnoty
Energie | 21 790 kJ / 5 208 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 133,28 g |
Tuky | 134,16 g |
Vláknina | 32,40 g |
Cholesterol | 1,01 g |
Sodík | 693 mg |
Sůl | 1,63 g |
Sacharidy | 850,70 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept je z Velikonoční kuchařky a dělám každý rok. Dnes jsem zkusila zadělat u mamky v pekárně a moc mile mě to překvapilo. Dala jsem do pekárny v tomto pořadí: vlažné mléko, změklé máslo (ne tekuté), žloutky, cukr, sůl, polohrubá mouka, rozdrobené droždí. Nastavila jsem program Těsto a při míchání jen dolévala dalším mlékem dle potřeby. Těsto se hezky umíchalo do hladka, vykynulo tak, že skoro uteklo z pekárny a když jsem ho vyklopila na stůl, zůstala nádoba z pekárny čistá, nic se nepřilepilo. Krásně se s těstem pracovalo a myslím, že u tohoto způsobu zadělávání jidášů už zůstanu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 4. 2009 19:30
Mirčo,musím ti dát za pravdu,dělala jsem jidáše z poloviční dávky,mám menší pekárnu a opravdu těsta byla plná nádoba a jsou vynikající,přidávám fotku
11. 4. 2009 12:36
Teď koukám, že jsem předtím omylem vykla, nyní tykla... budem si tykat, že jo?
11. 4. 2009 12:33
Tak to se omlouvám, dělám je stejně, jen mouky dávám na toto množství cukru, mléka,...polovinu a je to akorát, těsto je taky krásné Já jen poslední léta místo cukru dávám i do těsta med (80g na 1/2 kg mouky), je moc chutnéPtáčky máš - jedna radost, bodík letí
11. 4. 2009 09:31
Páni, to je nádhera. Jsi opravdu šikulka Bodík!
11. 4. 2009 09:30
Moc hezoučké, jak řekl můj mladší syn - "některá vypadají jako malá tuleňátka" - roztomilá - bodík
11. 4. 2009 07:28
Tak nevím, co dřív budem dělat ? ! ? ! +bodík
11. 4. 2009 05:31
No teda ta kuřátka jsou roztomilá, já bych si je schovala na velikonoční výzdobu... Určitě vkusnější, než různí zajíčci apod.
Mirčo, já se dnes patlala s jedním beranem a ještě se na mě tváří, že bych mu dala korunu a ty mimochodem umotáš takovou krásu... Úžasné .
Mirčo, já se dnes patlala s jedním beranem a ještě se na mě tváří, že bych mu dala korunu a ty mimochodem umotáš takovou krásu... Úžasné .
10. 4. 2009 23:18
Mirčo, moc pěkné jidášky , dobře sis vyhrála , rozhodně posílám zasloužený bodík
10. 4. 2009 22:52
To se mi líbí,já je snad zítra aspoň z poloviční dávky udělám
10. 4. 2009 22:38
Teda to je nádhera. No kdo umí, ten umí.
10. 4. 2009 22:30
Žížalonemám.Přesně takhle zadělávám a funguje to a důkazem mi budiž i to že je těsto krásně vykynuté(viz foto).A jidáše jsou po upečení jemné a měkoučké.Pro důkaz pošlu poštou
10. 4. 2009 22:29
Tak to já neposoudím, ale moc se mi to líbí. Mirča si to určitě spraví
10. 4. 2009 22:29
Šmankote ty kuřátka jsou roztomilýJméno Jidáš nevěstí nic dobrého, ale tohle musí být velmi dobré a kynuté těsto máme hodně rádi ať už je z něho cokoliv takže Mirčo75 bodík letíííí
10. 4. 2009 22:22
Mirčo, fajn, ale tekutiny a ostatní máte na 500 g mouky, ne na 1 kg
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 5 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 5 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 6 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 15 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Právě bylo uvařeno:
Hrnkový koláč s rebarborou
lenkavincibrova@seznam.cz uvařila před 2 hodinami
Muffiny s lesním ovocem
Jan Nemec uvařila před 3 hodinami
Žampionoví rarášci
Jan Nemec uvařila před 3 hodinami
Salát z ředkviček
Rudischova uvařil před 4 hodinami
Tvarožník s drobenkou
prochajdam uvařila před 5 hodinami
Sýrové bulky
@lucivydrova uvařil před 6 hodinami
Hovězí Wellington
MartinRezac uvařil před 7 hodinami
Žampiónová omáčka
LuciePa uvařil před 8 hodinami
Hrnkový koláč s rebarborovým tvarohem
Jarka72 uvařila před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
7 tipů na velikonoční jidáše. Jak nejlépe upéct oblíbené pečivo. Vsaďte na tyto recepty
Velikonoční tradice a recepty: Svátky jara voní mazancem a nejsou jen o pomlázce
Další recepty
Tématické fráze: jidáše rychlé dobré velikonoční recepty jidáše recept z domácí pekárny recept na jidáše video jidáše tvary velikonoční jidášky jidáše z domácí pekárny nejlepší recept jidaše těsto na jidáše velikonoční jidáše z domácí pekárny pečení jidášů jidáše nejlepší recept velikonoční jidášky recept jidášky recept recept na jidášky jidášky nejlepší recept na jidáše domácí jidáše velikonoční pečení jidáše tvarohové jidáše
Suroviny: mouka polohrubá, droždí čerstvé, mléko, máslo, cukr krupice, žloutek, sůl, vejce, máslo, med tekutý, cukr moučkový
Velikonoční jidáše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g5kG
74 názorů