Velikonoční jidáše
Kynuté těsto na jidáše je, oproti těstu na mazanec, hutnější. Díky tomu jej lze tvarovat do tradičních velikonočních symbolů, nejčastěji podoby stočeného provazu, připomínající konec zrádného Ježíšova apoštola. Po upečení se pak potírají medem.
Suroviny pro 50 kusů
50 kusů
Nutriční hodnoty
Energie | 21 790 kJ / 5 208 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 133,28 g |
Tuky | 134,16 g |
Vláknina | 32,40 g |
Cholesterol | 1,01 g |
Sodík | 693 mg |
Sůl | 1,63 g |
Sacharidy | 850,70 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept je z Velikonoční kuchařky a dělám každý rok. Dnes jsem zkusila zadělat u mamky v pekárně a moc mile mě to překvapilo. Dala jsem do pekárny v tomto pořadí: vlažné mléko, změklé máslo (ne tekuté), žloutky, cukr, sůl, polohrubá mouka, rozdrobené droždí. Nastavila jsem program Těsto a při míchání jen dolévala dalším mlékem dle potřeby. Těsto se hezky umíchalo do hladka, vykynulo tak, že skoro uteklo z pekárny a když jsem ho vyklopila na stůl, zůstala nádoba z pekárny čistá, nic se nepřilepilo. Krásně se s těstem pracovalo a myslím, že u tohoto způsobu zadělávání jidášů už zůstanu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 4. 2012 11:18
Úžasný recept peču z něj každý rok už 3 roky vinikající
6. 4. 2012 19:59
zrovna jsem je vytáhla z trouby moc velká dobrota, zasloužený bod
5. 5. 2011 10:21
Wiollo (neregi.) pokud jsi snížila množství mouky, tak jsi jistě dostatečně snížila i množství tekutin.
Cameiro nevím, kde byla chybka... Samozřejmě, že jidáše nejsou druhý den jako čerstvě upečené, ale tvrdé jsem je ještě nikdy neměla.
Cameiro nevím, kde byla chybka... Samozřejmě, že jidáše nejsou druhý den jako čerstvě upečené, ale tvrdé jsem je ještě nikdy neměla.
24. 4. 2011 12:13
Wiolla (neregistrovaný/á) : buď si mala riedke cesto, alebo si dala piecť do studenej rúry. Na takéto veci treba mať cesto hustejšie, aby držalo tvar.
cameira : druhýkrát daj na 1 kg múky 1 kocku droždia ( 42 g ) a skús použiť hladkú múku Ja mám skúsenosť z Čiech, že naša slovenská polohrubá múka je jemnejšie mletá. Ak kúpim v Čechách polohrubú, je taká ako naša hrubá.
cameira : druhýkrát daj na 1 kg múky 1 kocku droždia ( 42 g ) a skús použiť hladkú múku Ja mám skúsenosť z Čiech, že naša slovenská polohrubá múka je jemnejšie mletá. Ak kúpim v Čechách polohrubú, je taká ako naša hrubá.
24. 4. 2011 11:56
nevím co jsem udělala špatně. Recept jsem přesně dodržela, jidáše byly nádherné a moc dobré,ale už druhý den byly tvrdé jako kámen..
22. 4. 2011 13:23
Tak jsem se včera pokoušela udělat "kuřátka". Po umotání a nakynutí na plechu se však upekly spíš do podoby žáby... (nebyly pěkně kulaté, ale spíš se rozplácly do šířky) Ale chuťově výborné!
Že by to bylo tím, že jsem dala té mouky míň? Mně to 1kg přišlo hrozně moc. Ale těsto v domácí pekárně vykynulo nádherně a pracovalo se s ním taky moc dobře... Tak já nevím...
Že by to bylo tím, že jsem dala té mouky míň? Mně to 1kg přišlo hrozně moc. Ale těsto v domácí pekárně vykynulo nádherně a pracovalo se s ním taky moc dobře... Tak já nevím...
21. 4. 2011 23:41
Teď jsem je dopekla,těsto z poloviční dávky jsem zadělávvala v pekárně,bylo nádherně nadýchané a nelepilo, jidáše jsou jako malované a moc dobré
21. 4. 2011 21:22
Krásná kuřátka,bohužel mě se nedařila tak jsem umotala klasické uzlíky,ale doma to nikomu nevadilo všech bleskem snědli .Posílám bodíka a dovolila jsem si přidat i fotečku
19. 4. 2011 14:02
Nádherná kuřátka .
15. 4. 2011 22:23
MilcaW:klinčeky = hřebíčky...
15. 4. 2011 21:34
Prosim vas, z ceho jsou ty \'hvezdicky\' na ocich kuratek?
daji se pripadne nechim nahradit kdybych to nesehnala? treba po upeceni dokreslit polevou?
Dekuju predem
daji se pripadne nechim nahradit kdybych to nesehnala? treba po upeceni dokreslit polevou?
Dekuju predem
12. 4. 2010 15:47
Jani / mneneznas, je mi ctí.Děkuju.
12. 4. 2010 15:43
Ahoj Mirko tak Jidáše už jsou na webu, Kuba přišel ze školy a hned je tam nahrál
http://dobrotynakazdyden.hys.cz/jidase.html
http://dobrotynakazdyden.hys.cz/jidase.html
5. 4. 2010 09:53
Jsem moc ráda,že kuřátka na velikonoce "obživla" a těší i další .Mneneznasděkuju za vyzkoušení a věř - povedla se i tobě.Jinak všem moc děkuju za milé komentáře.Jiřičkojsem moc ráda,že tě tu vidím a myslím,že když vyzkoušíš,tak se ti taky povedou.
5. 4. 2010 06:24
Nádhera!!!! Smekám!!!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 4 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 4 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 5 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 14 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Právě bylo uvařeno:
Hrnkový koláč s rebarborou
lenkavincibrova@seznam.cz uvařila před 1 hodinou
Muffiny s lesním ovocem
Jan Nemec uvařila před 1 hodinou
Žampionoví rarášci
Jan Nemec uvařila před 1 hodinou
Salát z ředkviček
Rudischova uvařil před 3 hodinami
Tvarožník s drobenkou
prochajdam uvařila před 4 hodinami
Sýrové bulky
@lucivydrova uvařil před 5 hodinami
Hovězí Wellington
MartinRezac uvařil před 6 hodinami
Žampiónová omáčka
LuciePa uvařil před 6 hodinami
Hrnkový koláč s rebarborovým tvarohem
Jarka72 uvařila před 7 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: jidáše rychlé dobré velikonoční recepty jidáše recept z domácí pekárny recept na jidáše video jidáše tvary velikonoční jidášky jidáše z domácí pekárny nejlepší recept jidaše těsto na jidáše velikonoční jidáše z domácí pekárny pečení jidášů jidáše nejlepší recept velikonoční jidášky recept jidášky recept recept na jidášky jidášky nejlepší recept na jidáše domácí jidáše velikonoční pečení jidáše tvarohové jidáše
Suroviny: mouka polohrubá, droždí čerstvé, mléko, máslo, cukr krupice, žloutek, sůl, vejce, máslo, med tekutý, cukr moučkový
Velikonoční jidáše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g5kG
74 názorů