Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vegeta

Vegeta a podobná dochucovadla obsahují především sůl a glutamát sodný, zeleniny jen zlomek. Vyrobte si raději domácí polévkové koření, do kterého dáte samé zdravé ingredience. Využít můžete i přebytky nebo slupky ze zeleniny.

Hodnocení receptu je 5,0 (37×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 40 min Bez doby sušení

40 min (40 min příprava, Bez doby sušení)

3. 5. 2009 19:30

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie11 549 kJ / 2 760 kcal
Bílkoviny126,00 g
Tuky22,32 g
Vláknina241,70 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 342,84 g
Sůl856,30 g
Sacharidy413,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Poměr zelenin je jen návrh, míchám si je podle chuti nebo podle toho, které zeleniny máme. (Verze II. obsahuje mnohem více soli, u nás doma se vždy dělává jen ta první, se 100 g soli.)

Vynikající přídavek do polévek i omáček, v dobře uzavřené nádobě se nezkazí a vydrží i dva roky (jestli déle, nevím, došla mi a musela jsem dělat novou).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

cathleen cathleen

16. 4. 2016 10:17

pitrys: recept jsem měla na výstřižku z nějakého časopisu - můžeš klidně udělat jen se solí.
Nehledě na to, že v kupované Vegetě máš i 60 a víc % soli, jen menší zbytek je zelenina - tady je zeleniny nepoměrně víc ;-)

pitrys

12. 4. 2016 14:37

Tak nevím, když už bych měl do vlastní verze Vegety sypat glutamát (Glutasol je název ochucovadla užívaného pro zvýraznění chuti různých potravin, jedná se o glutamát sodný, což je sůl kyseliny glutamové), tak už si rovnou koupím Vegetu, ne?

michalik

3. 4. 2016 16:39

varte z čerstvej zeleniny anemusite nič pridavať alebo polotovar nadovšetko ala usa

cathleen cathleen

18. 10. 2015 08:01

Lenka: to je fajn:-)
Tak tam sůl a glutamát nedávejte (ostatně - píšu to, myslím i několikrát, v komentech níže) a je to. Jak prosté, že?;-)

Lenka

17. 10. 2015 21:21

Promiňte, Vy všichni tady. Ale pokud si chci vyrobit domácí vegetu, tak proto,, abych věděla, co v ní je, a abych ji měla zdravou. Proto tam rozhodně nebudu cpát glutamát . To si ji pak můžu koupit. Vyrábím si svou vegetu, po které se všichni mohou utlouct - kořeny mrkve, petržele a celeru, celou lahůdkovou cibuli, celý pórek, 2-3 stroučky česneku, 2-3 cibule bílé i červené, nať libečku, celeru, petržele, zelené z jarní cibule i pórku, vše usuším a rozmixuji a přičichnu - letos jsem přičichnutím zjistila, že tam mám moc zeleného, tak ještě teď suším kořenovou zeleninu a s již vyrobeným smíchám. Dejte na svůj nos, přivoňte si a zjistíte, co vám tam chybí. Nedávám žádnou sůl. Vlastní vegeta dá přece jen trochu víc práce, ale víte, že ji můžete použít i pro batolata, což s glutamátem není možné. Mimochodem nepoužívám ani bujóny. Uvařím silný vývar z masa, dám do kelímků z jogurtu a zmrazím je. Přeji mnoho úspěchů a zdravé kuchtění.

cathleen cathleen

27. 1. 2015 16:49

lidka: Lidko, ta, co popisujete, je podle mně zelenina v soli. Tahle zelenina je se solí, ale sušená :-)

lidka

27. 1. 2015 14:31

Tomáš:Dobrý den,
Tomáši,sice moje odpověď není rychlá, ale chtěla bych reagovat na uvedený recept, který používám mnoho a mnoho let. Směs se mně osvědčila v přirozené stavu tzn. že směs nepoužívám sušenou.Rozdíl je jen v množství soli (mám uvedený l kg), ale přidávám ještě přiměřeně na jemno nakrájenou nať libečku, petržele a celeru. Libeček by měl být náhradou magi, tedy přidávám možná o málo větším podílem než další dvě natě. Zpracovávám zeleninu na mixeru (kutrem)naplním do sklenic od jogurtu velmi pečlivě, aby nevznikala vzduchová místa, uzavřu a dám do tmavé spížky. Letos se píše rok 2015 a ještě používám poslední vegetu z 12/2013.
Pokud tento můj recept někdo vyzkouší, prosím o vyhodnocení.
Děkuji

aachje aachje

13. 10. 2014 16:40

zvyrazni chut pridani trocha octa a cukru.
jinak ale glutasol neni vubec nezdravy ci zavadny. je to uz leta letouci fake, z ameriky, od majitelu restauraci brojicich proti invazi cinskych bister, jez jim brali kseft ve velkem. tato fama vznikla pres noc a siri se svetem jako hoax ;-)
vedci nikdy nenasli zadny negativni vliv na zdravi. snad jen zvysenou chut k jidlu.

cathleen cathleen

18. 3. 2014 09:10

cynička: viz odpověď autora (níže) ;-)
,,,, (neregistrovaný/á) - vloženo: 10.08.2009 08:41:12 :
ježiš marjá, tak kdo ví že glutasol je škodný tak ho tam prostě nedá a nebude o tom kecat a urážet....

cynička

18. 3. 2014 09:04

"cpeme do sebe různých éček takže glutasol je ok".. a ten kdo to napsal by se měl probrat. Cpeme do sebe spoustu humusu, tak proč ne ještě víc? Taky přístup. Glutasol, hlavně, "ucpává" chuťové buňky, otupuje je. Takže časem ho budete chtít víc a víc, a budete víc solit a kořenit a pod, a to je krásná a jasná cesta do hrobu. Jen tak dál.
P.S.: nejelepší polívky dělaly naše babičky. Ty moje třeba nevěděly, co to nějakej bujon nebo vegeta je. Zamyslete se nad tim.

Tomáš

12. 10. 2012 10:58

Moc děkuji za superrychlou odpověď.Glutasol určitě dám-zdravá nezdravá.Bez ní by to nebylo ono.:)Ještě jednou děkuji.

cathleen

12. 10. 2012 10:21

Tomáš: ahoj Tome! Ani já tehdy nevěděla, kolik glutasolu (různé balíčky), ale myslím si, že čím méně, tím lépe ;-)
Pokud ho tam ale opravdu chceš dát, dej ty dvě lžíce (samo, že polévkové):-)

Tomáš

12. 10. 2012 10:08

Dobrý den přeji.Moc hezký receptík,chci vyzkoušet.Jen mám doplňující dotaz na množství glutasolu.U verze 1. je jako množství udáno jedno balení,ale jsou u nás různě velká,čili kolikagramové mám použít?U verze 2. je uvedeno množství glutasolu 2 lžíce.To jsou myšleny polévkové?Nebo kávové?Vím,že jako lžíce se udává polévková,ale zdá se mi to moc,tak se raději ptám.Snad někdo odpoví,i když je to již dlouho co byl receptík vložen.Mnohokrát předem děkuji a přeju hezký den.

Majdule

11. 8. 2012 13:19

Super recept, vegeta se hodí do spousty jídel, určitě vyzkouším :))

cathleen cathleen

17. 8. 2010 06:47

:-)Jiřinko, děkuji za vyzkoušení i za fotečku:-KJsem ráda, že jsi spokojená, my ji děláme téměř každý rok.

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: domácí podravka vegeta domácí podravka recept co je glutasol glutasol domácí magi recept na vegetu vegeta recept cim nahradit vegetu domaci masox recept na podravku čím nahradit rychlosůl recept na domací podravku čo je vegeta čím nahradit glutasol domácí podravka sušená magi recepty podravka recept domácívegeta cim nahradit masox

Suroviny: mrkev, petržel, celer, kedlubna, pórek, cibule, libeček, sůl, mrkev, petržel, celer, pórek, paprika, česnek, sůl

TopRecepty.cz

Domácí vegeta

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z4vJ