Domácí uzené maso

ivulinka Kuchařka:

Vepřové maso 133 názorů

533
Recept si zatím oblíbilo 33 kuchařů

Suroviny

10 kg vepřového masa
200 g soli nebo rychlosoli /praganda/ = 2% hmotnosti masa
15 paliček česneku / i více dle libosti/
Recept si zatím oblíbilo 33 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso vykostíme, odblaníme a každý kus samostatně osolíme a potřeme utřeným česnekem a vložíme do připravené nádoby odpovídající velikosti a vložíme do lednice. Po dvou dnech maso zalijeme vodou a podle slanosti nálevu můžeme i dosolit.

  2. Takhle naložené necháme nejlépe 14 dní při stálé teplotě do 8°C. Pravidelně kontrolujeme a překládáme, aby jednotlivé šrůtky masa byly stejnoměrně proložené. Můžeme je i zatěžkat.

  3. Pak už jen stačí doma zatopit v udírně, kde teplotu udržujeme mezi 70-80°C. Pravidelně kontrolujeme. Po 4-5 hodinách lze ochutnat to nejlepší, čímž pravidelně u nás bývá vepřová panenka.

  4. Po 7-8 hodinách uzení začíná být vyuzená i další část jako jsou anglické slaniny, kotletky, krkovičky, plecka a kýty.

Poznámka

Kdo nikdy neochutnal domácí uzené, pak neuvěří o jakou dobrotu přišel...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 331 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Domácí uzené maso

  • tony tony(neregistrovaný)

    Martin:
    Martinovi dávám za pravdu,udit můžete do 120st, jeto tak zvané uzení teplým kouřem.

    Odpovědět

  • tony tony(neregistrovaný)

    Zdravím ,já nakládám a udím maso tak ,že 1kg masa naložím do 20g soli pragandy , potřu česnekem a nechám čtyři dny ve smalt kastrolu v lednici ,potom udělám lák tak ,že ve studené vodě/vodu nepřevařuji/ 10 ti litrů rozmíchám kuchyńskou sůl 45 g/nemám rád moc slané/ zaliju masičko a nechám dalších deset dní v lednici odpočívat.Maso zatížím plýtkým talířem na který položím kamenný hmoždíř,tak aby bylo maso ponořené celé.Po týdnu maso přeložím . Celkově po čtrnácti dnech maso vytáhnu lák vyleju a do kastrolu zehřeju vodu na 60 -70 st, a maso nechám ve vodě 20 minut.Poté maso rukama ve té vodě oplachnu -omyju a utěrkou osuším.Maso udím osm hodin a to tak ,že udírnu rozehřeju na 80 -90st. ,teplotu udržuju celou dobu a přikládám polinka z ovocných stromů bez kůry /mám vyzkoušené dřevo i z ořechu -taky dobré/ a to tak ,že mám dřevo vyschlé a přikládám na střidačku suché polinko a mezi tím další namočím do kýbla s vodou a poté přiložím a tak to dělám na střídačku/ dobře to kouří/ Maso není vůbec černé ale krásně růžovoučké, což je výsledek dobrého uzení !Maso nemá být černé od sazí!jeto výsledek chyby! Asi 30 až 45minut před ukončením uzení zdvihnu teplotu na 110-120st. Ihned po ukončení doby uzení maso vytáhnu z udírny a zabalím na 1hod. do alobalu a nechám odpočívat .Maso po tomto procesu je krásně vláčně není oschlé a je štavnaté!
    Všem přeji dobrou chut´!

    Odpovědět

  • Milan17 Milan17(neregistrovaný)

    Nám sa osvedčilo suché pácovanie mäsa na údenie.Dáme 20g soli,cesnak,kmín,koriander .Koreniny dávkujem podľa chuti.To dáme do nádoby-dolu slaninu-špek,a potom ostatné mäso.Medzi mäso vložíme ak máme kosti,ale tie osolíme trošku menej.Toto všetko zaťažíme a necháme 10 dní na chladnom mieste-do 5 st.Po 10 dňoch to preložíme,ale zo slaninou stále dolu.To necháme zase 7-10 dní zaťažené pácovať.To potom udíme teplým dymom 70-80 st. asi 5 hodín.
    :-p

    Odpovědět

  •  Jozef Jozef(neregistrovaný)

    martin:pači sa mi vaš komentár, zaujala ma veta, že nakládate mäso do dreveného súdka, mohli by ste mi poslať recept ako to robíte? Bol by som velmi povďačný

    Odpovědět

  • František František(neregistrovaný)

    Přeji všem udičům krásný den.Já také udím masíčko a klobásky.Co člověk,to jiný názor.Já osobně maso nakládám do kadečky na 14dnů.Nejdříve maso nasolím na 24hod.mám namíchanou sůl s rychlosolí.Dávám 2g rychlosoli na 1kg masa.Uvařím si lák.Do láku dám nové koření,bobkový list,kmím,lžičku cukru,lžíci octa a sůl.To vše svařím a nechám schladnout.Láku je 9litrů.Po 24hod.zaliji lákem tak,aby bylo maso celé potopené.Maso překládám po týdnu.Musí se kontrolovat nálev,jestli se nekazí.Na maso dám tak polovinu láku.Po týdnu lák vyliju,přeložím a zaliju druhou polovinou láku.Po 14dnech maso vyndám,nechám okapat zavěsim na háčky a udím.Mám zděnou udírnu.Ta je podle mého názoru nejlepší.Udím na 40 až 50stupňů.Maso udím jedině suchým dřevem,aby se netvořil dehet.Teplotu reguluji na dvířkách u topeniště.Vzdálenost topeniště od udírny mám 180cm.Udržuji celé uzení stálou teplotu.Maso je vyuzené za 5až 6hod.Klobásy za4 až 5hod.Maso a klobásky nejsou očazené.Každý kdo ochutná moc mu masíko a klobásky chutnají.Přeji všem moc dobré uzení.:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    hyhlice: jako neregi foto nepřidáš, jedině, když se zaregistruješ ;-);-)

    Odpovědět

  • hyhlice hyhlice(neregistrovaný)

    Jsme začátečníci a udili jsme poprvé v životě. Nejdřív jsem si přečetla všechny příspěvky a vybrala si z nich co bylo podle mě to nejdůležitější. Pak se dal do práce manžel. Měli jsme obavy, že to nedokážeme a maso zkazíme, ale díky vašim radám a podrobným popisům se uzení podařilo, maso bylo velmi chutné a všichni přizvaní kritici je chválili. Děkujeme všem za poskytnuté rady a zkušenosti. Dovolím si přidat foto, pokud nevyhovuje, kliďánko je smažte.

    Odpovědět

  • Zina Zina(neregistrovaná)

    Fakt je to famooozní,také jsme před lety udili:-))

    Odpovědět

  • pavel pavel(neregistrovaný)

    Vážení přátelé uzeného masa. Co komentář to oryginál. Já se budu snažit popsat jak to dělal můj děda, otec a já. Šrutky jsme hodně nasolili bez vážení soli to se začlo vyvažovat aspoň u nás asi v 70letech kdy se do toho začal srat kdekdo.4esnekem se maso důkladně potřelo a začlo se skládat do dřevěného škopku, zatížilo se a nebo se zatahlo šroubem a nechalo se podle počasí3-4dny někdy týden aněkterý rok i 5týdnů bez láku, ale to muselo být počasí a muselo se to hlídat jak říkal děda. A udíval jsem s ním od deseti roků a udím takpořád a udilo se pro půl dědíny i dvě prasata najednou a bez tepkoměru a bylo to vždy perfektní, dnes mám teploměr tak to odpovídá topení na 70-80 stupňů a topím asi kolem 20 hodin,a nemá to chybu přeji dobrou chuť.

    Odpovědět

  • Martin Martin(neregistrovaný)

    Milane asi mas pravdu,nekteri lide jsou takovy chytri teoretici ale co se tyce praxe skutek utek!Co ta zdena udirna stoji min.30 let to tak delame a vsichni uneseni,musi se nekdo najit kdo te bude presvecovat ze to neni uzeni a ze to je spatne.A kdyz pecu maso tak ho mam v trube a pecu ho na 180stupnu to snad je v poradku:-))

    Odpovědět

  • Milan Milan(neregistrovaný)

    Martine když to čtu mám dojem že tě provokuje a nebo chce naštvat ale i na ty hloupé svítí slunce,měj se

    Odpovědět

  • pavelk pavelk

    Martin:Souhlasím s Tebou: sto lidí. sto chutí.
    P.S. Rouru můžeš mít i 3 a více metrů, ale dým v udírně 100°C ?:-D

    Odpovědět

  • Martin Martin(neregistrovaný)

    Udil uz tak muj deda a bylo to vzdy ok a ne ko,sto lidi sto chuti,kourovod je 2m dlouhy od ohniste k udirne tak ze o peceni nemuze byt ani rec,je to uzeni horkym kourem,tak jak se udi studenym a nebo teplym.Bucky jsou tak udelany vyborne,kazdy si bude chvalit to sve;-)

    Odpovědět

  • pavelk pavelk

    Martin: Martine, nezlob se, ale to co popisuješ není uzení, ale pečení. Při 100 stupních se maso zatáhne natolik, že pozvolné uzení při, tebou uváděné teploty, už neudělá maso uzeným. Naložení masa bych řekl, že je OK, to že maso před uzením necháš okapat je také OK, ale udit maso tak dlouho, při tvém postupu je KO!:-O

    Odpovědět

  • Martin Martin(neregistrovaný)

    Ja nakladam maso takto:na 10kg masa 0,5kg soli a 40dkg cesneku,nalozim na sucho na den az tri dny potom zaleji nalevem.Nalev:prevarim vodu a osolim tak aby chutnala jak mirne presolena polevka,maso zaleji a zatizim a necham v chladu do 6stupnu nalezet tri tydny,pote maso vyndam osusim v hadre napichnu na hacky a necham hodinu vyset venku nez rozdelam ohen,zadne prevarovani masa!Udim hodinu na 100stupnu a pak 12hodin 70 az 80 stupnu,nakonec necham maso v chladu do druheho dne pak je vynikajici.

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo