Sarma
Suroviny
Porce: 2 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 2 725 kJ / 651 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,71 g |
Tuky | 34,81 g |
Vláknina | 7,11 g |
Cholesterol | 412 mg |
Sodík | 667 mg |
Sůl | 1,54 g |
Sacharidy | 19,83 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
V době, když jsem ještě neměla internet, jsme byli v Chorvatsku a majitel našeho ubytování nám tohle uvařil. Nenapadlo mne v té době si vzít recept, přesto, že to bylo opravdu skvělé. Teď po létech jsem se s receptem setkala na FB a musela ho vyzkoušet :-)
Toto je oblíbené národní srbské jídlo, vaří se také všude v bývalé Jugoslávii a má jednotný název SARMA. Je více variant a nejčastější (a pro mě i nejchutnější) je ta z kysaných hlávek zelí, které se v Srbsku připravuje v mnoha rodinách jako zavařenina na zimu (nakládají se celé hlávky zelí). Jsou i letní varianty jako sarma z mladých listů vinných hroznů, "zelja", česky lebeda zelena, mangoldu, kapusty a jakékoliv listové zeleniny do které se dá balit masová nebo jiná náplň podle chuti a fantazie (bezmasá varianta s rýží a strouhanou mrkví atd.).
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
21. 10. 2020 19:58
Plněné zelí dělám každý rok v zimě a teď jsem přišel na recept sarma, který od té doby dělám místo toho. Recept je skvělý, opravdu lahoda pěkně ke kamnům s pivkem a jste vystaraní. Dávám velký like!
Gustavo Woltmann
Gustavo Woltmann
22. 11. 2017 23:17
Jana Dorazinová-Remková: presne - len voda a soľ. Vykvasí to. Ak chceš mať na sarmu kysané listy.
22. 11. 2017 22:57
magdalenka: Takže tak nějak, jako kvašáky??
22. 11. 2017 22:42
Jana Dorazinová-Remková: ešte som si spomenula, že pred pár rokmi som skúšala kvasiť samotné listy. Z menšej hlávky (z veľkej sa dosť ťažko oberajú) som obrala listy, dala do misy, zaliala slanou vodou, zaťažila - aby boli stále pod vodou, prikryla a na linke v kuchyni mi vykvasili za pár dní. Voda neprevarená, silno slaná, ako na kvasené uhorky, ja aj tie robím od oka.
Rada experimentuješ, tak skús.
Rada experimentuješ, tak skús.
15. 11. 2017 19:49
wow,zajímavé
15. 11. 2017 10:37
magdalenka: No paráda, děkuji
15. 11. 2017 08:41
Jana Dorazinová-Remková: kedysi, keď sme doma tlačili kapustu (zelí) do suda , sme na tento účel dávali aj celé vrstvy listov. Teraz kupujem narezanú kapustu (listy nemám teda) a tú tlačíme do suda. Ale kapustné listy plním, pretože máme veľmi radi - na tento účel kupujem menšie hlávky, popisujem to pri tomto recepte https://www.toprecepty.cz/recept/17344-zelne-zavit... alebo https://www.toprecepty.cz/recept/46500-zelne-zavit...
Počas varu listy od kyslej kapusty preberú chuť.
Počas varu listy od kyslej kapusty preberú chuť.
15. 11. 2017 01:28
Eja57: Dobrý nápad, díky
14. 11. 2017 20:29
Jana Dorazinová-Remková: Pokud dáš mezi naplněné listy kysané zelí, nepropláchnuté, tak při pečení to tu chuť kysaného zelí natáhne - vyzkoušeno, dělala jsem opakovaně a je to moc dobré.
14. 11. 2017 20:05
14. 11. 2017 17:57
14. 11. 2017 17:44
Ivana Ch: No, já ty zelné listy nikde neviděla, jinak bych si taky koupila a zkusila to z nich
14. 11. 2017 14:09
Plněné zelí dělám, plním kysané listy, v krouhárně zelí v Tuchlovicích prodávali celé malé hlávky vykysané, letos jsem se zapoměla podívat.Tenhle týden pojedeme pro zelíčkový salát tak se podívám.Jestli bude, hned ho koupím.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 7 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 9 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 12 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 12 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 13 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Nadýchaný hrnečkový perník
Sabos uvařila před 1 hodinou
Dršťková polévka z hlívy
Valis uvařil před 4 hodinami
Kefírová bábovka
1anoli1 uvařila před 5 hodinami
Vepřový guláš
zutro uvařila před 5 hodinami
Pšenično-žitné dalamánky s prefermentem
Tonja uvařila před 5 hodinami
Francouzské brambory zapečené se sýrem Brie
Elivet uvařila před 5 hodinami
Kebab pro vegetariány
TondaJ uvařila před 6 hodinami
Houbová omáčka dle Jitky
MarcelaPa uvařil před 6 hodinami
Slaninová kolínka snadno a rychle
Valis uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Černý bez v květu: Máme pro vás tipy, jak správně postupovat při jeho sběru
Saturejka výborně chutná k masu a hodí se při vaření luštěnin. Aromatická bylinka je hlavní složkou koření čubrica
Další recepty
Tématické fráze: sarma sarma recept srbská sarma sarma recepty recept sarma holandský řízek chorvatská sarma sarma chorvatska sarrma sarma se zelím sarma srbská sarma jidlo srbsko jak se vaří sárma srbska sarma recept chorvatskezeli recept na chorvatské zelí závitky z kyslej kapusty z chorvatska sarma s kysaného zelí co je sarma jidlo sarma
Suroviny: zelí hlávkové, maso mleté mix, slanina anglická, vejce, tymián, česnek, cibule, parmazán, rajče, sůl, pepř
Sarma
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9zx8
13 názorů