Zelné závitky v kysaném zelí - v pomalém hrnci

magdalenka Kuchař: magdalenka

Pomalý hrnec 11 názorů

Suroviny

2 kg zelí
750 g vepřová plec
400 g maďarská klobása
200 g rýže
1 vejce
1 cibule
2 PL olej
5 stroužků česneku
mletá paprika
sůl
pepř
bobkový list
rasca
maggi
paprikový protlak
2-3 PL polohrubé mouky
1 hlávka zelí
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mäso a údenú klobásu - 200 g spolu pomelieme.

  2. Ryžu premyjeme a cca 3 min. varíme.

  3. Cibuľu pokrájame na drobno a udusíme na masti.

  4. Celú kapustu oberieme od vrchných listov, dáme do vriacej vody, varíme, keď listy zmäknú, vyberieme - pekne dokola orezávame listy. Vrátime hlávku do vriacej vody a opakujeme. Z listov zrežeme rebro. Ak máme kyslé listy zo suda, tento relatívne prácny bod odpadne. (Dajú sa zrýchlene za pár dní vykvasiť v slanej vode na tento účel aj samotné.)

  5. Zmiešame mleté mäso a mletú klobásu s ryžou, vajcom, korením, udusenou cibuľou, mletou paprikou, cesnakom, soľou. Na listy kladieme plnku, zvinieme a formujeme balíčky.

  6. Na dno pomalého hrnca dáme vrstvu premytej kapusty, na to dáme rascu a korenie, rozložíme plnené listy, kolieska klobásy, zas vrstvu kapusty, rozmrvenú kocku, paprikový pretlak, zas naplnené listy a koreniny, posledná vrstva je kapusta. Zalejeme vodou, aby bolo všetko ponorené.

  7. Nastavíme HIGH 5,5 hodín, po 4,5 hodinách múku zmiešame s vodou a vlejeme, ochutnáme a dochutíme, ak sa nám zdá málo slaná alebo kyslá a ešte varíme 1 hodinu.

  8. Varila som veľké množstvo, vo veľkom, 6 litrovom PH, bol skoro úplne plný, preto aj taká doba varenia. Zrejme menšia dávka chce kratší čas. Z tejto dávky som mala 22 plnených listov.

Poznámka

Konzumujeme s kyslou smotanou a čerstvým chlebom. Najlepšie chutí na druhý deň.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 80 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zelné závitky v kysaném zelí - v pomalém hrnci

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Krásně popsaný postup, posílám bodík! :-D:yes:

    Odpovědět

  • Mstibor Háborů Mstibor Háborů(neregistrovaný)

    Menší dávka v pomalém hrnci v žádném případě neznamená kratší dobu vaření, nedosáhlo by to potřebné teploty.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Isu, ja mám dojem, že všade sa kapustné, teda zelné, listy plnia. Jedla som ich v Nemecku aj v Chorvátsku aj v Maďarsku. V Čechách ešte nie, ale možno som na ne nenatrafila. Na východnom Slovensku im hovoria golubce. Existujú viaceré varianty, rôzne druhy mäsa a koreniny. Je to trochu prácne jedlo, ale výsledok stojí za to.
    Moja rodina ho miluje, robím aj variantu bez kvasenej, iba čisto s hlávkovou kapustou. Až vyskúšaš, daj vedieť.

    Odpovědět

  • isindy isindy

    magdalenko, neříká se tomu taky golubce nebo golubky? někde jsem četla spor, zda je to ukrajinské nebo cikánské jídlo....vypadá to, že se k němu jako k tradičnímu pokrmu hlásí obě strany :-)

    já jsem něco podobného jedla...a moc mi to chutnalo :yes: musím zkusit, občas už mám těch sekaných a karbanátků plné zuby ;-)

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

  • maris maris

    To musí být dobrota:-p:yes:, určitě vyzkouším:-)+

    Odpovědět

  • Suvicka Suvicka

    Vypada to skvele, pridala jsem 2. bodik. :yes::-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Ani já nevlastním pomalý hrnec, asi si pořídím větší byt na stará kolena, co nadělám?:-D Magdi, moc se mi to líbí:-p:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Tohle moc miluju:-p:yes::yes:, jen peču normálně, pomalý hrnec nevlastním

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

  • janatka janatka

    Dnes jsem koupila kapustu na závitky.Máme to moc rádi s rajskou omáčkou:-p.

    Odpovědět

Tématické fráze: ukrajinské golubce zelný list na koleno zelny hrnec golubce maďarské zelné závitky golubce po slovensku plněné zelné listy recept slovensko golubce v pomalém hrnci zelí v pomalém hrnci golubky zelné závitky cikánské golubky zeli pomaly hrnec pomalý hrnec a zelí zelné závitky na zelí cikanske zelne zavitky pomalý hrnec recepty ukrajinské závitky vepřové na zelí v v pomalém hrnci zelne zevitky ze zeli slovenske