Sarma-zelné závitky s masem

Bibinka Kuchařka:

Doba přípravy: 90 minut PT1H30M 4 porce Mleté maso 28 názorů

520

Suroviny

500 g míchaného mletého masa
1 větší cibule
1 vejce
trochu oleje
4 zelné listy (z celého zelí)
strouhanka
1 dl bílého vína
1 malý rajčatový protlak
4 rajčata
masový vývar(masox)
kopr
petrželka
libeček
pepř
sůl
olej
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Velké zelné listy stažené z hlávky zelí spaříme vařící vodou, aby byly plastické a připravíme si náplň z masa.

  2. Do míchaného, mletého masa dáme vajíčko, kopr, nasekanou petrželku, libeček, osolíme, opepříme a půl cibule nakrájené na jemno osmažíme na oleji a je-li třeba zahustíme strouhankou.

  3. Z masa uděláme válce, ty položíme vodorovně na spařené listy zelí, u kterých rovně uřízneme silné košťály, zabalíme a z boku zasuneme dovnitř zelí (máme jakési kulaté psaníčko viz foto).

  4. Závitky opečeme zprudka na oleji, zalijeme vývarem, dáme rajčatový protlak, víno a dusíme. Za chvilku přidáme nakrájená rajčata na kousky, když nám zbudou nějaké kousky ze zelí nakrájíme ho nadrobno a přidáme také, promícháme, povaříme a přendáme do širšího kastrolu, posypeme kostičkami slaniny, které si před tím osmažíme a upečeme v troubě, před koncem pečení na chvíli odkryjeme. Aby nebyla omáčka řídká, rozmíchám si hladkou mouku v trošce vody a na plotýnce zavařím. Kdo chce ještě ostřejší může k pečení přidat feferonku, nebo chilli.

Poznámka

Recept mám od manžela mojí sestřenice Jany, který je původem rumun a Sarma je jejich národní jídlo, jako u nás vepřo-knedlo-zelo!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 17 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sarma-zelné závitky s masem

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Radulinka6:Radulinko, nemáš zač, já jsem ráda, že chutnalo;-)

    Odpovědět

  • Radulinka6 Radulinka6

    Bibinko díky za receptík.Ten kopr a libeček,nemá chybu.:-p:yes:

    Odpovědět

  • paajus paajus

    manzelovo oblibene jidlo. a moje vlastne taky.:-* delavame temer stejne, jen do masa jeste pridavame trosku povarene ryze.:-p a bodik nemuze chybet.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Martisko, uřízni si ten košťál, aby listy byly volně a zvrchu pomalu sloupávej list za listem, podle toho, kolik jich chceš dělat. Když to máš, tak ještě uřízni ten tvrdej konec-od košťálu a listy dej do horké vody a můžeš chvíli povařit, pak se s nima krásně pracuje, roluje, jsou jako bys pracovala s látkou. Přeju, aby se ti povedli a opravdu jsou dobré a určitě tě nezklamou:-D

    Odpovědět

  • Martysek Martysek

    My jsme zkoušely plněné zelné listy už několikrát, ale výsledek byl vždycky nic moc :-( mdlá, nijaká chuť...
    Ale tohle vypadá, že bude fakt výborné, už se těším, až vyzkoušeíme, i s koprem, jenom to nebudu nikomu říkat :-*
    Takže přidávám taky bodík a děkuju za recept :yes:

    Ale mám dotaz, to se vám ty listy povede vždycky tak pěkně sloupnout už syrové, aniž by se potrhaly? Protože to mi moc nejde. Už jsem myslela spařit celou hlávku, ale co pak s tím zbytkem zelí, to je zas škoda:-O

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Mirko, krásný fotky a udělala jsi mi velkou radost;-)
    Asi mám dnes docela šťastný den i díky houbám(diskuze).

    Jani, neslintej, zamočíš klávesnici a pak ti bude bojkotovat:-Draději to uvař a uklidni chuťové buňky;-)

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Polykám celý večer:-( Neměla jsem dnes vůbec čas a teď tady slintám.:-p Mirco, moc hezké fotky:-):yes:

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    jen jsem polkla naprázdno;-)

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Bibinko:-)tak fotečky už tam máš a teď ještě tu pochvalu;-).Bylo to moc mňam,ba přímo výborné:-p:-p.Všichni jsme si moc pochutnali a i Vojtík co má zrovna období preparování jídel snědl celé a 2 knedlíky k tomu;-).Jen malá změna:do masa jsem přidala trošku vař.rýže a po zalití vínem jsem přidala ještě hrst nakrájeného kysaného zelí(nevymačkaného) a dusila s ním:-p.Zkus zkusit;-):-D.Jo a dělala jsem víc,protože dnes byla Sarma přírodní a v pondělí přidám zakysanku a dáme si jí s knedlíkem.Díky za prima recept a určitě nedělám naposledy;-).Boďku už jsem dala minule,takže bohužel:-(;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Mirko, tak tam dej alespoň štipec toho kopru, manžel ho nenajde, není v tom vidět, ale chuťově je to s ním určitě zajímavější;-),jsem ráda, že jí budeš dělat, tak napiš, jaký měla u rodiny úspěch:-)

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Bibinko:-),můžeš si oddechnout;-);nebudeme otravovat jelikož Sarma bude zítra k obědu:-).:-)Už je vše připraveno,jen kopr vynechám;-)(manžel ho nejí):-(

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Zelné závitky dělám jak Jaruna 18 a Iljusa. K mletému masu přidávám i uvařenou rýži. Nejvíc mi chutnají závitky v zakysaných zelných listech. A to vám povídám, to je mňamka!!!! :-p :-p :-p Vysvětlení = když se na podzim nakládá zelí, tak do soudku se přidá i menší hlávka zelí.
    Bibinko, posílám bodíka. Výborný recept a nádherné fotečky.:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Dík, trocha pracné, ale určite super!!!Hlavne ak to postojí do druhého dňa, že? Teda teoreticky...
    Pekný deň!

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Magdalenko,porozuměla jsi tomu úplně přesně, pečeš to v troubě, pak to dáš na plotýnku a zahustíš trochou mouky rozmíchané ve vodě.

    Mirko, s tou vaší početnou rodinou se lehko vyrovnám:-!:-DTy totiž ještě nevíš, že já hrozně ráda vařím pro hodně lidí a nejvíc mě uspokojuje, když jim všem chutná:-p;-)

    Janko, tolik si to nehaň, já vím, že se určitě snažíš;-)já měla opravdu velké lupeny z toho zelí, tak se mi to dobře dělalo, ale vždycky to tak není:-D, ale díky za chválu;-)

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Holubky- tak tomu říká můj mužíček - mňamka obrovská - přidávám trochu rýže :yes:+

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: zelný závitek plnene zelne listy golubky zelné závitky s mletým a rýží video zelny zavitek recept zelné závitky s mletým masem plněné zelné závitky závitky v zelném listu maďarská sarma rumunské jídlo v zelném listu zelný závitek s mletým masem mleté maso v zelnem listu holubky recept zelné závitky plněné mletym masem zelné listy jak se vari sarma recept na zelný závitek zelný list plněný mletým masem sarmy,zelne závitky maso v zelnem listu

Zapomněl/a jsem heslo