Pečený čaj
Dlouhé a chladné zimní večery se nezadržitelně blíží. Připravme se na ně a zásobme se lahodným a voňavým pečeným čajem. Dělávaly ho už naše babičky a nyní se s ním můžeme potěšit i my. Připravíme z něj voňavý nápoj, na kterém si skvěle pochutnáme, stejně tak i ten, koho jím obdarujeme.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 18 926 kJ / 4 524 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 21,00 g |
Tuky | 8,04 g |
Vláknina | 85,48 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 88 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 926,56 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Nesmírně lahodný a voňavý čaj rodina i přátelé ocení hlavně v chladných dnech a nejvíce o Vánocích, když nám příjemně provoní domov.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
17. 9. 2012 11:23
Ivuli, spravila som dve dávky,niečo som rozdala a žnem samú chválu. Zato dávam komentár, lebo tá chvála patrí Tebe.
8. 9. 2012 12:36
Dnes jsem čaj dělala a je výborný!!!! Dala jsem tam švestky,borůvky,aronii(černá jeřebina),jablka,hrušky,citron a pár jahod co jsem měla zmražené. Koření to krásně provoní. Super recept a jednoduchý.Určitě budu dělat další dávku.
3. 9. 2012 21:01
Při tepelném zpracování potravin v nich dochází k úbytku vitamínu C. Vařením se ničí až 60% vitamínu C, sušením až 50%, šetrnější je dušení v páře. Velké ztráty způsobuje tepelná konzervace a blanšírování. Nejšetrnější k vitamínu C je mražení.
Kolik vitamínu C asi zůstane v ovoci po kremaci v troubě při 200 °C ? Bez přidání cukru a koření ( či alkoholu) je čaj kromě toho, že v něm není po vitamínu C ani stopy nechutný. Takže se pije oslazená navoněná převařená voda, v níž plave cosi, co bylo dříve ovocem.
Kolik vitamínu C asi zůstane v ovoci po kremaci v troubě při 200 °C ? Bez přidání cukru a koření ( či alkoholu) je čaj kromě toho, že v něm není po vitamínu C ani stopy nechutný. Takže se pije oslazená navoněná převařená voda, v níž plave cosi, co bylo dříve ovocem.
31. 8. 2012 20:26
Jana:Použijte je ovoce mražené nebo čerstvé. Ovoce zavařené nebo dokonce marmeláda nedocílí očekávaného výsledku.
31. 8. 2012 20:17
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Je možné použít mražené ovoce, kompotované ovoce (z konzervy) příp. marmeládu? Pokud ano, kdy je vhodné ji tam přidat? Není pak potřeba to podlét? Děkuji
30. 8. 2012 18:39
dr. Malá:už jsem zjistila,čím to je.Dala jsem to do velkého hrnce a určitč se to nedostatečně propeklo.Je sice fakt,že jsem to tam měla 2hodiny,ale jak říkám neodradilo mně to a příští rok zase.Hanka
29. 8. 2012 12:29
Ovoce plesniví z několika příčin:
1) špatně tepelně upravené, 30 minut při 180 stupních je zoufale málo, musíte to péct dokud se šťáva dostatečně neprovaří...
2) do směsi ovoce jste dali plesnivé plody, neumyté, atd...
3) špatně umyté sklenice, víčka nepovařená..., nebo olizujete lžičku či prsty při plnění a ty pak přijdou do styku se zavařeninou
1) špatně tepelně upravené, 30 minut při 180 stupních je zoufale málo, musíte to péct dokud se šťáva dostatečně neprovaří...
2) do směsi ovoce jste dali plesnivé plody, neumyté, atd...
3) špatně umyté sklenice, víčka nepovařená..., nebo olizujete lžičku či prsty při plnění a ty pak přijdou do styku se zavařeninou
23. 8. 2012 15:24
Iness:Ahoj holky,moc díky za vaše názory,příští rok to tak zkusím a uvidím.Je to obrovská mňaminka a ať si každý říká co chce.
20. 8. 2012 23:32
Hanka: Ivulinka odpověděla za mě. Já s ní naprosto souhlasím.
20. 8. 2012 21:02
Hanka:ahoj Hani,
myslím si, že ti to zplesnivělo tím, že jsi to krátce pekla a asi to neprošlo dostatečnou tepelnou úpravou, ono by se to dalo vysvětlit i tím hrncem, prohřátí v hrnci trvá delší dobu než na plechu, já jsem pečený čaj už také několikrát dělala, dokonce tento samý a nikdy se mi to nestalo, zkus to péct déle
myslím si, že ti to zplesnivělo tím, že jsi to krátce pekla a asi to neprošlo dostatečnou tepelnou úpravou, ono by se to dalo vysvětlit i tím hrncem, prohřátí v hrnci trvá delší dobu než na plechu, já jsem pečený čaj už také několikrát dělala, dokonce tento samý a nikdy se mi to nestalo, zkus to péct déle
20. 8. 2012 20:23
Pořád přemýšlím,čím to je,že mi to zplesnivělo.Teď mě ještě napadlo,já jsem to ovoce dala do hrnce,ne do pekáče,myslíte,že by to mohlo být tím?
16. 8. 2012 18:10
novyko: A hádej proč je tu víc jak 27 tisíc receptů, přijdeš na to? No prostě si můžeš vybrat, co ti bude chutnat a dnes máš Pečený čaj v Prostřeno
16. 8. 2012 17:52
Pečený čaj mi nabídli sousedi a měl jsem problém se na něj jen podívat a natož ho dát do úst. Prostě humus ať si kdo chce co chce říká.
8. 8. 2012 20:34
Dala jsem 1kg červeného rybízu a 1kg mix-švestky,třešně,ostružiny,jablko,hrušku,pomeranč,limetku.Ano hned po upečení plním,sklenice otáčím dnem vzhůru.Víčko drží a z této dávky je jen jedna sklenice,kde se plíseň není.Příští rok zkusím dát do každé skleničky lžičku alkoholu,buď slivovici,nebo rum a uvidím.H.
7. 8. 2012 10:55
Hanka:
Hani tak to mě moc mrzí...Záleží asi jaké použiješ ovoce. Je lepší zkombinovat kyselejší se sladkým a vodnaté s dužnatým. Plníš sklenice hned po dopečení? Čaj musí mít vysokou teplotu. Nebo tedy budeš muset ještě sklenice sterilovat. Ale když píšeš, že víčka ti drží, tak to bude pravděpodobně použitým ovocem.
Hani tak to mě moc mrzí...Záleží asi jaké použiješ ovoce. Je lepší zkombinovat kyselejší se sladkým a vodnaté s dužnatým. Plníš sklenice hned po dopečení? Čaj musí mít vysokou teplotu. Nebo tedy budeš muset ještě sklenice sterilovat. Ale když píšeš, že víčka ti drží, tak to bude pravděpodobně použitým ovocem.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jogurtový dip s česnekem
Přidáno před 22 minutami
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 4 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 5 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 6 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 7 hodinami
Křenový dip
Přidáno 2. 6. 2024 12:30
Právě bylo uvařeno:
Rebarborový koláč s krupicovou kaší
spacilova.s@seznam.cz uvařila před 15 minutami
Vepřová bratislavská plec
MajaFero uvařila před 24 minutami
Makový koláč s třešněmi
spacilova.s@seznam.cz uvařila před 30 minutami
Nadýchaný piškotový korpus
MgrZao uvařila před 1 hodinou
Konfitovaný bůček
tara23 uvařila před 1 hodinou
Jednoduché vynikající langoše
jankohrasko uvařila před 1 hodinou
Karamelový krém se zázvorem
jankohrasko uvařil před 1 hodinou
Holandské řízky
Adrissa uvařila před 2 hodinami
Tatranské kotlety
kimlo uvařila před 2 hodinami
Zasmažená pórková polévka
Janet.P uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak hubnou slavní: Ilona Csáková, Laďka Něrgešová i Jan Punčochář sází na přerušovaný půst, ale každý po svém...
Čaj z rýmovníku nám nabízí rychlou pomoc při rýmě a nachlazení. Pěstování této bylinky je nenáročné a za oknem ji máme stále po ruce
Tatranský čaj: Kořeněný vánoční nápoj ze Slovenska má grády! S karamelizovaným medem a citronem ale chutná skvěle
Další recepty
Tématické fráze: pečený čaj pečený čaj recept recept na pečený čaj pečený čaj top recepty pečený čaj v troubě pečeny čaj vyroba jak udělat pečený čaj recept pečený čaj pečený čaj z jablek jak se dělá pečený čaj pečený čaj se švestkami pečený čaj nejlepší recept pečený čaj z červeného rybízu peceny caj navod výroba pečeného čaje jak vyrobit pečený čaj pečící čaj peceny caj recepty recepty pečený čaj recepty na pečený čaj
Suroviny: rybíz, ovoce, cukr, skořice, badyán, koření hřebíček, citron, rum
Pečený čaj
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nrN7
199 názorů