Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uschovejte si skutečnou chuť léta do skleničky. Pokud máte k dispozici velkou úrodu zralých rajčat, není nic lepšího než si je usušit a uchovat si tak jejich intenzivní vůni i na zimu, kdy rajčata již ztrácejí svou chuť. Sušená rajčata jsou navíc výrazně levnější než ta kupovaná.

Sušená rajčata jsou chutnou delikatesou, která při zpracování ztrácí 80–90 % původní váhy. Sušením přijdou rajčata o veškerou svou vodu a po vysušení z nich zůstane pouze dužina s vůní zralých rajčat. Dále zůstanou zachované důležité živiny i vitamíny v rajčatech obsažené. Takto připravená rajčátka se dají použít do mnoha pokrmů - jak do studené, tak i do teplé kuchyně, nebo je můžete mlsat jen tak, k dobrému vínu.

Jaká rajčata jsou na sušení nejlepší

Na sušení můžete využít jakýkoliv druh rajčat ze zahrady nebo rajčata koupená na trhu. Důležité je, aby byla rajčata zdravá, kvalitní a správně vyzrálá. Můžete si usušit rajčátka malá - cherry, ale nejvíce se doporučuje použít velká, masitá rajčata. U těch budete mít jistotu, že budou dříve vysušená, neboť obsahují méně šťávy a více dužiny.

Jednoduchá příprava

Než se pustíte do přípravy, je nutné si rozmyslet, jakým způsobem budete rajčata sušit. Jestli využijete slunného počasí a budete sušit na přímém slunci, nebo použijete troubu či sušičku. Samotná příprava rajčat je potom hotová během chvilky. Rajčata stačí pokrájet na plátky (cherry rajčata můžete pouze rozpůlit), otočit řeznou stranou nahoru, osolit, případně okořenit bylinkami a nechat sušit. Na sluníčku se rajčata sušší cca 3 dny. V troubě je sušte na 80–90 °C zhruba 11 hodin. V sušičce rajčata sušíme na 75 °C zhruba 8 hodin. Délka sušení vždy závisí na velikosti a druhu rajčat. Po třech hodinách je dobré rajčata otočit na druhou stranu a lehce přimáčknout, například obracečkou. Po usušení by rajčata neměla pouštět vodu, ale zároveň by neměla být příliš tvrdá.
Nejjednodušší způsob je po usušení nechat rajčata vychladnout a uzavřít je do vzduchotěsné nádoby. Takto by vám v lednici měly vydržet i několik měsíců. Pokud si je chcete uskladnit na delší dobu, vložte je v mrazicím sáčku do mrazničky. Takto vám vydrží i déle než rok. Daleko chutnější způsob ale je, naložit rajčata do olejového nálevu. Stačí usušená rajčata naskládat do sklenice, proložit je česnekem a bylinkami, potom vše zalít kvalitním olivovým olejem, aby byla všechna rajčata v oleji ponořená. Pokud použijete čerstvé bylinky i česnek, uchovávejte sklenice raději v chladničce.

Zpracováváte i vy velkou úrodu rajčat na tuto delikatesu? Budeme rádi, když se s námi podělíte o své zkušenosti v komentáři pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více