Cizrna v naší kuchyni: Kromě humusu a falafelu jsou i další oblíbená jídla
Cizrna, někdy nazývaná římský hrách, je oblíbenou a ceněnou luštěninou. Její využití je velmi široké a chuť skvělá. Dá se říct, že za málo peněz kvalitně nasytíme celou rodinu. Chuť cizrny trochu připomíná hrách, ale přesto je jiná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Cizrna v naší kuchyni
Cizrnu je potřeba uvařit do změknutí, správně uvařenou cizrnu snadno rozmáčknete mezi prsty. Pak se hodí k úpravě na mnoho způsobů.
- Můžeme ji přidávat do polévek, podobně jako fazole.
- Výborná je do omáček, servírovaných s knedlíkem, rýží, bramborami nebo s chlebem. Může z ní být výborný cizrnový guláš s kapií či segedínský guláš (místo masa v něm je cizrna).
- Cizrna se hodí do jídel typu "rizoto". Můžeme ji připravit např. s pohankou.
- Cizrnu můžete podusit a podávat s různými druhy zeleniny např. s rajčaty, kapií nebo mrkví. Oblíbeným kořením je kari.
- Je vhodná do salátů, kombinujeme ji obvykle s čerstvou zeleninou a uvařeným vajíčkem.
- Vařená cizrna je skvělá do výborných karbanátků.
- Nezapomeňte ani na pověstný "falafel". Na falafel nejprve cizrnu na dostatečně dlouhou dobu namočíme a pak bez vaření zpracujeme.
- Cizrna je výtečná do chutných a jednoduchých pomazánek. Oblíbený je humus, ale i různé další pomazánky snadno namícháme podle své fantazie a chuti. Uvařená cizrna je jejich výborným základem, přebytečnou vodu slijeme.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 11 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 12 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 12 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 21 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Komentáře