Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Zdroj: Pixabay, MarkusTT

Falafel, tradiční cizrnový pokrm, bychom u nás nejspíš nazvali "karbanátek". Tuto specialitu si koupíme hotovou, nebo ji ochutnáme při cestování do Izraele a arabských zemí, ale také si ji můžeme připravit sami. Poradíme, jak na to.

Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme, je dobré občas vyměnit. Postup, jak připravit falafel, není složitý. Připravíme si správné koření a můžeme se pustit do smažení.

Jak připravit falafel

Hotový falafel výborně chutná v pita chlebu, doplněný zeleninou (např. rajčaty, okurkou, salátem) a jogurtovým dipem (s česnekem). Falafel můžeme vložit do rozkrojeného pečiva a po libosti dochutit.

  1. Podle receptu na "falafel - jak ho dělám já" potřebujeme 250 g cizrny (v suchém stavu, váha před namočením), 1 menší cibuli, 4 stroužky česneku, pepř, římský kmín, chilli, petrželovou nať, 2 polévkové lžíce sody bicarbony, případně koriandr. Na smažení si připravíme olej.
  2. Cizrnu propláchneme a zalijeme studenou vodu. Necháme ji namočenou 24–36 hodin
  3. Poté vodu slijeme a přidáme trochu čisté vody. Cizrnu s vodou rozmixujeme na hustou kašovitou konzistenci. Dobrým pomocníkem je tyčový mixér. Už při mixování můžeme přidat cibuli a česnek.
  4. Dále přidáme sůl, posekanou petrželovou nať, sodu a chilli. S římským kmínem jsme opatrní, protože má výraznou chuť, která každému nevyhovuje. Do těsta opravdu nedáváme vejce.
  5. Zahustíme strouhankou a necháme stát cca dvě hodiny, můžeme nechat i déle (třeba přes noc).
  6. Poté formujeme kuličky (nebo placičky), které smažíme na oleji. Při smažení s falafelem zacházíme opatrně, konzistence se teprve během smažení zpevní.
  7. Po usmažení necháme falafel odstát na papírové utěrce, abychom se zbavili přebytečného tuku.
  8. Tip: Falafel můžeme péct také v troubě na plechu nebo nasucho na palačinkovači (jako tenké placičky). Výsledek bude chuťově a tvarově sice jiný, ale potěší ty, kdo se chtějí obejít bez tuku.

Rychlý recept na cizrnové placičky

Podle následujícího videa připravíme zjednodušenou verzi falafelu. Recept ocení začátečníci. Použijeme cizrnu z plechovky (uvařenou) a do těsta přidáme vejce. Nechybí ani česnek, nasekaná petrželka a tradiční koření. Smažíme malé placičky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více