Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaký je rozdíl mezi kurkumou a kari? Oba druhy koření dají pokrmům krásnou barvu
Zdroj: Top recepty

Kari i kurkuma naše pokrmy krásně a jemně obarví. V obou případech se jedná o indické koření, ale jaký je mezi nimi rozdíl a jak je při vaření používat? Kurkuma je méně výrazná, proto použití může být široké. Kari je příjemně pikantní a stejně pikantní chuť pak získají zvolené pokrmy.

Čím se liší kurkuma od kari

Kurkuma je rozemletý sušený oddenek tropické rostliny. Má oranžovou barvu a nepříliš výraznou, jemně nahořklou chuť. Kari je na rozdíl od kurkumy směs více druhů koření a důležitou složkou směsi je právě kurkuma. Chuť kari je příjemně vyvážená, do směsi patří např. pepř, skořice, mletý hřebíček, muškátový květ a nové koření. Směsí s názvem "kari" je více, liší se sice složením, ale kurkuma je vždy základem.

Využití kurkumy 

Kurkuma se používá k obarvení různých pokrmů (např. polévek, salátů, luštěninových a masových jídel, pomazánek, pečiva, moučníků a nápojů), její chuť není příliš výrazná.  Kurkuma, jejíž hlavní účinnou látkou je kurkumin, poslouží i v kosmetice nebo jako přírodní barvivo. Použití kurkumy je široké a její pozitivní účinky pro zdraví jsou velmi ceněné. 

Využití kari

Tato směs koření se používá na dochucování pokrmů hlavně v indické kuchyni. Hodí se k různým omáčkám a polévkám, do zeleninových jídel, k rýži, luštěninám, bulguru a do masových pokrmů. Kari svou barvou i chutí velmi dobře doplňuje dýňové nebo mrkvové polévky a jídla z červené čočky. Pod názvem kari známe také atraktivní jídla z indické kuchyně.

Kuřecí maso na kari

Podle následujícího receptu připravíme nudličky z kuřecího masa, které restujeme na oleji a přidáme k nim koření kari a zeleninu. Nudličky podáváme s rýží, kterou při vaření ochutíme také trochou kari. Výsledná chuť pokrmu je velmi dobrá.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky