Cizrnové pomazánky mají nezaměnitelnou chuť. Jsou snadné, levné a výtečně chutnají
Cizrna je oblíbeným, ale méně známým druhem luštěnin. Obsahuje velké množství důležitých živin a je ceněná pro obsah bílkovin. Některým luštěninám stačí kratší doba vaření, ale to neplatí pro cizrnu. Prospěje jí 12–24 hodin namočení a pak důkladné uvaření.
Dobrým pomocníkem při vaření je pomalý hrnec, ale pokud spěcháme, poslouží buď tlakový hrnec, nebo se spokojíme s cizrnou sterilovanou, která se prodává ve sklenici nebo v plechovce. Pokud uvaříte naráz větší množství cizrny a nespotřebujete ji, uložte si ji po menších dávkách do mrazničky, budete ji pak mít pro případ potřeby vždy po ruce.
Cizrnová pomazánka snadno a rychle
Z uvařené cizrny připravíme pomazánku podobně jako ze sóji nebo fazolí. Můžete vyzkoušet jednoduchý postup:
- Na pánvi na oleji osmahněte nakrájenou kapii a cibuli nebo pórek.
- Po chvíli ještě přidejte nakrájený česnek a kousek pálivé papričky (chilli).
- Pro ještě lepší chuť je vhodné směs doplnit lžičkou hořčice (např. francouzské). Stále míchejte, aby se směs nepřichytávala k pánvi.
- Na dochucení kromě soli použijte např. italské koření, provensálské koření nebo majoránku a kari.
- Směs z pánve dejte k uvařené cizrně (může být ještě horká) a společně důkladně rozmixujte tyčovým mixérem.
- Pomazánka by měla mít konzistenci vhodnou k mazání na pečivo. Je-li příliš hustá, přidejte trochu vody, ve které se cizrna vařila. Po vychladnutí pomazánka ještě zhoustne.
Humus je známá pomazánka z cizrny
Na dochucení humusu používáme drcený římský kmín, citronovou šťávu a sezamovou pastu tahini, pomazánka pak získá typickou chuť. Kromě klasického základu lze humus doplnit ještě dalšími druhy zeleniny. Nechte se inspirovat našimi recepty a vyzkoušejte do ní dát např. uvařenou červenou řepu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bleskové rohlíky
Přidáno před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 21 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 23 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno 4. 5. 2024 06:45
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49
Přečtěte si Zobrazit více
Kapie jsou oblíbené na zdobení pokrmů studené kuchyně. Používáme je především čerstvé, v pomazánkách je ocení i děti
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Jak správně vařit červenou řepu. Názorné video ukáže, jak postupovat, aby z řepy zbytečně nevytékala šťáva
Komentáře