Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

srpen
5

Den hořčice


Den hořčice
Zdroj: Pixabay

Národní den

Žádná pořádná grilovačka by se neměla obejít bez hořčice. Ostatně většina z vás ji zná jako přísadu k pečenému, vařenému či právě grilovanému masu či uzeninám. Není však kulinářským tajemstvím, že její využití v kuchyni je velmi pestré. Hořčici si dokonce můžete zkusit doma sami vyrobit. Není to složité. Můžete to zkusit třeba na Den hořčice, který slavíme 5. srpna.

Rozličné druhy hořčice jsou nedílnou součástí spíží a lednic většiny domácností. Díky jejich dlouhé životnosti je máme vždy po ruce. Kromě toho, že si ji dáme jako dochucovadlo k párkům nám může posloužit i při vaření. Hodí se do omáček k dušenému hovězímu masu. Velmi oblíbený je recept na španělské ptáčky, ve kterém hořčice nechybí jak v omáčce, tak závitku. Delikatesou je také králičí maso s omáčkou z hořčice. Hořčice se hodí také k sýrům nebo rybám. Můžeme ji také použít do zeleninových salátů. Sladší hořčice je pak vhodná k drůbežímu masu či šunce. Dávejte však bedlivý pozor na použité množství, pokud hořčice dáte moc, přebijete chuť všech ostatních ingrediencí.

Jak na domácí hořčici

Vyrobit si dobrou domácí hořčici není žádná věda. Hlavní ingrediencí jsou hořčičná semínka, která se také podepíši na tom, jak bude výsledný produkt vypadat. Chcete-li se třeba přiblížit k chuti kremžské hořčice, sáhněte po tmavých semínkách. Dále budete potřebovat ocet, trochu soli a cukru nebo medu. Klasický ocet svaříme s vodou v poměru 2 díly vody a 1 díl octa. Platí rovnice, čím více octu použijete, tím intenzivnější chuť dostanete. Můžeme také použít jemnější vinný ocet, jablečný ocet či bílé víno, které není třeba svařovat. 

  1. Vodu společně s octem nechte projít varem a vychladnout.
  2. Hořčičná semínka přeberte, vyjměte poškozené kousky, zalijte polovinou octové vody a nechte alespoň 2 hodiny nabobtnat

  3. Ve vyšší nádobě rozmixujte tyčovým mixérem. Nejprve nahrubo.

  4. Přidejte cukr, sůl, zbylou octovou vodu a mixujte do požadované konzistence. Myslete na to, že odležením hořčice zhoustne, proto podle potřeby přidejte další vodu.

  5. Domácí hořčici nechte alespoň 2 dny odležet v lednici.

Kdo by neměl promeškat Den hořčice?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více