Časté chyby při vaření vývaru: Na vině nezdaru může být horká voda, pěna na hladině nebo rychlý var polévky
Masový vývar používáme k přípravě polévek, omáček nebo k podlití masa. Můžeme si ho připravit do zásoby a dochutit s ním jídlo místo použití masové kostky. Někdy se však vývar nepovede tak, jak má. Je možné chybu napravit?
Mohlo by vás zajímat
Nejčastější chyby při přípravě vývaru
Jde o základní pravidla při vaření, která si snadno zapamatujete:
- Maso vkládáme do studené vody, aby se chuť postupně uvolnila do vývaru. Při vložení do horké vody se maso zatáhne a nepustí šťávu ven.
- Kosti před vařením je třeba opéct, aby se neuvolnily bílkoviny, které zakalí polévku. Hned na začátku varu sbíráme z hladiny pěnu.
- Vývar necháme probublávat, tzv. "táhnout" několik hodin, aby se všechny chutě dostaly do polévky. Rychlý var způsobí nevýraznou chuť pokrmu.
- Nedoléváme studenou vodu do polévky, aby se maso nezatáhlo. Vývar s mdlou chutí nikoho nenadchne, proto používáme jen vařící vodu.
- Slabou polévku zachráníme vyndáním masa (popř. zeleniny) a tekutinu redukujeme, dokud není její chuť výraznější. Obsah do vývaru vrátíme.
Nechte se inspirovat našimi radami i našimi recepty a žádné zbytečné chyby už neuděláte. Vyzkoušejte hovězí vývar, inspirovaný následujícím videem a uvidíte, jak je to snadné:
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 10 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 11 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 13 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 15 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 18 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
Jak na perfektní vývar? Nejčastější chyby, které děláme při jeho vaření
Tajemství poctivého domácího masového vývaru: Kosti i zeleninu předpečte v troubě a vývar „táhněte“ aspoň 5 hodin
Komentáře