Jídla ze zbytků: Co s okoralými jablky a jak využít přebytečné slupky?

8. 4. 2021 16:04

Ostatní Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, Handika Zdroj: Toprecepty, Handika
Také se vám stává, že nakoupíte víc jablek, než spotřebujete? Anebo máte ještě z loňska zásoby úrody, ale ovoce už přestává být v nejlepší kondici? Poradíme vám nejen to, jak zvadlá jablka ještě zužitkovat, ale také, na co se dají použít jejich slupky. Pusťte se s námi do dobrodružství neplýtvání!

Skvělé snídaně

Jablka, která jsou uvadlá a okoralá sice už nevypadají nijak vábně, ale pokud je nenapadla plíseň nebo nehnijí, není důvod se jich zbavovat. Oloupejte je, nakrájejte a použijte třeba do ovesných nebo sladkých rýžových či jáhlových kaší. Rozvařená jablka jsou také výtečnou náplní do palačinek, uplatní se ale i na lívancích místo džemu.

Ke svačince

Jablečné přesnídávky nejsou vlastně nic jiného než rozvařená jablka, případně doslazená nebo jinak dochucená. Zužitkováním starších jablíček ušetříte peníze a svým dětem tak můžete připravit přesnídávku přesně podle jejich chuti. Stačí oloupaná jablka nakrájet, trochu podlít vodou a vařit, až se rozvaří na kaši. Anebo si udělejte domácí kompot. Jablka nakrájejte a uvařte ve vodě s cukrem, skořicí a badyánem. Kompot pak nemusíte zavařovat, v lednici vydrží bez úhony několik dní.

Netradiční oběd

Jablka dobře ochutí také masové pečínky, zvlášť si rozumějí s kachnou nebo kuřecím masem, ale zachutnají vám i v kombinaci s vepřovým. Zkuste je třeba k bůčku; vytvoří zajímavou, lehce pikantní šťávu. Milujete sladké teplé pokrmy? Pak se nabízí rýžový nákyp s jablky anebo klasická žemlovka. Když si ji připravíte se starým mazancem místo rohlíků, je to delikatesa a plýtvání se vyvarujete dvojnásob! A znáte jablečné polévky? Zkuste třeba Podhorskou polévku se smetanou. Na její přípravu rozvařte 1 kg oloupaných a nakrájených jablek, zalijte 200 ml smetany rozmíchané se dvěma lžícemi mouky a provařte.

Sladký dezert

Vynikající je nečepený jablkový dort s pudinkem a piškoty, ale jablka se hodí i do mnoha teplých koláčů, závinů a buchet. Nezapomenutelnou klasikou jsou jablíčka v županu. Dobrá jsou i na poloviny rozkrojená, rozinkami a ořechy doplněná a v troubě upečená jablka. Ale pokud chcete vyzkoušet něco netradičního, upečte si jablečný nákyp. Oloupejte 500 g jablek, mírně je podlijte vodou a uvařte z nich pyré. Nechte pyré vychladnout a vmíchejte do něj 3 rozšlehaná vejce, 200 ml smetany, 180 g moučkového cukru, 50 g rozpuštěného a vychladlého másla a 120 g rozemletých piškotů. Celou směs dobře promíchejte, vlijte do vhodné zapékací nádoby a zapečte dozlatova v troubě při 180°C.

A co se slupkami?

Jablka se dají použít do mnoha salátů, ať už ovocných, nebo zeleninových. Připomeňme si alespoň mrkvový, zelný nebo celerový salát s jablky. A co tedy s těmi slupkami? Pokud je při loupání jablek vždycky vyhazujete, pak zadržte! Je to škoda. Z jablečných slupek uvaříte skvělý čaj, můžete je usušit na křížaly, anebo je usušené pomlít a získat tak „sladký prach“, kterým se pak dají ochutit mnohé moučníky.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 47 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Jarní sbírka potravin již tuto sobotu! Pomozte s Tesco, třeba i online!

Jarní sbírka potravin již tuto sobotu! Pomozte s Tesco, třeba i online!

Jarní kolo Sbírky potravin se uskuteční v sobotu 24. dubna ve všech hypermarketech Tesco a…
Těstoviny podle předpisu: Víte, proč se Pasta alla Norma jmenují podle opery?

Těstoviny podle předpisu: Víte, proč se Pasta alla Norma jmenují podle opery?

Milujete lilek a zároveň máte rádi těstoviny? Pak určitě musíte vyzkoušet slavný italský pokrm,…
Tyto kuchyňské pomocníky, inspirované jarním obdobím, si zamilujete!

Tyto kuchyňské pomocníky, inspirované jarním obdobím, si zamilujete!

Není krásnějšího ročního období než jara. Okolní krajina se vybarvuje do odstínu pastelových barev…
Low carb dieta je hit: Udělejte si květákové rizoto nebo dýňový knedlík bez mouky!

Low carb dieta je hit: Udělejte si květákové rizoto nebo dýňový knedlík bez mouky!

Low carb neboli nízkosacharidové stravování u nás získává stále více příznivců. Není divu. Pokud je…
Alžběta II. snídá totéž, co vaše děti. Jakým dobrotám se britská královna naopak vyhýbá?

Alžběta II. snídá totéž, co vaše děti. Jakým dobrotám se britská královna naopak vyhýbá?

Královna Alžběta II. slaví úctyhodné 95. narozeniny! Jestlipak si šlechtična v tak slavnostní den…
Sedm kroků, jak doma udělat nejlepší jarní závitky. Poradí lektorka vietnamské kuchyně

Sedm kroků, jak doma udělat nejlepší jarní závitky. Poradí lektorka vietnamské kuchyně

Říká se jim jarní, někdy také letní, ale nejdůležitější je, že jsou čerstvé, nesmažené, zdravé a…
Proteinová dieta podle božské Marilyn: Syrová vejce ke snídani a steak k večeři

Proteinová dieta podle božské Marilyn: Syrová vejce ke snídani a steak k večeři

Blond kadeře, velké rudé rty a dokonalá postava. Marilyn Monroe dodnes platí za ikonu stříbrného…
Jídla ze zbytků: Co se zavadlou zeleninou? Využít se dá do sekané i do polévky

Jídla ze zbytků: Co se zavadlou zeleninou? Využít se dá do sekané i do polévky

Zelenina je docela drahá a zároveň taky choulostivá na skladování. Takže bychom jí měli nakupovat i…