Pečená kachní stehna na medu, s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

honzam Kuchař: honzam

Doba přípravy: 2,5 hod. 3 porce Drůbeží maso 7 názorů

Suroviny

3 kachní stehna
3 kusy jarní karotky
1 střední cibule
1 větší jablko
lžička kmínu
sůl
1 stroužek česneku
3 lžíce medu
3 lžíce balzamikového octa nebo 2 kostky (1 vrchovatá lžička) hnědého cukru
Dušené červené zelí k pečené kachně:
3/4 kg červeného zelí (asi polovina menší hlávky)
50 g sádla
1 cibule
1/8 litru vody
2 jablka
4 pl rozinek nebo sultánek
1 bobkový list
4 hřebíčky
sůl
2 lžíce jablečného moštu
hnědý cukr a ocet podle chuti
1,5 dl červeného vína
1 mletý hřebíček na dochucení
cibulová nať z jarní cibule na ozdobení
Bosáky:
750 g syrových oloupaných brambor
2 lžičky soli
1 vejce
300 g hrubé mouky
posekaná cibule do červena osmažená na sádle na přelití
Drbáky:
1 kg brambor (1/2 kg vařených oloupaných brambor + 1/2 kg syrových oloupaných bram­bor)
sůl
stroužek česneku
hladká mouka na obalení
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vše, až na cukr, dáme do pekáče, podlijeme vodou, přikryjeme a dáme péct při 220°C asi 1 hodinu. Pak oheň zmírníme, stehna otočíme, přidáme cukr, je-li třeba.

  2. Pečeme odkryté za občasného podlévání horkou vodou a dalšího občasného otáčení a mazání šťávou a medovou směsí štětcem na vaření, ještě další asi 1 - 1,5 hod., nebo až je maso měkké a dozlatova zbarvené.n

  3. Dušené červené zelí k pečené kachně:
    Červené zelí očistíme, omyjeme, nakrájíme nebo nastrouháme. V rozpáleném sádle necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme zelí a necháme chvíli dusit. Přilijeme horkou vodu, přidáme na čtvrtky pokrájená oloupaná jablka bez jádřinců, koření a sůl. Na mírném ohni dusíme asi 90 minut. Přidáme jablečný mošt a sultánky. Nakonec dochutíme cukrem, octem, červeným vínem a mletým hřebíčkem, vmícháme šikmo řezanou (na asi 2 – 3 cm kousky) pořezanou zelenou cibulkovou nať, krátce povaříme a odstavíme.

  4. Bosáky:
    Nastrouháme brambory, scedíme a vymačkáme z nich vodu, přidáme sůl, vejce a hrubou mouku. Těsto dobře promícháme. Lžící vykrajujeme noky a vhazujeme do vařící a osolené vody. Podle velikosti je vaříme 5 až 8 minut. Dáváme pozor, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Hotové mastíme na talíři sádlem s osmaženou cibulí. Podáváme se zelím a s vepřovými výpečky, s pečenými vepřovými ocásky a pod.

  5. Drbáky:
    Oboje brambory nastrouháme, ze syrových vymačkáme pečlivě vodu, smícháme dohromady, osolíme lžící soli s utřeným česnekem a tvoříme kulaté knedlíky. Obalíme je v hladké mouce a zavaříme do vroucí vody. Je třeba je hned zamíchat, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme podle velikosti asi 40–50 minut. Nejlépe je jeden knedlík na zkoušku vyndat a roztrhnout, abychom poznali, zda jsou provařené. Podávají se k zelí, k huse, vepřovému a pod.

Poznámka

Protože se z raných brambor knedlíky dělají špatně a staré už na trhu nejsou, lze použít i směs na bramborové knedlíky v prášku. Jsou jedlé.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 894 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečená kachní stehna na medu, s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

  • casino casino

    "...dusíme asi 90 minut."
    Děkuji za to červené zelí :-)
    Dělávám ho zřídka a vždy zapomenu že se liší nejen v barvě :-(
    ***
    Dnes jsem pekl káču pro dva ;-) a že se zelím...
    Bílé bylo velikosti koňské hlavy, tak jsem koupil hlávčičku červeného...
    Po půlhodině na plotně by bílé zelí bylo OK a mi napadlo, že jsem asi koupil atrapu :-D a zelí si zřejmě myslelo, že ho dusím jen tak z plezíru a ne k jídlu...
    Zagůglil jsem a našel tento rcp...
    Mezitím se zelisko stihlo připálit a přišlo tedy do dalšího kastrolu...
    Uvaříno bylo za 60 minut...
    No, snad už si zapamatuju, že není zelí jako zelí, že :-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Dovolila jsem si přidat foto, pokud nevadí, že mám klasické bramborové knedlíky z vařených brambor :-8

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Můj manžel "Gurmán" si pochutnal a já s ním. Udělala jsem nějaké modifikace, ale ve výsledku výborné, byť jsem dělala kachnu poprvé a červené zelí také.:yes:

    Odpovědět

  • honzam honzam(autor receptu)

    alena.kyp: nejsem se svými zkušenostmi s vařením bosáků a drbáků sám - i Dadalova kuchařka u nich uvádí 35 - 45 minut a u bramborových knedlíků obyčejných, kdy i na obalu sáčku v návodu na vaření je napsáno 15 - 20 minut zkuste vařit 30 - 35 minut a zjistíte, že jsou nejen lepší, ale hlavně kypřejší a více ssají šťávu. Ale to je váš problém a vy si ke svým receptům pište, co cítíte a jak to vaříte vy a jak to tedy chutná vašim bližním...:-K

    Odpovědět

  • srettka srettka

    No maucta, to je nadílka. Kača skoro sama volá "pusť se do mne, ztrestej mne" a zelíčko s knedlíčkama tomu jen sekundují. Fakt paráda :-p

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Teda klobouk dolů a hluboce se uklonit. Jakej já dostal při čtení hlad:-!
    Koupím stehna a jde se na to :-p
    Samozřejmě veliký bod :-K

    Odpovědět

  • alena.kyp alena.kyp

    Dobrý obídek;-) ale co se na těch drbácích vaří 40-50minut:-O oprav to prosím :-8

    Odpovědět

Tématické fráze: pečená kachna na medu pečená kachni stehna pečená kachní stehna se zelím kachni stehna pečené kachní čtvrtky kachní stehna se zelím kachni stehna recept pečené kachní stehno pečená kachna v troubě na medu dušené červené zelí ke kachně jak dlouho pect kachni stehna pečená kachna pecene kachni stehna pečená kachní stehna recept pečena kachna na na medu kachni stehna na zeli kachní čtvrtky na medu kachna na medu kachní stehno priprava pečená kachna se zelím