Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatomartinská husa podle mamky

Recepty našich maminek bývají ty nejlepší. Husu v průběhu pečení neustále poléváme a podléváme, odměnou nám bude křehké maso plné šťávy, skryté pod dozlatova vypečenou, křupavou kůžičkou.

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaM MiskaM

Snadný

Doba přípravy 220 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 210 min 3,5 hodiny

220 min (10 min příprava + 210 min tepelná úprava, 3,5 hodiny)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Vykuchanou a očištěnou husu omyjeme, sádlo z břicha vyndáme a husu osolíme a pokmínujeme na povrchu a i uvnitř. Krok 2: Vyjmuté sádlo nakrájíme a na pekáči rozškvaříme. Pak do pekáče vložíme husu, podlijeme ji vodou a pečeme v nepříliš horké troubě. Krok 3: Během pečení husu poléváme vypečenou šťávou, podle potřeby podléváme vodou a sbíráme vypečené sádlo, které je na povrchu výpeku, aby se nepřepalovalo. Krok 4: Aby sádlo snáze z podkoží vytékalo, vidličkou propichujeme kůži na bocích a stehnech. Občas husu obrátíme. Krok 5: Nakonec ji dopečeme prsíčky nahoru. Husa musí být upečená dozlatova, aby kůžička byla křupavá. Krok 6: Pečenou husu vyjmeme z pekáče, na prkénku ji naporcujeme, z pekáče slijeme vypečenou šťávu a šťávu, která se napekla na okraje pekáče, oškrábeme. Krok 7: Pekáč vyplácheme trochou vody, kterou rovněž vlijeme do šťávy. Šťávu dobře povaříme. Naporcovanou husu vrátíme do pekáče a necháme jí v troubě, než ji budeme podávat.

TIP: Desatero: Pečená husa - časté otázky

Zveřejněno 12. 11. 2017

Poznámka autorky MiskaM

K takto upečené huse podáváme dušené sladké nebo kysané zelí a jako přílohu zvolíme houskový nebo bramborový knedlík.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svatomartinská husa podle mamky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BMz2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svatomartinská husa podle mamky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BMz2

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

Miško, nezlobte se, ale 90 min (hodka a půl) je na husu, tak jak to popisujete, v nepříliš horké troubě, fakt málo, trvá to alespoň 4 hodiny;-)

cecilka: to je zvláštní, že píšete, že jste nerozuměla poznámkám o rozmrazování, pokud byste diskuzi nečetla, tak byste asi těžko věděla, že jsme se o tom bavily, v receptu o tom nic není. Očištěná a vykuchaná husa se dá dnes koupit zmrazená, jestli Vám to ještě nikdo neřekl ;-)

Zobrazit 17 starších odpovědí

Tématické fráze:
svatomartinská husa pečená přes noc, svatomartinská husa pomalu pečená, pečená husa, pomalu pečená svatomartinská husa recept, svatomartinská husa pečená pomalu, svatomartinská husa, pomalu pečená husa přes noc, husa recept, pečená kachna, svatomartinská husa top recepty, husa pečená přes noc, svatomartinská husa recept, jak rozmrazit husu, šťáva na husu, pomalu pečená husa, červené zelí k huse, přes noc pečená svatomartinská husa recept, svatomartinská husa recept přes noc, pomalu pečená husa recept, svatomartinská pečená husa

Suroviny:
husa, sůl, kmín celý

Přidat fotografie receptu