Svatomartinská husa podle mamky

MiskaM Kuchařka: MiskaM

Doba přípravy: 3,5 hodiny Drůbeží maso 19 názorů

Suroviny

1 husa
sůl
kmín
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vykuchanou a očištěnou husu omyjeme, sádlo z břicha vyndáme a husu osolíme a pokmínujeme na povrchu a i uvnitř.

  2. Vyjmuté sádlo nakrájíme a na pekáči rozškvaříme. Pak do pekáče vložíme husu, podlijeme ji vodou a pečeme v nepříliš horké troubě.

  3. Během pečení husu poléváme vypečenou šťávou, podle potřeby podléváme vodou a sbíráme vypečené sádlo, které je na povrchu výpeku, aby se nepřepalovalo.

  4. Aby sádlo snáze z podkoží vytékalo, vidličkou propichujeme kůži na bocích a stehnech. Občas husu obrátíme.

  5. Nakonec ji dopečeme prsíčky nahoru. Husa musí být upečená dozlatova, aby kůžička byla křupavá.

  6. Pečenou husu vyjmeme z pekáče, na prkénku ji naporcujeme, z pekáče slijeme vypečenou šťávu a šťávu, která se napekla na okraje pekáče, oškrábeme.

  7. Pekáč vyplácheme trochou vody, kterou rovněž vlijeme do šťávy. Šťávu dobře povaříme. Naporcovanou husu vrátíme do pekáče a necháme jí v troubě, než ji budeme podávat.

Poznámka

K takto upečené huse podáváme dušené sladké nebo kysané zelí a jako přílohu zvolíme houskový nebo bramborový knedlík.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 17 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svatomartinská husa podle mamky

  • Lenunka Lenunka

    cecilka: to je zvláštní, že píšete, že jste nerozuměla poznámkám o rozmrazování, pokud byste diskuzi nečetla, tak byste asi těžko věděla, že jsme se o tom bavily, v receptu o tom nic není. Očištěná a vykuchaná husa se dá dnes koupit zmrazená, jestli Vám to ještě nikdo neřekl ;-)

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    Lenunka: Asi som nedovzdelaná, no keď v surovinách čítam hus, predpokladám, že je čerstvá. No a keď ju treba ešte čistiť a pitvať, tak to môj názore iba potvrdzuje. A je mi ľúto, no komentáre k receptom čítam iba občas a aj iba konštruktívne.:-8.

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    cecilka: v celé diskuzi autorka psala, že husa byla zmrzlá....zkuste si to nejdřív přečíst, než budete něco komentovat;-)

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    casino: A propos, väčsia polovica neexistuje :-!:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D a predpokladám, že ani maminka autorky receptu by nerobila takú blbosť, aby čokoľvek rozmrazovala v teplej, alebo studenej vode..

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    casino: Ja tiež nerozumiem poznámkam o rozmrazovaní. Z receptu je jasné, že autorka receptu mala hus čerstvú. Je to jasné už len kvôli tomu, že hus musíme "kuchat"=pitvat a čistiť, predpokladám, že od peria. A nezdajú sa mi ani pripomienky k času pečenia. Autorka ho nikde neuvádza. Pred Martinom sme aj s kamarátkou piekli , skôr húsku, našťastie, už bola aj vypiitvaná aj bez peria , nasolili sme ju deň vopred a piekli asi 4-5 hodín, sprvu prikrytú, pred dokončením odkrytú. A bola skvelá. A podotýkam, piekli sme ju v kameninovom pekáči. Je to lepšie, ako v obyčajnom a pod alobalom.

    Odpovědět

  • casino casino

    Týýý brďo...13 komentářů jen o rozmrazení ptáka a přitom stačilo jen zavčas si ho pořídit :-8
    MiskaM:
    "Svatomartinská husa podle mamky"
    Nerad bych vás urazil, ale vypadá to, že vaše rodička by kliďánko mohla bejt matkou větší poloviny zdejšího kuchařstva:-);-):-D
    S rcp jste si vyhrála:yes: akorát vám asi z postupu vypadlo, že se husa peče přikrytá.
    A ta uvedená-neuvedená teplota (může být 80 až 180°C) zase vedle kvality hotové pečínky souvisí především s časem pečení...
    No, to by ale bylo potřeba si vaření trošku naplánovat a neřešit to podobně jako s rozmrazováním tohoto velkého bílého ptáka, že ;-)

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM(autorka receptu)

    Lenunka: tak to schválně vyzkouším děkuji za tip :-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    MiskaM: no, já se taky divila, v teplý rozmrzne jen na povrchu, a je jak když vylezlo z mikrovlnky, nahoře už "gumový" a uvnitř zmrzlý, v té studené to povolí stejnoměrně, fakt, schválně to zkuste, někdy příště:-)
    zvlášť teda u husy, která má v sobě ten pytlík s vnitřnostmi, tak když ji budete rozmrazovat v horké vodě, tak než ho z ní vydolujete tak máte ve dřezu už pomalu vývar, ta studená je fakt lepší:-), ale je to na Vás, samozřejmě:-K

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM(autorka receptu)

    Lenunka: :-O maso ze rozmrzne ve studený? To slyším poprvý :-O i ve škole co si pamatuji nám ukazovali že maso dát do teplý že rozmrzne a taky že jo :-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    MiskaM: Miško, je to paradox, ale maso rozmrzne rychleji ve studené vodě...stejně jako horká voda v mrazáku zmrzne rychleji než když tam dáte studenou...tak to jen tak rada pro příště, fakt to funguje ;-)

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM(autorka receptu)

    Lenunka: no ani ne ještě z krámu cestou domu byla na kost tak musela na chvíli pod vodu :-D ale jinak bych ji nechala klasický rozmrazit :-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    MiskaM: asi rozmrzla v autě cestou:-K

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM(autorka receptu)

    Lenunka: tak to určitě v mikrovlnce opravdu nebyla. Max jsem ji dala do teplý vody aby trochu povolila pač jsme ji chtěli ještě v den Martina tak max byla trochu v teplý vodě

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM(autorka receptu)

    Lenunka: ja vím ale pekla jsem ji dost pozdě defakto včera večer jsme ji koupily takže i s rozmrazením se dělala cca do 10 večera :-D ale to už sem motat nemusím zkrátka máte pravdu :-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    MiskaM: teda pokud jste ji nemučila rozmrazováním v mikrovlnce:-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: svatomartinská husa pomalu pečená svatomartinská husa pečená přes noc pečená husa pomalu pečená svatomartinská husa recept svatomartinská husa husa recept pomalu pečená husa přes noc svatomartinská husa pečená pomalu pečená kachna husa pečená přes noc jak rozmrazit husu šťáva na husu svatomartinská husa recept pomalu pečená husa červené zelí k huse svatomartinská husa recept přes noc pomalu pečená husa recept svatomartinská pečená husa jak upéct husu červené zelí ke kachně

Zapomněl/a jsem heslo