Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána
Zdroj: Toprecepty, Jurgen.k

Kedluben, nebo kedlubna? Ať už říkáte cokoliv, pod obojím se skrývá v Česku velmi oblíbená zelenina, jejíž sezóna právě teď startuje. Křehká brukev plná vitamínů a minerálů se dá v kuchyni upravit na tisíce způsobů...

Proč si zamilovat kedlubny?

Češi kedlubny milují. Daří se jim u nás a jsou k dostání od května až do podzimu. Právě teď tedy začíná jejich sezóna. Kedlubny mají široké využití v kuchyni, ale to není jediný důvod, proč si je zamilovat. Obsahují totiž vitamín C a vápník - ale pozor, obojího najdeme více v listech, které často zbytečně vyhazujeme, protože jíme hlavně hlízy. 

Kedlubny vedle toho obsahují také draslík, hořčík mangan a železo, najdeme v nich vitamíny skupiny B, kyselinu listovou a hodně vlákniny. Ta snižuje hladinu cholesterolu a zajišťuje správný chod našeho zažívání. A k tomu všemu navíc mají kedlubny hrozně málo kalorií.

Pikantní pomazánka

Kedlubna je vynikající i jen syrová, nakrájená a pozor - posolená. Právě sůl vyzdvihne její pikantní chuť i křehkost. Výborná pomazánková kombinace je kudlubna a ředkvičky. Zeleniny podobného typu mají obě řízný šmak a jsou křupavé. Onen říz je ovšem potřeba trochu zjemnit, k čemuž poslouží tvaroh nebo ve více fit verzi sýr cottage. Zeleninu stačí nakrájet a promíchat s mléčnou surovinou. K tomu sůl, pepř a čerstvé bylinky, třeba kopr nebo pažitka, a můžete mazat na chleba.

Stran kombinací se kedlubna dobře hodí k bramborám, a to jak v zapečené formě třeba se sýrem, tak jako kedlubnová omáčka k vařeným bramborám. Brambory se neztratí ani v kedlubnové polévce. Anebo servírujte bramborové knedlíky ke kedlubnovému „zelí“. O zelí z brukve psala už Anuše Kejřová, slavná česká úsporná kuchařka:

 
Kedlubnové listy lze uvařit na způsob špenátu nebo z nich vyrobit pesto. Velkou dobrotou mohou být vydlabané kedlubny naplněné směsí kořenové zeleniny, pórku a mletého masa, posypané sýrem a zapečené. Plněné kedlubny lze připravit i ve vegetariánské verzi, kdy se maso vymění za žampiony. Pozor! Než kedlubny zapečete, musíte je uvařit. Směs do nich se dělá na pánvi zvlášť. Díky tomu můžete vynechat krok se zapékáním a podávat pouze vařené kedlubny.

Řízek bez masa

Máte doma vegetariána a chystáte řízky, které vám jíst nebude? Přihoďte mezi plátky naklepaného masa i několik větších plátků kedlubny. Stačí je obalit v trojobalu jako klasické řízky a úplně stejně je také osmažit. Zní to možná překvapivě, ale smažená kedlubna chutná výborně a je úžasně šťavnatá.

A když už jsme u smažených dobrot; z kedlubny můžete vykouzlit i výborné hranolky. Kromě cca třech kedluben budete potřebovat jen grilovací koření na zeleninu, sůl a pepř a trochu olivového oleje. Brukve stačí oloupat a nakrájet na hranolky, pokapat je olejem, přidat koření a dobře promíchat, aby se všechny hranolky v marinádě obalily. Pak je můžete udělat na pánvi nebo ve friťáku, zdravější variantou je péct je cca 20 minut na 200°C.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více