Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána

11. 5. 2021 16:04

Vaření Kateřina Horáková

Zdroj: Toprecepty, Jurgen.k Zdroj: Toprecepty, Jurgen.k
Kedluben, nebo kedlubna? Ať už říkáte cokoliv, pod obojím se skrývá v Česku velmi oblíbená zelenina, jejíž sezóna právě teď startuje. Křehká brukev plná vitamínů a minerálů se dá v kuchyni upravit na tisíce způsobů...

Proč si zamilovat kedlubny?

Češi kedlubny milují. Daří se jim u nás a jsou k dostání od května až do podzimu. Právě teď tedy začíná jejich sezóna. Kedlubny mají široké využití v kuchyni, ale to není jediný důvod, proč si je zamilovat. Obsahují totiž vitamín C a vápník - ale pozor, obojího najdeme více v listech, které často zbytečně vyhazujeme, protože jíme hlavně hlízy. 

Kedlubny vedle toho obsahují také draslík, hořčík mangan a železo, najdeme v nich vitamíny skupiny B, kyselinu listovou a hodně vlákniny. Ta snižuje hladinu cholesterolu a zajišťuje správný chod našeho zažívání. A k tomu všemu navíc mají kedlubny hrozně málo kalorií.

Pikantní pomazánka

Kedlubna je vynikající i jen syrová, nakrájená a pozor - posolená. Právě sůl vyzdvihne její pikantní chuť i křehkost. Výborná pomazánková kombinace je kudlubna a ředkvičky. Zeleniny podobného typu mají obě řízný šmak a jsou křupavé. Onen říz je ovšem potřeba trochu zjemnit, k čemuž poslouží tvaroh nebo ve více fit verzi sýr cottage. Zeleninu stačí nakrájet a promíchat s mléčnou surovinou. K tomu sůl, pepř a čerstvé bylinky, třeba kopr nebo pažitka, a můžete mazat na chleba.

Stran kombinací se kedlubna dobře hodí k bramborám, a to jak v zapečené formě třeba se sýrem, tak jako kedlubnová omáčka k vařeným bramborám. Brambory se neztratí ani v kedlubnové polévce. Anebo servírujte bramborové knedlíky ke kedlubnovému „zelí“. O zelí z brukve psala už Anuše Kejřová, slavná česká úsporná kuchařka:

 
Kedlubnové listy lze uvařit na způsob špenátu nebo z nich vyrobit pesto. Velkou dobrotou mohou být vydlabané kedlubny naplněné směsí kořenové zeleniny, pórku a mletého masa, posypané sýrem a zapečené. Plněné kedlubny lze připravit i ve vegetariánské verzi, kdy se maso vymění za žampiony. Pozor! Než kedlubny zapečete, musíte je uvařit. Směs do nich se dělá na pánvi zvlášť. Díky tomu můžete vynechat krok se zapékáním a podávat pouze vařené kedlubny.

Řízek bez masa

Máte doma vegetariána a chystáte řízky, které vám jíst nebude? Přihoďte mezi plátky naklepaného masa i několik větších plátků kedlubny. Stačí je obalit v trojobalu jako klasické řízky a úplně stejně je také osmažit. Zní to možná překvapivě, ale smažená kedlubna chutná výborně a je úžasně šťavnatá.

A když už jsme u smažených dobrot; z kedlubny můžete vykouzlit i výborné hranolky. Kromě cca třech kedluben budete potřebovat jen grilovací koření na zeleninu, sůl a pepř a trochu olivového oleje. Brukve stačí oloupat a nakrájet na hranolky, pokapat je olejem, přidat koření a dobře promíchat, aby se všechny hranolky v marinádě obalily. Pak je můžete udělat na pánvi nebo ve friťáku, zdravější variantou je péct je cca 20 minut na 200°C.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?

Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?

Někdy se jí říká těstovinová rýže, byť s rýží nemá nic společného. Dokonce tak ani nevypadá a ani…
Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš

Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš

Češi jsou chalupářský národ a tak se v letních měsících mnoho velkých měst na víkendy vylidňuje. S…
Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?

Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?

Když má člověk nějaká zdravotní omezení nebo se z jiných důvodů rozhodne ze svého jídelníčku určité…
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma

Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma

Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo rádi ochutnáváte pokrmy cizích zemí? V obou případech…
Domácí chuťovky k pivu: Upečte slané tyčinky nebo párky v županu za pár korun

Domácí chuťovky k pivu: Upečte slané tyčinky nebo párky v županu za pár korun

Kdo neskáče, není Čech! 11. června startuje Mistrovství Evropy ve fotbale (Euro). Tenhle sport u…
Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou

Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou

Máte rádi palačinky, ale vadí vám, že nejsou nadýchané? Zkuste omelety! Skvělý moučník máte…
Kultovní Schwarzwaldský dort je inspirován německým krojem. Jak má správně vypadat?

Kultovní Schwarzwaldský dort je inspirován německým krojem. Jak má správně vypadat?

Nadýchaný čokoládový piškot s bohatou višňovou náplní, šlehačkou, višňovým likérem, čokoládou a…
Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr

Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr

Ať už máte, nebo nemáte rádi mrkev, až někde narazíte na mrkvový dort, nenechte si ho ujít.…