Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší hranolky nejsou jen z brambor: Zkuste třeba mrkvové, lilkové nebo z červené řepy!
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Kdo by nemiloval hranolky? Pravý americký hamburger by se bez nich neobešel, stejně tak neoddělitelně patří k belgické či francouzské kuchyni. Děti se po nich mohou doslova utlouct a i pro dospělé jsou často jednou z nejoblíbenějších příloh. A stejně tak dobré jsou i ty zeleninové.

Trochu zdravější pečené a navíc zeleninové

Při zmínce o hranolkách si každý představí ty bramborové, osmažené ve vysoké vrstvě oleje dozlatova. Jejich chuť je sice dokonalá, ovšem i přes argumenty, že brambory jsou také zelenina, musí každý uznat, že hranolky zdravé příliš nejsou. Chcete-li si je udělat trochu zdravější a dietnější, můžete je upéct v troubě. Pečené hranolky nejsou tak nasáklé olejem, jsou tedy mnohem méně tučné a zůstane v nich i větší množství živin. Pokud byste je chtěli odlehčit ještě víc a snažíte se vyhýbat běžným přílohám, nedělejte je z brambor. Hranolky totiž můžete připravit z mnoha druhů kořenové zeleniny, ale třeba i z lilku, kedluben nebo třeba tuřínu. Použít zkrátka můžete jakoukoliv zeleninu, která je v syrovém stavu tužší a není moc šťavnatá. Výhodou zeleninových hranolek je, že obsahují méně kalorií. Navíc jsou ideální možností, jak zeleninu propašovat k jejím zarytým odpůrcům z řad dětí.

Hlavně správně nakrájet

Příprava zeleninových hranolek je velice snadná. Zeleninu stačí jen očistit, nakrájet na delší kousky, zakápnout olejem, posypat kořením a upéct. I v troubě se hranolky dají upéct krásně dokřupava. Když k nim navíc připravíte nějaký neobvyklý dip či dresink, na ty bramborové s kečupem téměř zapomenete. A samozřejmě jsou i vynikající přílohou k masu. Jednou z nejdůležitějších věcí při přípravě domácích hranolků je, aby byla zelenina stejnoměrně nakrájená. Hranolky nemusí být úplně dokonale tvarované a rovné, ale všechny by měly být přibližně stejně silné. Tak zajistíte, že se upečou rovnoměrně. V opačném případě budou malé hranolky rozvařené nebo spálené, zatímco ty nakrájené na větší kousky se nepropečou celé. Nejlepší je, když je tloušťka asi 1,3 cm (délka pak záleží na druhu zeleniny), takové se uvnitř nejlépe propečou a netrvá to ani příliš dlouho. Hranolky se pak potřou olivovým olejem a při vysoké teplotě se pečou v troubě, dokud nejsou uvnitř měkké a na povrchu křupavé. Chcete-li hranolky ještě vylepšit, stačí jen přidat čerstvé či sušené bylinky nebo strouhaný sýr, případně můžete na jejich potření použít nějaký ochucený olej. A pokud byste se nemohli rozhodnout, jaké udělat, inspirujte se našimi nápady.

Z červené řepy

Hranolky z červené řepy vás dostanou svou sladkou a zemitou chutí. Předehřejte troubu na 200 °C. Připravte si dvě větší červené řepy – jejich váha by měla být dohromady asi 1 kg. Oloupejte je a nakrájejte na tyčinky široké půl palce. Promíchejte je s 1 lžící olivového oleje a 1/2 lžičky soli. Rozložte je v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 až 25 minut. Mezitím si nastrouhejte parmazán a jím hranolky nakonec posypejte. Sýr je tak i dosolí a dochutí.

Z pastináku

Díky své pevné struktuře a délce je skvělým kandidátem na hranolky i pastinák. Jeho zemitou chuť výborně doplníte nasekaným čerstvým rozmarýnem. Oloupejte čtyři velké pastináky a nakrájejte je na špalíčky široké asi jeden centimetr. Promíchejte je s 1 lžící olivového oleje, 1/2 lžičky soli a 1 lžící nasekaného čerstvého rozmarýnu. Rozložte je v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem a pečte při teplotě 200 °C 20 až 25 minut.

Mrkvové

Sladkým mrkvovým hranolkům můžete dodat pikantní nádech pomocí ostré kořenicí pasty harissa populární na Blízkém východě a na severu Afriky. Oloupejte šest až osm středně velkých mrkví. Pak je nakrájejte na tyčinky. Promíchejte je s 1 lžící olivového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky harissy a 1 lžičkou římského kmínu. Rozložte je v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem a pečte při teplotě 200 °C 20 až 25 minut. K těmto trochu orientálním hranolkům se výborně hodí lehký dresink z tahini pasty – 80 ml tahini pasty smíchejte s jedním nadrceným stroužkem česneku, 1 lžící olivového oleje, 2 lžícemi citronové nebo limetkové šťávy. Postupně přidávejte vlažnou vodu a šlehejte, dokud nedosáhnete ideální konzistence dresinku.

Lilkové

Na hranolky se kupodivu hodí i tato měkčí zelenina. Jen je třeba je předem obalit ve strouhance, aby si hranolky udržely tvar a byly křupavé. Předehřejte troubu na 200 °C. Omyjte jeden střední lilek o váze asi půl kilogramu. Rozpulte ho a nakrájejte ho na centimetrové plátky. Do malé misky rozklepněte jedno vejce a prošlehejte. V samostatné misce smíchejte 1/2 šálku panko strouhanky nebo jemně mleté kukuřičné mouky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky česnekového prášku a 1/4 lžičky kmínu. Lilek obalte nejprve ve vajíčku a poté ve směsi strouhanky. Jednotlivé kousky položte těsně vedle sebe na plech s pečicím papírem a pečte 15 až 20 minut, dokud nebudou zlatohnědé a křupavé.

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více