Nejlepší hranolky nejsou jen z brambor: Zkuste třeba mrkvové, lilkové nebo z červené řepy!
25. 1. 2022 Vaření
Kdo by nemiloval hranolky? Pravý americký hamburger by se bez nich neobešel, stejně tak neoddělitelně patří k belgické či francouzské kuchyni. Děti se po nich mohou doslova utlouct a i pro dospělé jsou často jednou z nejoblíbenějších příloh. A stejně tak dobré jsou i ty zeleninové.
Trochu zdravější pečené a navíc zeleninové
Při zmínce o hranolkách si každý představí ty bramborové, osmažené ve vysoké vrstvě oleje dozlatova. Jejich chuť je sice dokonalá, ovšem i přes argumenty, že brambory jsou také zelenina, musí každý uznat, že hranolky zdravé příliš nejsou. Chcete-li si je udělat trochu zdravější a dietnější, můžete je upéct v troubě. Pečené hranolky nejsou tak nasáklé olejem, jsou tedy mnohem méně tučné a zůstane v nich i větší množství živin. Pokud byste je chtěli odlehčit ještě víc a snažíte se vyhýbat běžným přílohám, nedělejte je z brambor. Hranolky totiž můžete připravit z mnoha druhů kořenové zeleniny, ale třeba i z lilku, kedluben nebo třeba tuřínu. Použít zkrátka můžete jakoukoliv zeleninu, která je v syrovém stavu tužší a není moc šťavnatá. Výhodou zeleninových hranolek je, že obsahují méně kalorií. Navíc jsou ideální možností, jak zeleninu propašovat k jejím zarytým odpůrcům z řad dětí.
Mohlo by vás zajímat
Hlavně správně nakrájet
Příprava zeleninových hranolek je velice snadná. Zeleninu stačí jen očistit, nakrájet na delší kousky, zakápnout olejem, posypat kořením a upéct. I v troubě se hranolky dají upéct krásně dokřupava. Když k nim navíc připravíte nějaký neobvyklý dip či dresink, na ty bramborové s kečupem téměř zapomenete. A samozřejmě jsou i vynikající přílohou k masu. Jednou z nejdůležitějších věcí při přípravě domácích hranolků je, aby byla zelenina stejnoměrně nakrájená. Hranolky nemusí být úplně dokonale tvarované a rovné, ale všechny by měly být přibližně stejně silné. Tak zajistíte, že se upečou rovnoměrně. V opačném případě budou malé hranolky rozvařené nebo spálené, zatímco ty nakrájené na větší kousky se nepropečou celé. Nejlepší je, když je tloušťka asi 1,3 cm (délka pak záleží na druhu zeleniny), takové se uvnitř nejlépe propečou a netrvá to ani příliš dlouho. Hranolky se pak potřou olivovým olejem a při vysoké teplotě se pečou v troubě, dokud nejsou uvnitř měkké a na povrchu křupavé. Chcete-li hranolky ještě vylepšit, stačí jen přidat čerstvé či sušené bylinky nebo strouhaný sýr, případně můžete na jejich potření použít nějaký ochucený olej. A pokud byste se nemohli rozhodnout, jaké udělat, inspirujte se našimi nápady.
Z červené řepy
Hranolky z červené řepy vás dostanou svou sladkou a zemitou chutí. Předehřejte troubu na 200 °C. Připravte si dvě větší červené řepy – jejich váha by měla být dohromady asi 1 kg. Oloupejte je a nakrájejte na tyčinky široké půl palce. Promíchejte je s 1 lžící olivového oleje a 1/2 lžičky soli. Rozložte je v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 až 25 minut. Mezitím si nastrouhejte parmazán a jím hranolky nakonec posypejte. Sýr je tak i dosolí a dochutí.
Mohlo by vás zajímat
Z pastináku
Díky své pevné struktuře a délce je skvělým kandidátem na hranolky i pastinák. Jeho zemitou chuť výborně doplníte nasekaným čerstvým rozmarýnem. Oloupejte čtyři velké pastináky a nakrájejte je na špalíčky široké asi jeden centimetr. Promíchejte je s 1 lžící olivového oleje, 1/2 lžičky soli a 1 lžící nasekaného čerstvého rozmarýnu. Rozložte je v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem a pečte při teplotě 200 °C 20 až 25 minut.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Mrkvové
Sladkým mrkvovým hranolkům můžete dodat pikantní nádech pomocí ostré kořenicí pasty harissa populární na Blízkém východě a na severu Afriky. Oloupejte šest až osm středně velkých mrkví. Pak je nakrájejte na tyčinky. Promíchejte je s 1 lžící olivového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky harissy a 1 lžičkou římského kmínu. Rozložte je v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem a pečte při teplotě 200 °C 20 až 25 minut. K těmto trochu orientálním hranolkům se výborně hodí lehký dresink z tahini pasty – 80 ml tahini pasty smíchejte s jedním nadrceným stroužkem česneku, 1 lžící olivového oleje, 2 lžícemi citronové nebo limetkové šťávy. Postupně přidávejte vlažnou vodu a šlehejte, dokud nedosáhnete ideální konzistence dresinku.
Mohlo by vás zajímat
Lilkové
Na hranolky se kupodivu hodí i tato měkčí zelenina. Jen je třeba je předem obalit ve strouhance, aby si hranolky udržely tvar a byly křupavé. Předehřejte troubu na 200 °C. Omyjte jeden střední lilek o váze asi půl kilogramu. Rozpulte ho a nakrájejte ho na centimetrové plátky. Do malé misky rozklepněte jedno vejce a prošlehejte. V samostatné misce smíchejte 1/2 šálku panko strouhanky nebo jemně mleté kukuřičné mouky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky česnekového prášku a 1/4 lžičky kmínu. Lilek obalte nejprve ve vajíčku a poté ve směsi strouhanky. Jednotlivé kousky položte těsně vedle sebe na plech s pečicím papírem a pečte 15 až 20 minut, dokud nebudou zlatohnědé a křupavé.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Je tady advent Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí.… Číst více
Jak připravit vinnou klobásu. Naučíme vás dva způsoby
Vinná klobása nechybí ve svátečním období na slavnostní tabuli. Před přípravou se nejčastěji smotává do spirály a propíchnutím špejlí napříč se… Číst více
Jak vykuchat kapra v 5 krocích. Na co si dát při práci pozor
Velmi často si doneseme domů kapra už vykuchaného, ale co když dostanete od souseda rybáře kapra v celku? Potom je potřeba postavit se ke kuchyňské… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Kouzelný čas adventní: Pojďte se s námi podívat, jak jej lidé prožívali dříve
Už je to tady… dnes konečně zapálíme první svíčku… Číst více
Vánoční zvyky a tradice: Jaké z nich znáte a které stále dodržujete? Připomeneme si ty nejzajímavější
Velkou touhou lidí je být zdravý, milovaný a žít v blahobytu. Právě s těmito přáními je většina zvyků, dodržovaných u Štědrovečerní tabule, spojena.… Číst více
Zítra přijde Mikuláš. Přečtěte si, jak se slaví ve světě a připravte dětem medové certličky
Na Mikuláše se děti těší téměř stejně jako na… Číst více
Jak na masopustní vrkoče: Nadýchané sváteční koláče voní tvarohem a vanilkou a tradičně se pekly k muzice
K masopustu patří hlavně koblihy, za starých časů… Číst více
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Pečení je s Velikonocemi velmi úzce spjato. Petra… Číst více
Jak naporcovat kapra? Poradíme, jak připravit filet z kapra krok za krokem
Kapr je naším tradičním vánočním pokrmem. Bohužel mnoho lidí jí kapra jen jednou ročně a když toto období nastane, nevědí si s rybou pořádně rady.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak a s čím servírovat pomazánky? Důležité jsou kombinace chutí i lákavý vzhled
Britská specialita fish & chips: Ryba s hranolky se typicky podává s hráškovým pyré a octem
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 16 hodinami
Banana split
Přidáno před 16 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33