Domácí hranolky

Nonya Kuchař: Nonya

Bramborová jídla 32 názorů

Suroviny

brambory typ C
olej nebo sádlo
sůl
cukr
Recept si zatím oblíbilo 23 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Tak ako kolace maju specificku muku tak aj na hranolky su najlepsie specificke zemiaky a su to mucne zemiaky - C. Aby sme dosiahli lahke nadychane vnutro a nie solidnu slizku konzistenciu aku maju salatove A-cka.

  2. Vyberieme si podlhovaste zemiaky a najednoduchsie je ich krajat na mandoline aby sme mali rovnaku velkost. Jedny z najlepsich hranolkov robi Canadska NYF. » www.newyorkfries.com/menu.

  3. Poriadne umyjeme orajbeme ale supku nechame.

  4. Nakrajane zemiaky dame do vody odmocit ( ked mame lacnu vodu dame na 5 minut pod tecucu vodu vyplavit skrob).

  5. Zlejeme a dame naspat do misky a zalejeme horucou vodou a pridame lyzicu cukru … ano cukru nie soli dovod je ze dosiahneme lahsie zlate hranolky a nechame vo vode 15 minut.

  6. Zcedime, vysusime a odlozime do mrazaku na 15 minut este dosusit.

  7. Najlepsie hranolky dosiahneme ked ich vyprazame na masti ( najlepsie na kacacej. Ked nemame pouzijeme olej bez chuti- rastlinny.

  8. Olej nahrejeme na nizsiu teplotu na 160 C a hranolky vyprazame len do biela na etapy.

  9. Vyberieme a na mriezku a nechame odkvapkat ( takto pred prazenene hranolky mozeme odlozit na dlhsie do mrazaku na neskorsie pouzitie.

  10. Olej zvysime na 180 C hranolky vlozime naspat a doprazime – zafarbime cca 5 minut.

  11. Osusime na mriezke a az teraz posolime.

  12. Dobru chut, budete mat z vonku chrumkave a vo vnutry nadychane lahke hranolky a ked si k tomu dame cerstvu rybku mame super fish and chip - ( ja som robil bez fritezy )

Poznámka

Vacsina jednoduchych receptov ma vychytavky a triky, ci je to kysnute cesto, alebo listkove. Tak isto su to aj obycajne hranolky, ktore vacsinou skoncia ako olejom napite mlandrave cudo.

Vela lepsich restauracii si robi svoje hranolky je to asi taky rozdiel ako polievka zo sacku a dobry domaci vyvar. Tu je ako to robia:

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 52 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí hranolky

  • zuzka zuzka(neregistrovaná)

    ja varim nakrajane zemiaky asi 5-10min vo vode s octom.....tak jedna lyzica octu (davam jablcny)na 0,5kg zemiakov.....efekt ten isty ako ked sa da cukor....hranolky sa nebudu rozpadavat........inak dalsi postup ten isty....vysusit.dat schladit do chladnicky/mraziaku a prvy krat vyprazit 1-2min.......zase nechat schladit...a vyprazit druhy krat kolko zjeme 5-6min do zlatista.....ostatok ostane ako polotovar:-)
    a Verunka ano existuju aj slovenske stranky na recepty, ale slovaci a cesi si rozumeju a rozumiet budu...tak preco by mal byt s tym nejaky problem??:yes::-):-)

    Odpovědět

  • Kadlik Kadlik

    Ano, i zdánlivě "obyčejná" věc může být kumšt!!! A díky za tenhle recept!:yes:

    Odpovědět

  • Daniella O. Daniella O.

    Nedelam jine hranolky, nez domaci, protoze chut je opravdu nezamenitelna. Postup mam prakticky stejny, pouze nedavam predsmazene hranolky zchadit do mrazaku, ale do misy se studenou vodou a ledem. Potom je dulezite poradne vysusit uterkou, aby nam to neprskalo ;-). Fritaky pouzivam dva, v prvnim predsmazim a ve druhem dokoncuji, tim se zachova delsi trvanlivost oleje pred prepalenim a praci urychluje.Pridavam bod a uznani za perfektne popsany recept. Slovenstinu vitam :yes::yes::yes:.

    Odpovědět

  • petruna petruna(neregistrovaná)

    Konečně recept,jak mý být:-O:yes:

    Odpovědět

  • maria maria(neregistrovaná)

    dekuji,konecne dobry recept na hranolky,staci mala vychytavka a je to super,posli dalsi dobroty,l eti dik na slovensko.

    Odpovědět

  • marieveji neregistrovaný marieveji neregistrovaný(neregistrovaný)

    pro petra Vámi označený recept na hranolky se čte velmi dobře,ale vám dělá zřejmě potíž čtení.Třeba by to chtělo znovu do školy.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Mňam, křupla bych si :-p:-p

    Odpovědět

  • petra petra(neregistrovaná)

    Já nemám vůbec nic proti slovenštině, ale tenhle recept se mi taky výjimečně špatně čte...

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Neobyčejně krásný obyčejný recept;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • Vladimír Vladimír(neregistrovaný)

    Ale no tak, Verunko .... opravdu potřebujete na halušky překlad??Nonya: Děkuji za recept - konečně vím, kde jsem asi dělal chyby u "obyčejných" hranolek :-) Slovenské autory vítám, na slovenské weby chodím též. Pište prosím dál :yes:

    Odpovědět

  • Slovenka Slovenka(neregistrovaná)

    VERUNKA:milá Verunka, je mi z vás smutno, predsa mi sme si stále rozumeli a kto chce rozumie aj teraz, :-(

    Odpovědět

  • Hambro Hambro

    Coleta: Pokud budeš pozorně číst, dozvíš se to hned na začátku receptu v části 2. ;-)

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Krásný recept napsaný krásnou slovenštinou. Jen mi prozraďte čím krájíte, takové krásné kousky nikdy nemám. Máte na to nějaký speciální kráječ?

    Odpovědět

  • rujet rujet

    Zítra mi přijede syn, který hranolky zbožňuje.Má je tedy mít. Těším se na jejich přípravu. Jen mimochodem - slovenštinu mám moc ráda psanou a ještě víc mluvenou.Prosím o další recepty.

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Pořád lepší slovensky psaný super recept:yes:, než to množství přidávaných receptů, které se pořád opakují v poslední době:-S
    Připomínka Verunky je docela mimo. Zajímavé, že se neozvala na ty jiné cizácké názvy;-)

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: domací hranolky domácí hranolky recept hranolky recept na domácí hranolky jak udělat domácí hranolky recept na hranolky hranolky recept recept hranolky hranolky domácí jak zamrazit domácí hranolky recept domaci hranolky jak zamrazit hranolky jak na domácí hranolky jak na hranolky jak se dělají domácí hranolky recepty na hranolky domacihranolky obyčejná jídla recepty domavci hranolky domácí hranolky recepty

Zapomněl/a jsem heslo