Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Černá rýže s restovanými batáty

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 791 kJ /
906 kcal
Bílkoviny17,92 g
Tuky1,78 g
Vláknina5,73 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 16 mg
Sůl0,08 g
Sacharidy202,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Černou rýži propláchneme a dáme vařit podle návodu. Moje se vařila v 1¾ násobku vody asi 35 minut. Krok 2: Mezitím si oloupeme batát a nakrájíme ho na kousky. Krok 3: Batát poté osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a opékáme dozlatova. Menším kouskům stačí asi deset minut. Krok 4: Přidáme malou špetku rozmarýnu kvůli vůni. Krok 5: Na závěr přimícháme hrášek a uvařenou černou rýži a lehce promícháme.

Zveřejněno 21. 3. 2015 20:29

Poznámka autorky petram

Černá rýže byla nedávno prohlášena za tzv. superfood (superpotravinu, potravinu nabitou vitamíny a minerály a cennými stopovými prvky). Na rozdíl od západního světa, který ji teprve pomalu objevuje, je na východě už dlouho známá. Tradiční čínská medicína ji doporučuje pro posílení funkce ledvin, proti anémii, pro zlepšení krevní cirkulace, léčbu cukrovky či posílení zraku.

Černá rýže obsahuje 18 aminokyselin, zinek, měď, železo a také celou škálu barviv a biologicky aktivních látek. Nejčastěji zmiňované jsou antokyaniny, které mají silné antioxidační schopnosti. Podle výzkumů obsahuje jedna lžíce otrub z černé rýže více antioxidantů než jedna lžíce borůvek, přitom má méně cukru, více vlákniny a více vitamínu E. Silné antioxidační a protizánětlivé působení je spojeno s protirakovinným účinkem. Díky vysokému obsahu vlákniny je účinná i v předcházení civilizačních chorob (včetně cukrovky, obezity či srdečních chorob).

Ještě malá poznámka na okraj – černá rýže není ve skutečnosti černá, ale tmavě fialová. A velmi ochotně se o svou fialovou barvu dělí se vším, co potká (s vodou, ve které se vaří, s utěrkou, do které otřeme kapku, s dřevěnou vařečkou…).

Zajímavé srovnání (převzato z http://www.organicauthority.com): ¼ šálku rýže (neuvařené) obsahuje:

Bílá rýže: 180 kalorií, 53 g sacharidů, 2 g vlákniny, 3 g bílkovin

Hnědá rýže: 170 kalorií, 46 g sacharidů, 2 g vlákniny, 4 g bílkovin

Černá rýže: 160 kalorií, 34 g sacharidů, 2 g vlákniny, 5 g bílkovin

Tip na vaření: rýži předem namočit, nejméně na hodinu, lépe na 12 hodin. Vařím ji pak ve stejné vodě, v jaké se namáčela, abych ji neokradla o cenné živiny. Na vaření rýže jako přílohy používáme cca 1.25 až 1.5 násobek vody.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Černá rýže s restovanými batáty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7wrG

Podobné recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Černá rýže s restovanými batáty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7wrG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Pechova.veronika84: To mám radost! Děkuji za vyzkoušení a za krásné fotky! :-K

Výborný, super. Udělám brzy zas. Moc mi to chutná.

ZFranclova 20. 10. 2015 14:56
Peppa: Díky za podrobnou informaci :-K. Cibulí barvím taky, ale pomocí té černé rýže jsem chtěla zkusit fialová vejce. Tak příště zkusím aspoň tu červenou cibuli.

ZFranclova:Recept jsem nasla v nahodnych, tak odepisuji. Bohuzel na vajicka barva z ryze, cervene repy nebo zeli nechyta. Funguje to pouze se slupkami od cibule -sbiram je urcite tak 1-2 mesice pred velikonocemi, aby barva byla co nejtmavsi (slupky z cervene cibule jsem jeste nezkousela, mam ale v planu).
Cervenou repou, cibuli, cervenym zelim se daji barvit/batikovat latky, odevy (barva vydrzi tak 1 sezonu dle noseni+prani, nesmi se vyprat z savu nebo sode-odbarvi se). Tmavou ryzi jeste nemam vyzkousenou. Hodne uspechu pri barveni!:-)

ZFranclova: To bohužel netuším.

ZFranclova 7. 4. 2015 21:29
petram: Zdravím, myslím, že jsem měla místo vynikající napsat EXCELENTNÍ. Je to jemná božská mana!! I bez toho masa.
Ale píšu kvůli něčemu jinému: Ty říkáš, že rýže obarví vše, s čím přijde do styku. Tak jsem se tím inspirovala a chtěla mít fialová velikonoční vejce. Třeba jsme měli rýži trochu jinou než Ty, ale nepovedlo se to. Nebo barví jen rýže a její voda ne?

ZFranclova: Děkuji za vyzkoušení a za zpětnou vazbu. Jsem moc ráda, že rodině chutnalo.

ZFranclova 2. 4. 2015 14:10
Dobré, dokonce vynikající jídlo. Včera si všichni přidávali, dokonce i vnoučata včetně toho nejmladšího 1 a 1/2 letého. Protože jsme masožravci, ještě zvlášť jsem udělala restované mleté maso s omáčkou Sugo a strouhaným sýrem. Kdo chtěl, dal si to k té výborné rýži s batáty. Zbytky si snacha ráda odvezla domů. :-):yes:

To se mi líbí :-p:yes:

Tématické fráze:
černá rýže recepty, cerna ryze, černá rýže recept, jak se vaří černá rýže, bataty recepty, recepty z cerne ryze, batáty a cukrovka, recept černá rýže, batáty recept, jak uvařit černou rýži, recepty černá rýže, jak varit cernou ryzi, recepty batáty, recepty s batáty, recepty s černou rýží, recept na batáty, nejméně kalorická rýže, černá rýže- recept, jak dlouho se vaří batáty, batáty při cukrovce

Suroviny:
rýže, batáty, hrášek sterilovaný, olej, sůl, pepř, česnek, rozmarýn

Přidat fotografie receptu