Černá rýže s restovanými batáty

petram Kuchařka: petram

Bezmasá jídla 7 názorů

Suroviny

1 hrnek černé rýže
1 větší batát
2 hrsti sterilovaného hrášku nebo mraženého hrášku
olej
sůl
pepř
1 stroužek česneku
špetka rozmarýnu
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Černou rýži propláchneme a dáme vařit podle návodu. Moje se vařila v 1¾ násobku vody asi 35 minut.

  2. Mezitím si oloupeme batát a nakrájíme ho na kousky.

  3. Batát poté osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a opékáme dozlatova. Menším kouskům stačí asi deset minut.

  4. Přidáme malou špetku rozmarýnu kvůli vůni.

  5. Na závěr přimícháme hrášek a uvařenou černou rýži a lehce promícháme.

Poznámka

Černá rýže byla nedávno prohlášena za tzv. superfood (superpotravinu, potravinu nabitou vitamíny a minerály a cennými stopovými prvky). Na rozdíl od západního světa, který ji teprve pomalu objevuje, je na východě už dlouho známá. Tradiční čínská medicína ji doporučuje pro posílení funkce ledvin, proti anémii, pro zlepšení krevní cirkulace, léčbu cukrovky či posílení zraku.

Černá rýže obsahuje 18 aminokyselin, zinek, měď, železo a také celou škálu barviv a biologicky aktivních látek. Nejčastěji zmiňované jsou antokyaniny, které mají silné antioxidační schopnosti. Podle výzkumů obsahuje jedna lžíce otrub z černé rýže více antioxidantů než jedna lžíce borůvek, přitom má méně cukru, více vlákniny a více vitamínu E. Silné antioxidační a protizánětlivé působení je spojeno s protirakovinným účinkem. Díky vysokému obsahu vlákniny je účinná i v předcházení civilizačních chorob (včetně cukrovky, obezity či srdečních chorob).

Ještě malá poznámka na okraj – černá rýže není ve skutečnosti černá, ale tmavě fialová. A velmi ochotně se o svou fialovou barvu dělí se vším, co potká (s vodou, ve které se vaří, s utěrkou, do které otřeme kapku, s dřevěnou vařečkou…).

Zajímavé srovnání (převzato z http://www.organicauthority.com): ¼ šálku rýže (neuvařené) obsahuje:

Bílá rýže: 180 kalorií, 53 g sacharidů, 2 g vlákniny, 3 g bílkovin

Hnědá rýže: 170 kalorií, 46 g sacharidů, 2 g vlákniny, 4 g bílkovin

Černá rýže: 160 kalorií, 34 g sacharidů, 2 g vlákniny, 5 g bílkovin

Tip na vaření: rýži předem namočit, nejméně na hodinu, lépe na 12 hodin. Vařím ji pak ve stejné vodě, v jaké se namáčela, abych ji neokradla o cenné živiny. Na vaření rýže jako přílohy používáme cca 1.25 až 1.5 násobek vody.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Černá rýže s restovanými batáty

  • ZFranclova ZFranclova

    Peppa: Díky za podrobnou informaci :-K. Cibulí barvím taky, ale pomocí té černé rýže jsem chtěla zkusit fialová vejce. Tak příště zkusím aspoň tu červenou cibuli.

    Odpovědět

  • Peppa Peppa

    ZFranclova:Recept jsem nasla v nahodnych, tak odepisuji. Bohuzel na vajicka barva z ryze, cervene repy nebo zeli nechyta. Funguje to pouze se slupkami od cibule -sbiram je urcite tak 1-2 mesice pred velikonocemi, aby barva byla co nejtmavsi (slupky z cervene cibule jsem jeste nezkousela, mam ale v planu).
    Cervenou repou, cibuli, cervenym zelim se daji barvit/batikovat latky, odevy (barva vydrzi tak 1 sezonu dle noseni+prani, nesmi se vyprat z savu nebo sode-odbarvi se). Tmavou ryzi jeste nemam vyzkousenou. Hodne uspechu pri barveni!:-)

    Odpovědět

  • petram petram(autorka receptu)

    ZFranclova: To bohužel netuším.

    Odpovědět

  • ZFranclova ZFranclova

    petram: Zdravím, myslím, že jsem měla místo vynikající napsat EXCELENTNÍ. Je to jemná božská mana!! I bez toho masa.
    Ale píšu kvůli něčemu jinému: Ty říkáš, že rýže obarví vše, s čím přijde do styku. Tak jsem se tím inspirovala a chtěla mít fialová velikonoční vejce. Třeba jsme měli rýži trochu jinou než Ty, ale nepovedlo se to. Nebo barví jen rýže a její voda ne?

    Odpovědět

  • petram petram(autorka receptu)

    ZFranclova: Děkuji za vyzkoušení a za zpětnou vazbu. Jsem moc ráda, že rodině chutnalo.

    Odpovědět

  • ZFranclova ZFranclova

    Dobré, dokonce vynikající jídlo. Včera si všichni přidávali, dokonce i vnoučata včetně toho nejmladšího 1 a 1/2 letého. Protože jsme masožravci, ještě zvlášť jsem udělala restované mleté maso s omáčkou Sugo a strouhaným sýrem. Kdo chtěl, dal si to k té výborné rýži s batáty. Zbytky si snacha ráda odvezla domů. :-):yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    To se mi líbí :-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: černá rýže recepty cerna ryze černá rýže recept jak se vaří černá rýže recepty z cerne ryze batáty a cukrovka bataty recepty jak uvařit černou rýži recept černá rýže jak varit cernou ryzi recepty s batáty recepty s černou rýží recepty černá rýže recepty batáty nejméně kalorická rýže černá rýže- recept recept na batáty batáty při cukrovce recepty na cernou ryzi jak dlouho se vaří batáty

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít