Kuřecí satay s hnědou rýží a tmavou arašídovou omáčkou

Drůbeží maso Doba přípravy: 20 minut 2 názory

Drůbeží maso Doba přípravy: 20 minut 2 názory

Suroviny 2 porce

300 g kuřecího / krůtího masa
marináda
1 lžíci oleje /arašíd. nebo jiný
1 lžíce světlé sójové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
1 stroužek česneku
pepř dle chuti
omáčka
2 lžíce arašídového másla
100 ml kuřecího vývaru /nebo voda a sypký
1 lžíce tmavé sójové omáčky
1 lžíce rybí nebo dle chuti víc
1 lžička sriracha
1 lžička medu
1 lžička nastrouhaného zázvoru
1 stroužek česneku
dále 1 limetka
chilli paprička
černý sezam
lístky koriandru

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné kuřecí prsní maso nakrájíme na dlouhé proužky a dáme do uzavíratelné misky. Přidáme ingredience na marinádu, dobře zapracujeme do masa, uzavřeme misku a dáme do chladničky marinovat.
    Nejlépe do druhého dne nebo alespoň 1 hodinu. Marinované maso vyndáme z chladu půl hodiny předem.

  2. Zatím dáme vařit rýži jak jsme zvyklé (mám rýžovar do mvt 8-9 min), koupila jsem hnědou rýži ale po uvaření už hnědá nebyla. Na omáčku dáme všechny uvedené ingredience (množství je orientační, mění se podle chuti) do hlubší pánvičky, promícháme a přivedeme k varu. Snížíme stupeň tepla a zvolna povaříme do požadované hustoty cca 3-5 minut přidáme limetkovou šťávu a odstavíme.

  3. Proužky masa hadovitě napícháme na jehlice k tomu určené nebo namočené špejle. Do rozehřáté pánve dáme olej na smažení a když se začnou dělat u dna bublinky vložíme jehlice s masem. Snížíme stupeň tepla a opékáme z každé strany 4-5 minut.

  4. Podáváme satay položené na rýži s měsíčkem limetky, papričkou, posypeme černým sezamem a lístky koriandru. Omáčku můžeme nalít na maso nebo podávat zvlášť v mističkách. Doplníme salátem dle chuti, dala jsem špenátový s fazolkami, boby a zázvorovým dresinkem.

Komentáře k receptu Kuřecí satay s hnědou rýží a tmavou arašídovou omáčkou