Jak vařila moje babička v 60. letech: Nákupy v konzumu, mléko v bandasce a tahle nastavovaná kaše, to bylo naše dětství
17. 3. 2023 Historie a zajímavosti
Šedesátá léta mám spojená s dětstvím, kdy mě vychovávala moje babička Anička. Jako většina žen, které prožily válečné nedostatky, si uměla se vším poradit. I z mála dokázala každý den vykouzlit výborný oběd.
Každodenní nákupy
Nedá se říct, že by v obchodech poloviny 60. let vůbec nic nebylo. Jen nebylo všechno, co byste chtěli. Na nákupy se chodilo každý den. Ledničku si totiž babička s dědou pořídili až koncem 60. let. Taková byla realita v malé vesnici na Kladensku.
Proto se vařilo všechno čerstvé a v chladném špajzu se maximálně přechovávalo pár dní máslo, vyškvařené sádlo, někdy den či dva hovězí vývar – a aby nezkysl, nesolil se.
Mohlo by vás zajímat
Mléko v bandasce
Každodenní nákupy začínaly u paní Fanynky v mlékárně. Do přinesené bandasky nám z obrovské nádoby nalila mléko, které pak babička po návratu domů svařila. Koupit se tam také dal „syreček“ (tvaroh na strouhání) a dvakrát týdně dorty, resp. zákusky. Na výběr bývaly laskonky, štafetky, punčové řezy, žloutkové věnečky a větrníky. A také čokoládové mističky plněné ušlehanou sladkou šlehačkou.
Čerstvý chleba dvakrát týdně...
Další zastávkou býval „konzum“, jak se říkalo místní Jednotě. Tam prodávaly paní Anička a Maruška a pokaždé tam byla fronta. Chleba a pečivo si každý dopředu objednával, aby se na něj dostalo, pak už většinou nic nebylo.
Zatímco čerstvé rohlíky a housky byly k dispozici každý den, chleba se vozil jen dvakrát týdně. Zajímavé je, že několik dní vydržel naprosto bez problémů, nezplesnivěl a dal se jíst. Asi proto, že to byla tehdy poctivá výroba z kvásku. Dvakrát týdně se také do konzumu vozily uzeniny – párky, měkké salámy.
V konzumu se nakupovala rýže, těstoviny (tedy kolínka), mletá káva, čaj, konzervy s masem a paštikami. K dostání tam byl i salám. Na podzim se tam také objednávaly brambory na uskladnění.
...maso jen jednou
Jednou týdně jsme se s babičkou vypravily k řezníkovi – víckrát se maso nevozilo. Tam jsme si každý pátek vystály frontu a babička koupila to, co bylo, ne to, co by chtěla. Většinou ale bývalo nějaké hovězí maso nebo kosti na polévku, hovězí na dušení, vepřové na knedlo-vepřo-zelo nebo libovější na řízek.
Čerstvá vajíčka dostávala babička od tety z vedlejší vesnice. A protože slepice v zimě „měly dovolenou“ a nenesly, vajíčka se uchovávala ve velkých pětilitrových sklenicích naložená v tzv. vodním skle. Tak byla k dispozici do vaření a pečení po celý rok.
Polévka je grunt
A co se vařilo? Když jsme se vrátily z nákupů, babička přiložila do kamen a začala vařit. Každý den byla samozřejmě polévka. Babiččin polévkový repertoár byl široký, záleželo na ročním období a zásobách kořenové zeleniny ve sklepě.
Nejčastěji ale byla bramboračka a různé zeleninové polévky, jejichž základem byla jíška. V pondělí se někdy dojídaly zbytky z neděle. To byl hovězí vývar s babiččinými domácími nudličkami a často knedlíky s vajíčkem a kyselou okurkou. Když zbylo maso, uvařila se k němu omáčka – většinou cibulová, rajská nebo koprová.
Brambory na prvním místě
Během týdne se často vařilo z brambor, a to bramboráky, škubánky, ale i zapečené „francouzské“ brambory. Do těch se přidával měkký salám nebo maso z vepřové konzervy. Brambory byly také nejobvyklejší přílohou. Vařené s trochou kmínu nebo rozšťouchané a opečené na sádle s osmaženou cibulkou.
Z brambor se připravovala také nastavovaná kaše, které se z mně neznámých důvodů říkalo madlot. Ta se jedla s osmaženou cibulkou a kyselou okurkou nebo s párkem či opečeným plátkem lančmítu. Mám na tu kaši stále recept a tak vám jej nabízím.
Madlot aneb Nastavovaná kaše
Na babiččinu nastavovanou kaši je potřeba:
- ½ kg brambor, varný typ C
- 150 g ječných krup lámaných
- 100–200 ml vlažného mléka
- 1 až 2 stroužky prolisovaného česneku
- sůl
- majoránka
- 2 lžíce sádla
- 1 cibulka, nadrobno nakrájená
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě. Krupky uvařte také v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory rozšťouchejte a vymíchejte s mlékem, prolisovaným česnekem, solí a majoránkou. Vmíchejte krupky.
Cibulku osmažte na sádle. Kaši rozdělte na talíře a ozdobte smaženou cibulkou.
Sladký pátek
V pátek po polévce pokaždé následovalo sladké jídlo – tedy krupicová kaše, palačinky, lívance, vdolky buď smažené na sádle nebo pečené nasucho na plotně, pomazané povidly a ozdobené pribináčkem.
V letním období se vařily kynuté ovocné knedlíky plněné meruňkami, třešněmi, švestkami či jahodami (podle sezónního ovoce), sypané strouhaným tvarohem a cukrem, polité rozpuštěným máslem.
Večeře byly studené, chleba nebo houska s máslem, paštikou, sýrem.
Jaké byly ceny?
Průměrný plat v roce v roce 1965 byl 1 493 Kč hrubého. Pro ilustraci se podívejme, jaké byly v polovině 60. let ceny potravin:
- chleba 1 kg 2,60 Kčs
- brambory 1 kg 70 Kč haléřů
- máslo ¼ za 10 Kčs
- mléko polotučné 1 l 2 Kčs
- mouka 1 kg 3,20 Kčs
- rohlík 30 haléřů
- zadní hovězí 1 kg 29 Kčs
- vejce 1 kus 1 Kčs
- pivo ½ l 1,70 Kčs
- cukr kostky 1 kg 8 Kčs
Vzpomněli jste si na prázdniny u babičky? Určitě jste si pochutnávali na omáčkách. Náš video recept připomene klasickou KOPROVOU OMÁČKU.
Zdroj informací o cenách v 60 letech:
Český statistický úřad
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Máte pocit, že vám to najednou nějak nemyslí? Zařaďte do jídelníčku tyto potraviny!
Strava významným způsobem ovlivňuje fungování… Číst více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Jak na želatinu Želatina je živočišného původu a prodává se prášková nebo v plátcích. Vždy je nutno ji předem namočit na asi 15-30 minut do studené… Číst více
Jahodové řezy jsou lahodné a osvěžující. Připravujeme je z čerstvých jahod během jahodové sezony
Spodní vrstvu krémových řezů tvoří obvykle nadýchaný piškot, následuje jemný smetanový nebo tvarohový krém, horní vrstvu vytvoříme z čerstvých jahod,… Číst více
22 receptů na pokrmy se špenátem: Zdravá zelenina má v kuchyni všestranné využití
U nás se používá špenát setý, který je vynikajícím dodavatelem zdraví prospěšných látek. Jejich množství ve špenátu bylo v minulosti hodně… Číst více
7 nejlepších receptů na malinové řezy. Čerstvé maliny mají krásnou barvu a výbornou chuť
Pěstujeme-li na zahradě opakovaně plodící maliníky, které jsou úrodné, máme dostatek čerstvých plodů od července až do prvních mrazíků. Maliny, na… Číst více
Tohle zvládnou i děti: Vyrábíme zdravé a chutné domácí gumové medvídky
Přiznejte se; kdo z vás dětem tajně neujídá… Číst více
Bez kávy ráno nefungujete? Zkuste nastartovat den jejími zdravějšími alternativami
Řada lidí si neumí představit ráno, které… Číst více
Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?
Sezóna špenátu vrcholí, a tak si pojďme říct, jak… Číst více
Nejlepší dušený špenát je skvělý k masu i do těstovin. Chce to jeden malý trik
Ve špenátu najdeš sílu! To věděl už Pepek… Číst více
Mangoldové listy jsou skvělou náhradou špenátu, řapíky využijeme jako chřest. Mangold sklízíme během léta a na podzim
Pěstují se dvě formy mangoldu - špenátová forma s tenkými řapíky a silně zvlněnými velkými listy se upravuje, jak už její název napovídá, obdobně… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Jak na výtečné knedlíky s vajíčkem? Hlídat musíme dobu smažení a malým fíglem je i přidání mléka
Retro okénko: Recept na slavnou socialistickou vepřovku pomůže uchovat maso na horší časy. Příprava je velmi snadná
Jak se jedlo v 60. letech: Stravování v družstevní jídelně a doma aneb Na poli vdolky a buchty, na traktoru jen lehčí jídla
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 4 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 4 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 6 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 12 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se jedlo v 60. letech: Voňavé jitrničky, guláš jako předehra a pěkně tučný ovar s křenem aneb Taková domácí zabíjačka
Jak se jedlo v 60. letech: Boj proti pověrám aneb Po cukru dětem kosti opravdu nesílí a pivo nepomáhá capartům v trávení
Občas se hodí mít doma naložená vejce. Jednoduchým způsobem je naložíme do vodního skla nebo vápna
Komentáře
24. 3. 2023 20:49
19. 3. 2023 16:50
19. 3. 2023 16:43
18. 3. 2023 10:25
17. 3. 2023 21:16
17. 3. 2023 14:26