Hovězí polévka

JanaDorazinova Kuchařka: JanaDorazinova

Polévky 68 názorů

Suroviny

Hovězí žebro (pořádný kousek)
mrkev
celer
petržel
libeček
masox
lžička soli (dle vlastní chuti)
1,5 l vody
cibule (dle chuti)
česnek
polévkové nudle
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Žebro dáme nejlépe do tlakového hrnce, přidáme zeleninu, masox, sůl a vaříme zhruba 35-40 minut, aby maso bylo měkké a dalo se použít třeba k nějaké omáčce.

  2. Zvlášť si uvaříme nudle, zalejeme plévkou, posypeme libečkem, nebo zelenou petrželí.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 997 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí polévka

  • Dajda Dajda

    Eja57: Pomalé tažení (i bez "pomalých" hrnců) při přípravě masových polévek, ale i gulášů samozřejmě žádnou novinkou není. Je to starý postup, který byl vytlačen díky masivnímu nástupu papiňáků, který všechno urychlí, snad i zlevní, ale někdy chuti neprospěje. Dnes se vracíme k některým "klasickým" postupům našich babiček. Takže spíše objevujeme Ameriku, než inovujeme. Jenže to, jak vařili naše maminky, je v nás dost zakořeněno.

    casino: Máte naprostou pravdu, řada hromadných strávníků nalije do polévky spoustu maggi nebo nasype spoustu soli, aniž by ji ochutnala. Přitom jde opravdu jen o chuťové zvyky. Když jim budete pár dní dávat polévku bez maggi a bez haldy soli, zvyknou si a už maggi vyžadovat nebudou. Stejně tak se brzy odnaučíte jíst hodně sladké moučníky nebo sladit kafe.

    Jana.Dorazinová-Remková: Chápu ovšem, že svatba není právě vhodný okamžik k odnaučování stravovacích zlozvyků.

    Neříkám, že někdy nepoužiju polévkovou kostku - ale masox opravdu ne! Ale proč dávat vývar do vývaru, který má masovou chuť sám o sobě, spíše si kostičkou vypomůžu, když potřebuji vývar přidat do jiného jídla a nemám ho. ;-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Sociologicky/etnograficky je to velmi zajimave :) Ja zase neznam nikoho, kdo by maggi pouzival. Uz jsem si myslela, ze je to takovy historicky relikt a ono ne.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jana Dorazinová-Remková: já nevím,ale toto se za mého dětství moc neřešilo,doma to bylo, už moje babička kupovala pixlu od Vitany a tam byly ty kostičky pamatuji si,že byly tak 1cm velké,pomáhaly jsme je rozbalovat,protože se nám to líbilo a to už je dobře,tak 50let,a nikdo se nepohoršoval a Maggi,to bylo doma u nás běžně,a myslím né jen u nás bylo to dochucovadlo,já nevím,proč se to táák řeší,já bych řekla,že dnes jsou horší věci v každodenním stravování,zvláště mnohé dnešní mladé rodinky,pomalu se doma nevaří,vítězí Mekáč ,tak co je proti tomu kousek masoxu,zváště když se dnes dá sehnat bez glutamátu.No a o jiných potravinách ani nemluvím;-);-);-)Ale jak říkám,každého volba,nechceš to,tak to tam nedávej,jak jednoduché:-D:-K:-K

    Odpovědět

  • Simona Skolakova: Nejen to, Simčo!! Když bylo mým dětem 10 a 7 let, řekla mi doktorka-(děcká), že masox a bujón dětem klidně můžu dávat v malém množství. V té době jsem jim ho ale nedávala ani omylem :-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    casino: já vás do ničeho netlačím,pokud si myslíte,že je nutno se po tolika letech k tomu stále vracet,tak to dělejte,ale jak říkám,každého volba jest:-D:-K:-K:-K:-Kje tu 55000receptů tak jistě v nich najdete spoustu věcí k diskuzi:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Simona Skolakova: "...opět po 10letech hanit masox..."
    Kouzlo a prokletí podobných diskuzí tkví v tom, že jsou aktuální bez ohledu na běžící čas:-!
    Tlačte se čím chcete, ale netlačte nás do toho, abychom nereagovali i roky po vložení receptu :-((

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Mne jen fascinuje,kdy zase další člověk najde tuto polévku a bude opět po 10letech hanit masox a magi,tenkrát to tak bylo,dávalo se to do polévek i do omáček,ale nikdo neříká,že se to tam dnes musí dát;-);-)Každý dle své chuti a uvážení na co je doma zvyklí;-)Já si pamatuji jako dítě,že magi bylo na stole se slánkou soli a pepře,i v restauracích tyto dochucovadla byla,já to třeba nemusela,ale druhému to chutnalo,takže každý dle své chuti;-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Jana Dorazinová-Remková: ne,ne, já jsem se úplně špatně vyjádřila, omlouvám se, rozhodně chci respektovat chuť každého, brala jsem to spíš jako kuriozitku, ne tlučení se v prsa, " že já tedy ne!"

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Jana Dorazinová-Remková: :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna: To je vždycky keců kolem toho, že? :-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Jana Dorazinová-Remková: Ale no ták, Janičko ! Jaká stará a jaká vražda? :-D:-D:-D Já tam taky klidně šoupnu bujónek !:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Martina246: :-D:-D:-D Opravdu?

    Odpovědět

  • hospodyne: no, holt každý máme jiné chutě..

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Nikdy v životě jsem Maggi nepoužila. Je mi odporné, nemám ráda ani libeček. Doma jsme ho neměli, ani manželova matka ho nepoužívala. Nemám ráda ani východní dochucovací omáčky, i když je občas kvůli mladým použiju.

    Odpovědět

  • Eja57: No, mi sůl ve vývaru taky nechutná. Jako, že bych dosolila, místo magi. Proto polévky skoro nevařím. Nechci používat masox a bez něj to nemá chuť. Ale o tom tady byla řeč už mnohokrát. Copak já, já si dám dvě kapky a nepotřebuji sůl, ale když jsem viděla tu svatbu......

    Odpovědět

1 2 3 4 5

Tématické fráze: hovězí polévka hovězí polévka recept polevka hovězí hovězí polévka v tlakovém hrnci recept na hovezi polevku recept hovezi polevka hovězí na polévku hovězí polévka z vývaru recepty hovězí polévka dobrá hovězí polévka hovezi polevky polevka z hoveziho zebra polevka z hovezích žeber recepty polevky hovezi hovězí polévka s nudlemi hovezipolevka jak uvařit hovězí polévku polévky hovězi jak se vaří hovězí polévka hovezi polivka

Zapomněl/a jsem heslo