Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dezerty, které jsme jako malí milovali. Jednoduché recepty na lahodné punčové řezy, laskonky i větrník
Zdroj: cathleen, Toprecepty.cz

Dali byste si zákusky, které frčely za vašeho mládí nebo dětství, jenže nemáte poblíž dobrou cukrárnu? Nevadí, máme řešení! Vraťte se s námi v čase a naučte se připravit tři největší sladké hitovky 80. let doma. Z poctivých surovin a ručně, tak jako se běžně dělávaly kdysi.

Ořechové laskonky

Na korpusy potřebujete 6 bílků, 300 g krupicového cukru, 100 g moučkového cukru a 200 g jemně mletých lískových nebo vlašských ořechů. Bílky s krupicovým cukrem šlehejte nad párou do tuhého sněhu, poté odstavte a nechte vychladnout. Mleté ořechy smíchejte s moučkovým cukrem a opatrně přimíchejte do ušlehaného sněhu. Troubu si předehřejte na 120 °C. Na plech vyložený pečicím papírem položte šablonu na laskonky a do každého otvoru naneste těsto. Povrch uhlaďte stěrkou a přebytečné těsto setřete. Šablonu zvedněte a laskonky sušte v troubě nejdříve asi 15 minut, pak snižte teplotu na 80 °C a sušte ještě asi 20-30 minut. Na krém vyšlehejte karamelové Salko s 200 g změklého másla a laskonky jím naplňte. Anebo se inspirujte některým z receptů našich čtenářů:

Větrník s karamelovou polevou

Nejdříve si připravte karamelovou šlehačku, se kterou musíte začít den předem. Uděláte ji tak, že 200 g krupicového cukru utavíte v pánvi bez míchání na karamel. Pak přilijte 300 ml smetany ke šlehání a společně provařte. Nechte do druhého dne vychladit v lednici. Na odpalované těsto si nachystejte 250 ml polotučného mléka, 250 ml vody, 200 g másla, 4 g soli, 50 g cukru krupice, 340 g hladké mouky a 420 g vajec (asi 8 ks). Mléko, vodu, cukr, sůl a máslo dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. Přisypte mouku a rychle míchejte, odpalujte, až se těsto nelepí na vařečku. Odstavte a za občasného míchání nechte vychladnout. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C. Poté opatrně vešlehávejte do odpalované směsi jedno vejce po druhém. Hotové těsto dejte do cukrářského sáčku s ozdobnou trubicí a stříkejte na plech vyložený pečicím papírem větrníky. Pečte asi 15 minut, pak nechte vychladout a podélně rozkrojte.

Uvařte z 250 ml mléka, 120 g cukru krupice a 1 vanilkového pudinku krém. Nechte za občasného promíchávání vychladnout a poté do něj vmíchejte 250 ml ušlehané smetany. Část karamelové smetany z předchozího dne si odložte, do zbytku přidejte ještě 300 ml smetany ke šlehání a společně vyšlehejte. Rozkrojené větrníky naplňte nejdříve vanilkovým krémem a pak karamelovou šlehačkou. Na polevu použijte odloženou karamelovou smetanu. Pokdu se vám to zdá moc složité, zkuste to jinak - třeba podle našich čtenářů...

Punčové řezy

Na korpus si připravte 2 celá vejce, 4 žloutky, 4 bílky, 150 g moučkového cukru, 150 g polohrubé mouky, červené barvivo a strouhanou kůru z bio citronu. Celá vejce, 4 žloutky a cukr prošlehejte. Přidejte citronovou kůru a sníh ze čtyř bílků. Opatrně vmíchejte mouku a upečte v troubě při 180 °C na plechu vyloženém pečicím papírem. Mezitím si připravte cukrový sirup z 250 ml vody, špetky červeného potravinářského barviva, rumu a citronové šťávy. Vše společně povařte. Upečený korpus nechte vychladnout a pak rozkrojte podélně na 3 díly. Spodní díl potřete pikantní marmeládou (hodí se rybízová i malinová), přiklopte druhým dílem a polijte obarveným sirupem. Opět potřete marmeládou a přiklopte světlým dílem. Nechte odležet a na závěr řezy polijte citronovou polevou (150 g moučkového cukru, 3 lžičky horké vody, šťáva z půlky citronu), v níž jste opět rozmíchali trochu barviva. I taková klasika, jako jsou punčáky, se ale dá vylepšit nebo trochu pozměnit. Jak na to se dozvíte z receptů našich čtenářů:

Komentáře

Odeta Wollmanova

28. 11. 2020 13:13

Větrníky mám ráda ještě teď. Když vařím karamelovou šlehačku, tak smetanu ohřívám, aby tolik neprskala na roztopený cukr :-) Nechám trochu zchladnout a přecedím. Laskonky jsem jako malá holka milovala, jak to křuplo, hmmm<3 Teď jsou pro mě moc sladké. A punčák jsem nemusela nikdy, ale vím, že oblíbený je, když jdeme do klasické cukrárny, ne do té, kde je samý cheesecake, panacotta a obyčejný věneček tam člověk nenajde, tak v nabídce punčák mají.

janatka janatka

1. 9. 2020 19:50

Jéééé poznávám svoji fotku.;-)

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více