Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovocné knedlíky
Zdroj: Pixabay, RitaE

Kdo by neměl rád krásně nadýchané knedlíky s čerstvým sezónním ovocem se sladkou posypkou a rozpuštěným máslem? Taky se vám sbíhají sliny? Stačí si vybrat těsto, do kterého oblíbené ovoce zabalíte. Máme pro vás 5 variací na ovocné knedlíky a pár triků, které jistě využijete.

Jaké ovoce se hodí do knedlíků?

Bez ohledu na to, jaký druh těsta použijete, jako náplň se hodí zralé, suché a pevné ovoce. Nejoblíbenější jsou meruňky, jahody, švestky, borůvky a broskve, naplnit knedlíky však můžete i jablky, hruškami, třešněmi, rybízem, malinami, blumami apod. Mimo sezónu čerstvého ovoce ze zahrádky můžete použít domácí povidla, marmelády i mražené ovoce, abyste si lahodné knedlíčky mohli dopřát po celý rok.

Sladká posypka a máslo nesmí chybět

Ovocné knedlíky by nebyly úplné bez posypky, kterou si každý může zvolit podle své chuti. Ta se na závěr přelije ještě rozpuštěným máslem nebo ghí. Mezi nejoblíbenější patří opražená strouhanka s cukrem, oslazený mletý mák, nastrouhaný tvaroh, namleté oříšky, nastrouhaná čokoláda nebo kakao.

Tvarohové těsto na ovocné knedlíky

Na 4 porce si připravte 250 g měkkého tvarohu, 150 g hrubé mouky, 1 vejce a špetku soli. Jak na to? Smíchejte tvaroh, vejce a špetku soli. Přidejte mouku a pouze promíchejte. Kdybyste těsto déle hnětli, knedlíky by byly gumové. Připravte si větší hrnec s vroucí vodou. Těsto vyválejte na pomoučené ploše do válečku, ze kterého odkrajujte jednotlivé dílky.

Každý zmáčkněte dlaní na placku, přiložte osušené ovoce, zabalte do těsta a vyválejte do kuličky. Ovocné knedlíky vložte do vroucí vody a opatrně zamíchejte, aby se nepřilepily na dno. Jakmile vyplavou na hladinu, vařte ještě 3 minuty a poté vyndejte děrovanou vařečkou.

Bramborové těsto na ovocné knedlíky

Na 4 porce budete potřebovat 500 g brambor typu C, 150 g hrubé mouky, 1 vejce + 1 žloutek a špetku soli. Jak na to? Brambory uvařte ve slupce do měkka, oloupejte a nastrouhejte najemno. Smíchejte brambory, mouku, vejce, žloutek, špetku soli a vypracujte hladké těsto.

Připravte si větší hrnec s vroucí vodou. Těsto rozdělte na stejně velké dílky, každý zmáčkněte v dlani na placku, zabalte do něj osušené ovoce a vytvarujte kuličku. Ovocné knedlíky vložte do vroucí vody, zamíchejte, vařte 8 minut a poté vyndejte děrovanou vařečkou.

Kynuté těsto na ovocné knedlíky

Na 4 porce si nachystejte 500 g hrubé mouky, 250 ml mléka, 1 vejce, 15 g čerstvého droždí, 15 g cukru krupice, ½ lžičky soli a 2 lžíce másla. Jak na to? Mouku prosejte a smíchejte s cukrem a solí. Mléko ohřejte na přibližně 40 °C (aby bylo vlažné, nikoli horké). K mouce přidejte rozdrobené droždí, vejce, mléko a vše promíchejte vařečkou na hladké nelepivé těsto. To zabere nějaký čas, který si můžete ušetřit použitím robota s hnětacími háky.

Na pomoučené ploše vyválejte váleček, který rozdělte na stejně velké dílky. Dlaní vytvořte z každého dílku placku, přiložte ovoce, zabalte a vyválejte kuličku. Knedlíky položte na pomoučené prkýnko, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 30 minut. Měly by zvětšit objem zhruba dvojnásobně. Ovocné knedlíky nechte ohřívat nad párou 20 minut a poté je ihned potřete rozpuštěným máslem.

Odpalované těsto na ovocné knedlíky

Na 4 porce je potřeba 150 g dětské krupičky, 150 g hrubé mouky, 250 ml mléka, 50 g másla, 1 vejce, 1 lžička cukru krupice a 1 lžička soli. Jak na to? Mléko zahřejte v hrnci, přidejte cukr, sůl a nechte rozpustit máslo. Pomalu přisypávejte dětskou krupičku a neustále míchejte, aby se nepřichytila. Zahřívejte a míchejte tak dlouho, až se těsto bude tzv. odpalovat od hrnce.

Správná hustota se pozná podle toho, že v těstě stojí vařečka. Nechte vychladnout a poté přimíchejte vejce a hrubou mouku. Připravte si větší hrnec s vroucí vodou. Těsto rozdělte na stejně velké dílky, každý dlaní zmáčkněte na placku, vložte osušené ovoce, zabalte a vyválejte knedlíček. Vložte do vroucí vody, vařte 6 minut a vyjměte děrovanou vařečkou.

Jogurtové těsto na ovocné knedlíky

Na 4 porce potřebujete 250 g hustého bílého jogurtu, 400 g polohrubé mouky, 2 vejce, 50 g másla, ½ prášku do pečiva a špetku soli. Jak na to? Máslo nechte změknout nebo ho nastrouhejte. Přidejte vejce, jogurt, sůl a mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Vypracujte hladké těsto, ze kterého se dají vyválet knedlíčky. Není-li to možné, přidejte ještě trochu mouky. Připravte si větší hrnec s vroucí vodou. Těsto rozdělte na stejně velké kousky, každý dlaní zmáčkněte na placku, zabalte do něj osušené ovoce a vyválejte do kuličky. Knedlíky vložte do vroucí vody, vařte 15 minut a vyjměte děrovanou vařečkou.

Další tipy a triky

  • Tvarohové ovocné knedlíky připravte z více dávek a uchovejte si na později v mrazáku. Nejdříve zmrazte neuvařené knedlíky na prkýnku a poté je vložte do sáčku a zpět do mrazáku. Díky tomuto triku se knedlíky neslepí a můžete si vždy odebrat jen tolik, kolik zrovna potřebujete.

  • Nechce se vám balit ovoce do těsta nebo potřebujete mít uvařeno co nejrychleji? Uvařte samotné knedlíky a polijte je ovocnou omáčkou, kterou vytvoříte jednoduše podušením nadrobno nakrájeného ovoce.

  • Z vody čerstvě vytažené knedlíky ihned obalte ve strouhance, vanilkovém cukru nebo namletých oříšcích. Získáte tak další rozměr ovocných knedlíků.

  • Došlo vám čerstvé ovoce a ještě zbylo těsto? Zabalte do něj kousek čokolády, nugátový bonbon nebo lžičku nutely.

  • Chcete-li použít kompotované ovoce, těsně před plněním ho obalte v hladké mouce, nebo dejte na pár minut do mrazáku.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více